Пробни лет америчког авиона Ф-16 без пилота, летелицом управљала вештачка интелигенција

Обављен је пробни лет авиона Ф-16 Америчког ратног ваздухопловства којим је управљала вештачка интелигенција. Циљ америчке војске да до 2028. године имају 1.000 борбених авиона којима не управљају људи.

Пробни лет америчког авиона Ф-16 је обављен у бази Америчког ратног ваздухопловства у Калифорнији, где се тренира нова генерација вештачке интелигенције (ВИ), са планом да САД имају флоту од 1.000 борбених авиона којима не управљају људи до 2028. године, преносе репортери Асошијетед преса којима је дато право да присуствују лету.

У летелици којом је управљала вештачка интелигенција седео је секретар Америчког ратног ваздухопловства Френк Кендал како би показао да нема ризика, а касније је изјавио да је "сигурносни ризик" да се лети без вештачке интелигенције.

Авион Ф-16 под називом "Виста" је, под контролом вештачке интелигенције, летео брзином од око 880 километара на час, изводећи маневре у трци са другим авионом којим је управљао човек.

Кендал је на крају лета изјавио да би веровао способности ВИ да одлучује о томе да ли да користи оружје у рату, али и да ће увек бити људског надзора када је реч о употреби оружја.

Авион "Виста" функциониште тако што најпре учи на основу више милиона података прикупљених у симулатору, након чега тестира своје закључке у правом лету.

АП наводи да Кина такође има ВИ авионе, али да их и даље не тестира изван симулатора. Оваквих пробних летова је било више од десет од прошле године, а вештачка интелигенција учи толико брзо да већ почиње да побеђује неке људске авионе у такмичењима.

Пилоти су рекли за АП да су свесни да можда тренирају своју замену, али и да не би волели да се нађу у небу против противничке летелице коју контролише вештачка интелигенција..

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара