Читај ми!

Ухапшене две криминалне групе, у корист Албанаца фалсификовали исправе Срба расељених са КиМ

На територији Србије ухапшено 17 особа због постојања основа сумње да су у две организоване криминалне групе у периоду од априла 2023. године до данас извршили кривична дела фалсификовања исправа, саопштено из Јавног тужилаштва за организовани криминал.

Акција спроведена по налогу Јавног тужилаштва за организовани криминал у сарадњи са СБПОК. На територији Србије ухапшене су две организоване криминалне групе (17 особа) због постојања основа сумње да су у периоду од априла 2023. године до данас извршили кривична дела фалсификовање исправе, кривично дело злоупотреба службеног положаја и удруживање ради вршења кривичних дела.

Како се наводи у саопштењу Јавног тужилаштва за организовани криминал, прву организовану криминалну групу чинило је шест лица и то: М.Н., Н.Г., В.С., Л.Р.С., С.Б и Н.П., док је другу организовану криминалну групу чинило 11 лица и то: Р.Б., А.Б., Б.Д, Д.Г., И.Д., З.В., М.Б., М.П., С.К., Б.Ђ и С.К..

У саопштењу се додаје да постоје основи сумње, да су ове организоване криминалне групе набављали ради даље употребе као и израђивали фалсификована документа и то: личне карте, уговоре о поклону, овлашћења, пуномоћја која су се односила на купопродају катастарских парцела на АП КиМ у власништву расељених лица српске националности са територије КиМ на који начин су лицима албанске националноти са простора АП КиМ који су заинтересовани за добијање статуса држављана Србије на незаконит начин омогућавали пријаву пребивалишта, добијање држављанства и личних исправа.

Такође, заинтересованим лицима су правили фалсификована сведочанства, дипломе о завршеном средњем, вишем и високом образовању и тиме су овим лицима омогућили да користе фалсификоване документе као праве.

На овај начин су направили око 400 различитих исправа и прибавили противправну имовинску корист у износу од за сада 100.000 евра, наводи се у саопштењу.

Међу припадницима ове две организоване криминалне групе налазе се и два матичара, један припадник МУП, бивши запослени на Мегатренд универзитету и саветник запослен у Министарству просвете.

Претресање просторија на више локација је у току.

Осумњичени ће уз кривичну пријаву бити спроведени у Јавно тужилаштво за организовани криминал након чега ће бити саслушани.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се