Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

ИДФ гађале стамбена насеља у Гази; протести у Јерусалиму испред Нетанјахуове куће

Сукоб Израела и Хамаса – 201. дан. Амерички Сенат одобрио је више од 17 милијарди долара војне помоћи Израелу и хуманитарни пакет од девет милијарди за Газу и друге ратом захваћене регионе. Тел Авив је захвалан САД на помоћи, док се настављају свакодневни напади на палестинску енклаву. У том подручју погинуло је најмање 79 цивила у последња 24 сата, а Ројтерсови извори из ИДФ-а тврде да је удар на Рафу припремљен и да се чека одобрење владе. У Јерусалиму су испред куће израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа одржани протести са захтевом да се из хамасовог заробљеништва ослободе преостали таоци.

ИДФ гађале стамбена насеља у Гази; протести у Јерусалиму испред Нетанјахуове куће ИДФ гађале стамбена насеља у Гази; протести у Јерусалиму испред Нетанјахуове куће

Палестинске службе хитне помоћи у Гази извукле су још 35 тела, укупно 310, из једне од најмање три масовне гробнице у медицинском комплексу Насер у граду Кан Јунису.

Са друге стране, израелске одбрамбене снаге одбациле су тврдње званичника Хамаса да су биле умешане у стварање масовних гробница и наводна погубљења Палестинаца.

Сукоби и рације се за то време настављају. Израел је јуче више пута бомбардовао север Газе и потом наредио нову евакуацију.

Према наводима палестинских власти, снајпериста ИДФ убио је цивила који је стајао испред своје куће на Западној обали.

Поводом 200 дана од почетка рата, портпарол бригада Ел Касам, војног крила Хамаса, позвао је на ескалацију на свим фронтовима.

Наставља се и размена ватре на граници Израела и Либана.

Хезболах је саопштио да је покренуо напад дроном на израелске војне базе северно од Акре, што би био најдубљи удар те организације на израелску територију од почетка сукоба, 7. октобра.

У израелским ваздушним нападима на југ Либана, погинула су двојица истакнутих оперативаца Хезболаха, наводи ИДФ.

У исто време, специјални изасланик Вашингтона за хуманитарна питања Дејвид Сатерфилд упозорио је да је ризик од глади у целој Гази, посебно на северу, "веома висок".

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво