Читај ми!

За масовно убиство у Малом Орашју и Дубони оптужен Урош Блажић - докле је процес стигао за годину дана

Навршава се годину дана од масовног убиства у селима Мало Орашје и Дубона, када је убијено девет младих особа, а још 12 рањено. За тешко убиство оптужен је Урош Блажић, који се од тренутка хапшења налази у притвору. У притвору су и његов отац, ујак и брат од ујака. Припремно рочиште пред почетак суђења заказано за 23. мај.

У масовној пуцњави у селима Мало Орашје и Дубона, у касним вечерњим сатима 4. маја, на лицу места је убијено осам, а рањено 12 особа. Девета жртва преминула је касније од последица рањавања.

Након вишесатне потраге, у јутарњим сатима 5. маја, у Грошници код Крагујевца ухапшен је осумњичени Урош Блажић, који је у тренутку злочина имао непуну 21 годину.

Истог дана ухапшен је и деда осумњиченог, код којег се Блажић скривао, а у чијој кући је полиција пронашла бомбе, аутоматску пушку и муницију.

Пет дана касније ухапшен је и отац осумњиченог Р. Б., а потом и ујак Г. Г. и брат од ујака Б. Г. из Крагујевца.

Уследило је испитивање на десетине сведока, међу којима су породице убијених и рањених, они који су се те вечери задесили на месту пуцњаве, као и таксиста и жена које је Урош Блажић, како се сумња, отео и претио им бомбом.

Након опсежне истраге, Више јавно тужилаштво у Смедереву је у октобру прошле године подигло оптужницу којом се Урош Блажић терети да је 4. маја из аутоматске пушке и пиштоља убио девет људи, од којих је двоје било малолетно, док је још 20 особа покушао да убије, од којих је 12 ранио.

Оптужницом, коју је Апелациони суд потврдио у марту ове године, обухваћени су и његов отац Р. Б., ујак Г. Г. и брат од ујака Б. Г.

За која се кривична дела терете

Урошу Блажићу оптужницом је стављено на терет тешко убиство у стицају са кривичним делима недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, отмица и неовлашћено коришћење туђег возила.

Његовом оцу Р. Б. стављено је на терет извршење кривичних дела недозвољена производња, држање, ношење и стављање у промет оружја и експлозивних материја у стицају са кривичним делом тешко дело против опште сигурности.

Истрагом је утврђено да је Р. Б. у кући у којој је живео неовлашћено држао већу количину ватреног оружја, муниције и експлозивних материја и то један пиштољ, један револвер, 241 комада метака различитог калибра, црни барут у количини од укупно 854,38 грама, као и различите делове за оружје.

Г. Г. и Б. Г. из Крагујевца оптужени су због постојања оправдане сумње да су извршили кривично дело недозвољена производња, држање, ношење и стављање у промет оружја и експлозивних материја, јер су у кући и помоћној просторији неовлашћено држали већу количину оружја, муниције и експлозивних средстава.

Припремно рочиште 23. маја

Тужилаштво је за Уроша Блажића и његовог оца предложило максималну казну од по 20 година затвора, а за ујака и брата од ујака по шест година. Припремно рочиште пред почетак суђења заказано је за 23. мај у Вишем суду у Смедереву.

На припремном рочишту, које ће бити затворено за јавност, осумњичени ће се кратко изјаснити о кривици, док ће тужилац прочитати оптужницу, а одбрана изнети уводна излагања и доказне предлоге.

У својој одбрани пред тужиоцем, оптужени Урош Блажић није показао нимало кајања за почињена убиства, већ је покушао да себе представи као жртву подсмеха.

Између осталог је навео да мештани села у којима је починио масовно убиство нису имали добро мишљење о његовој породици и да су били љубоморни на њих и њега, јер се дружио са учесницима “ријалитија”.

Тврдио је да је у њиховом понашању осетио подсмех, ругање, као и да су против њега стварали заверу.

Урош Блажић, као и остали оптужени, од тренутка хапшења налазе се у притвору.

Апелациони суд је потврдио закључак Вишег суда у Смедереву да је притвор неопходно продужити због опасности од бекства и понављања кривичног дела, као и због узнемирења јавности.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара