Извор: РТС

У ракетном нападу на град Харков погођена пошта; Москва: Уништено 36 дронова изнад региона на југозападу Русије

Рат у Украјини – 858. дан. У послеподневним часовима русне снаге су извеле бомбашки напад на Харков у којем је најмање једна особа страдала, а више је повређених, саопштио је градоначелник тог града. Уништено 36 дронова које је Украјина лансирала преко ноћи на неколико региона на југозападу Русије, саопштено из Москве. Руске снаге заузеле су села Спирне и Новоолександровка у источној украјинској области Доњецка, саопштило је руско Министарство одбране.

У нападу на Харков погођена пошта, 10 повређених

Једна особа је погинула, а 10 је повређено у руском ваздушном ракетном нападу на канцеларију поште у Харкову, саопштила је Национална полиција.

"Данас, око 16.30 часова, руска војска је извела ваздушне ударе на Харков. Ваздушна бомба је погодила поштански терминал који се налази у стамбеној зони. Уништено је десетак аутомобила који су били у саобраћајној гужви", наводи се у саопштењу, преноси Укринформ.

Према речима начелника Службе националне безбедности у области Харков Володимира Тимошка, претпоставља се да је у тренутку напада било око деветоро људи.

"Погинуо је 38-годишњи возач камиона, тело му је тешко унакажено, па ће бити урађен ДНК тест ради идентификације преминулог. Међу десеторо повређених су возачи и поштански радници, као и осмомесечно дете које је било у шетњи са родитељима. Дете је пало на тротоар од удара", рекли су у полицији.

На лицу места тренутно раде истражитељи, форензичари и стручњаци за експлозив.

Специјалисти истражују врсту муниције која је погодила цивилни инфраструктурни објекат.

Покренут је кривични поступак због кршења закона и обичаја ратовања.

Како је на Фејсбуку објавила компанија "Нова пошта", сви радници у смени су били у склоништу и нису повређени.

Државна служба за ванредне ситуације објавила је на Фејсбуку да је пожар на терминалу "Нове поште" угашен.

"Непријатељ је данас поподне извео ваздушни удар на филијалу 'Нове поште'. Зграда је делимично оштећена, а дошло је до пожара на површини од 200 квадратних метара. Запаљено је осам, а оштећено шест камиона, три производно-складишне зграде и медицински објекат", наводи се у саопштењу.

(Танјуг/Укринформ)

Опширније Краће

Делови ракете пали на зграду у предграђу Кијева

Фрагменти ракете пали су на предграђе на северу Кијева и погодили вишеспратницу. Засад нема информација да има жртава.

Војна управа Кијева навела је да су фрагменти погодили зграду и изазвали пожар на једном балкону.

Градоначелник Виталиј Кличко ррекао је да грађани нису затражили ме.ицинску помоћ.

Екипе Хитне помоћи су на лицу места.

(Reuters)

Опширније Краће

Зеленски: Треба нам дозвола САД за коришћење АТАЦМС на аеродромима у Русији

Да би се ефикасно супротставили руским вођеним авио-бомбама (КАБ), потребна је америчка дозвола за употребу америчких ракета дугог домета АТАЦМС на аеродромима на територији Русије, изјавио је украјински председник Володимир Зеленски.

"Морамо имати оружје дугог домета против аеродрома на којима се налазе војни авиони, које Русија користи за испаљивање противваздушних ракета. АТАЦМС, који може да удари на 300 километара, вероватно би нам помогао. Желим да истакнем данас... треба нам дати могућност да применимо АТАЦМС дубоко унутар територије Руске Федерације", рекао је Зеленски у интервјуу за Philadelphia Inquirer.

Према његовим речима, области Доњецка и Харкова су највише погођене међутим, како је навео, цена ракета за системе "патриот" је веома висока и оне се не производе у великим количинама.

"'Патриот' не може да се бори против КАБ-а. У сваком случају, на мањој удаљености ћете победити, а на дужи рок - победиће вас Руси. Даћете све своје ракете, а онда ће погодити градове, енергетске објекте - и изгубићете. Морамо тражити оружје дугог домета против аеродрома на којима се налазе војни авиони, које Русија користи за лансирање противваздушних ракета", истакао је председник.

Раније је Зеленски саопштио да су руске снаге ове недеље бациле више од 800 вођених авио-бомби.

(Philadelphia Inquirer)

Опширније Краће

Зеленски: План за окончање рата биће готов ове године

Председник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да се модел посредовања земаља може користити у преговорима са Русијом, као и приликом договора о коридору жита.

"Овај модел је први пут коришћен на примеру житног коридора, када је Украјина преговарала не са Русијом, већ смо ми преговарали са УН, а такође и са Турском. Они су, пак, преузели одговорност са нама у трипартитном споразуму, а затим да потпишу споразум са руском страном. И тако је успело. Постоје два огледала споразума између УН и Турске, потпис са Украјином и посебан потпис са представницима Русије. Успело је. Овај житни коридор ради већ дуже време", рекао је Зеленски у интервјуу за Philadelphia Inquirer, одговарајући на питање да ли је могуће да Украјина разговара са руским председником Владимиром Путином.

Према његовим речима, одговарајући модел може да се користи током преговора о питањима територијалног интегритета, енергетике, слободне пловидбе.

При томе, посредници у таквим преговорима могу бити не само САД и партнерске државе из западне Европе, већ и земље различитих континената, укључујући Азију, земље пацифичког региона, Африке и Латинске Америке.

"Посредовањем низа држава може се припремити документ о овој или оној кризи...За сада имамо само такав модел", нагласио је председник.

Зеленски је рекао да ће план за окончање рата бити готов ове године.

Од 15. до 16. јуна одржан је први самит мира у швајцарском летовалишту Бургеншток.

Разговарало се о три тачке Формуле мира украјинског председника – нуклеарна безбедност, безбедност хране и хуманитарна димензија, размена затвореника и повратак отете украјинске деце.

(Philadelphia Inquirer)

Опширније Краће

Руски губернатор: Украјински дронови напали челичану Новолипецк

Велики број украјинских дронова напао је данас руску челичану "Новолипецк", али објекат није претрпео озбиљну штету, саопштио је портпарол компаније.

Игор Артамонов, гувернер Липецке области у западној Русији, где се челичана налази, у посебном саопштењу је објавио да је оборено девет дронова изнад тог објекта.

Кијев званично не потврђује нити негира такве нападе, али тврди да су објекти које нападају дронови укључени у руски рат и помажу ратна дејства у Украјини и да стога представљају легитимне војне циљеве.

Из челичане су негирали сарадњу са руским министарством одбране и навели су да нису у стању да произведу челик адекватан за потребе војске.

Руско министарство одбране је нешто раније саопштило да су системи противваздушне одбране уништили 36 дронова које је Украјина лансирала преко ноћи циљајући неколико региона на југозападу Русије, укључујући Липецк.

(Reuters)

Опширније Краће

Префарбана спомен-плоча Михаилу Булгакову у музеју у Кијеву

Непознате особе префарбале су бронзаном бојом спомен-плочу руском писцу Михаилу Булгакову на фасади Књижевно-меморијалног музеја у Кијеву, пренели су украјински медији.

Како је пренео украјински лист Страна, крајем априла 2023. године, непознате особе су полиле црвеном бојом спомен-плочу на фасади некадашње куће писца Булгакова у Кијеву, која је уједно и музеј.

Тада је управа музеја одлучила да сачува трагове вандализма како би пренела украјинском друштву да историју треба проучавати, а не одбацивати.

Споменик је у том облику био сачуван више од годину дана.

(Танјуг/РИА Новости)

Опширније Краће

Градоначелник Харкова: У бомбашком нападу више рањених

Градоначелник Харкова Игор Терехов саопштио је да је у послеподневним часовима Русија извела бомбашки напад на тај град.

Најмање једна особа је страдала, а има и повређених.

(УНИАН)

Две трећине немачког извоза оружја отишло у Украјину ове године

Две трећине немачког извоза оружја било је намењено Украјини у првој половини 2024, према подацима Министарства правде.

Немачки извоз оружја је другу годину заредом достигао рекордан ниво, углавном због пружања војне помоћи Украјини, преноси Укринформ.

Немачка влада је од 1. јануара до 18. јуна одобрила укупан извоз оружја у вредности од најмање 7,48 милијарди евра, што је 30 одсто више него у првој половини 2023. године.

Истовремено, око 65 одсто извоза у вредности од 4,88 милијарди евра било је издвојено за помоћ Украјини.

У 2023. немачки извоз оружја достигао је рекордних 12,2 милијарде евра, а у овогодишњем буџету предвиђено је више од 7,1 милијарде евра за војну помоћ Кијеву.

(Танјуг/Укринформ)

Опширније Краће

Украјинске власти: У јучерашњем нападу на град у Запорошкој области седам мртвих

У руском ракетном нападу на град Вилнијанск, у Запорошкој области, убијено је седам цивила, укључујући децу, а рањено је још десетине, известиле су локалне власти.

У нападу у суботу увече рањено је 36 људи, саопштиле су власти, а данас је проглашен дан жалости.

Локални гувернер Иван Федоров рекао је да је међу погинулима троје деце, а да је још деветоро рањено.

Он је напоменуо да је у нападу оштећена радња, стамбене зграде и неодређени објекат "критичне инфраструктуре" у Вилнијанску.

Украјински председник Володимир Зеленски је након напада позвао западне савезнике да помогну Кијеву да ојача противвазушну одбрану и муницију дугог домета.

У области Доњецк, осам цивила је убијено, а још 14 је задобило ране у нападу током ноћи, према речима локалног начелника Вадима Филашкина.

Током гранатирања је такође убијен један цивил и рањено још петоро у истом периоду у јужној области Херсон, јавио је на Телеграму начелник те области Олександар Прокудин.

(The Guardian)

Опширније Краће

Локалне власти: Мушкарац рањен у гранатирању Херсонске области

Руска војска је гранатирала Дњепарски округ у Херсону, при чему је повређен 53-годишњи мушкарац, обајвиле су на Фејсбуку локалне власти.

Мушкарац је задобио повреде од гелера на леђима“, наводи се у објави, преноси Укринформ.

(Укринформ)

Опширније Краће

Министарство одбране Русије: Још два села у Доњецкој области под контролом московских снага

Руске снаге заузеле су села Спирне и Новоолександровка у источној украјинској области Доњецка, саопштило је руско Министарство одбране, преносе РИА Новости.

Руско министарство: Четири ватрогасца повређена у украјинском гранатирању Доњецка

Четири службеника руског Министарства за ванредне ситуације повређена су у украјинском гранатирању Доњецке области, наводи се у саопштењу.

Министарство је саопштило у објави на Телеграму да је их је нови удар украјинских снага дочекао док су гасили пожар настао од првог напада.

(Reuters)

Опширније Краће

Москва: Уништено 36 дронова изнад региона на југозападу Русије

Руски противваздушни одбрамбени системи уништили су 36 дронова које је Украјина лансирала преко ноћи на неколико региона на југозападу Русије, саопштило је тамошње Министарство одбране.

Петнаест беспилотних летелица уништено је изнад Курске области која се граничи са Украјином и девет изнад Липецке области, неколико стотина километара јужно од Москве, саопштило је Министарство одбране у апликацији за размену порука Телеграм.

Уништена су по четири беспилотна летелица изнад Вороњешке и Брјанске области на југозападу Русије и по два над оближњим регионима Орел и Белгород.

Губернатори Липецке и Брјанске области саопштили су на својим Телеграм каналима да у нападима није било повређених нити веће материјалне штете.

(Reuters)

Опширније Краће

Борбе су настављене на истоку Украјине. Најмање седам особа је страдало, а 18 њих је повређено у руском нападу на град у области Запорожја, тврде украјински званичници.

Са друге стране, руски званичници су саопштили да је најмање пет особа убијено у нападу украјинских беспилотних летелица на село у Курској области у Русији.

Истражни комитет Русије, такође, навео је да ће се украјински напад водити као терористички, као и да је отворен кривични поступак.

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ, у међувремену, изјавио је да би савез Русије и Кине могао да подели свет, као и да је Запад одговоран да спречи ту поделу.

Европски савет, истовремено, саопштио је да је увео нове рестриктивне мере Белорусији која је, тврди, умешана у рат против Украјине, док је начелник Генералштаба Оружаних снага Белорусије Павел Муравејко изјавио да се ситуација на граници са Украјином погоршава. 

Муравејко је, наиме, навео да Белорусија види провокације на белоруско-украјинског граници, попут надлетања дронова и кретања трупа.

За то време, дошло је до бурне расправе у Савету безбедности Уједињених нација. 

Шеф организације "Истраживање о оружју у сукобима" изјавио је да су "неспорно" утврдили да је балистичка ракета која је 2018. године пронађена у Украјини, пореклом из Северне Кореје. Русија и Северна Кореја су, међутим, оптужбе одбациле као неосноване.

Читај ми!