Пригожин оптужен за наводну побуну; Кијев: Оборено 13 руских крстарећих ракета

Рат у Украјини – 485. дан. Начелник Херсонске области: тврди да су две особе погинуле у нападу руских снага. ФСБ: Спречен покушај шверцовања радиоактвног цезијума у Украјину. Украјински "Нафтогас" поднео тужбу против Москве у САД којим тражи пет милијарди долара. Русија ће размотрити све могуће начине да заштити своја законска права, истиче се у реаговању Кремља. После оптужбе Кијева да Москва спрема напад на нуклеарну електрану Запорожје, генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси посетиће данас Русију.

Зеленски: Преговори о чланству у ЕУ треба да почну већ ове године

Преговори о чланству Украјине у ЕУ требало би да почну ове године, изјавио је украјински председник Володимир Зеленски.

Зеленски је у видео обраћању након састанка Савета за националну безбедност и одбрану Украјине (НСДЦ) указао да се данас навршава годину дана од када је Украјина постала кандидат за приступање Европској унији.

"Ове године је циљ да почнемо преговоре о чланству. Украјина ће свакако урадити свој део посла", поручио је Зеленски, а преноси Укринформ.

Зеленски је додао да се током састанка састанка разговарало о задацима који би требало да буду завршени до краја 2023. године како би се у потпуности спровела свака од препорука Европске комисије за почетак преговора о придруживању ЕУ.

У свакој од ових области НСДЦ је дао потребна протоколарна упутства, а Зеленски је изразио уверење да се сви они могу испунити.

Савет за националну безбедност и одбрану Украјине (НСДЦ) одржао је састанак посвећен стању у склоништима за бомбе, реформи правосуђа и питањима европских интеграција.

Опширније Краће

Федерална служба безбедности Русије (ФСБ) покренула је поступак против шефа приватне војне компаније “Вагнер“ Јевгенија Пригожина због наводне побуне, саопштио је Национални антитерористички комитет Русије (НАЦ).

Опширније Краће

Столтенберг у посети Групи за безбедносну помоћ Украјини

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенбер посетио је Групу за безбедносну помоћ Украјини (САГ-У) у немачком граду Висбадену и истакао важност мисије пружања помоћи Кијеву како би се бранио "колико год је потребно".

"Обука и савети које пружате од великог су значаја на бојном пољу сваког дана", рекао је Столтенберг и истакао да то помаже Украјини да оствари своје право на самоодбрану, као што је наведено у Повељи УН, саопштио је НАТО.

Како се подсећа у саопштењу НАТО-а, САГ-У је основало Министарство одбране САД у новембру 2022. године, а група координира обезбеђивање опреме и подршку за обуку украјинских оружаних снага.

Представници 22 савезничке и партнерске земље, укључујући Украјину, учествују у раду САГ-У и Међународног центра за координацију донатора у Висбадену, додаје се у саопштењу.

Опширније Краће

Саливан овог викенда на међународном састанку у Данској о Украјини

Саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливан путује у Данску овог викенда да учествује на међународном састанку о Украјини на којем ће можда учествовати и поједине земље које су одбиле да осуде руску инвазију, најавио је данас амерички званичник.

Званичник је рекао да разговоре у Копенхагену организује Украјина да би се разговарало о основним принципима мира, пренео је Ројтерс.

Званичник је истакао да су међу позваним земљама биле и Индија, Јужна Африка и Бразил, али да још није јасно да ли ће присуствовати састанку.

Индија и Јужна Африка нису осудиле руску инвазију.

Бразилски председник Луиз Инасио Лула да Силва је у априлу осудио кршење територијалног интегритета Украјине од стране Русије и поново позвао на посредовање да се оконча рат.

Седница у Копенхагену се сматра неформалним скупом и неће бити објављивања заједничких саопштења.

Опширније Краће

Русија проширила листу представника ЕУ којима је забрањен улазак у Русију

Русија је значајно проширила листу представника ЕУ којима је забрањен улазак у ту земљу као одговор на најновије санкције Запада, саопштило је руско министарство спољних послова.

У саопштењу руског министарства, санкције ЕУ назване су нелегитимним и оцењено је да подривају међународно право.

Министарство је додало да се забрана уласка у Русију односи и на посланике земаља ЕУ који, како се наводи, "промовишу агенду конфронтације са Русијом", пренео је ТАС.

"Ова мера се односи на представнике полицијских и безбедносних агенција, владиних и комерцијалних организација земаља ЕУ, грађане земаља чланица ЕУ укључених у пружање војне помоћи неонацистичком режиму у Кијеву, представнике европских структура одговорних за увођење санкција против наше земље и покушај да поткопају односе Русије са другим државама", наводи руско министарство спољних послова.

Земље ЕУ усвојиле су 11. пакет санкција према Русији због напада на Украјину.

Пакет забрањује транзит робе и технологија преко Русије које би руска војска могла да користи за сектор одбране и безбедности.

(Танјуг)

Опширније Краће

Русија позвала ИАЕА да осигура да Украјина не гранатира нуклеарку у Запорожју

Русија је позвала Међународну агенцију за атомску енергију (ИАЕА) да осигура да Украјина неће гранатирати нуклеарну електрану у Запорожју, да би се омогућио безбедан рад нуклеарке.

Извршни директор руског државног предузећа за нуклеарну енергију "Росатом" Алексеј Лихачов рекао је током састанка са генералним директором ИАЕА Рафаелом Гросијем у руском Калињинграду да Русија очекује конкретне кораке ИАЕА у циљу спречавања украјинских напада на нуклеарку у Запорожју и критичне инфраструктурне објекте, саопштио је "Росатом".

Гроси је посетио нуклеарку у Запорожју прошле седмице.

(Танјуг)

Опширније Краће

Песков о Нафтогасу: Русија ће размотрити све могуће начине да заштити своја права

Русија ће размотрити све могуће начине да заштити своја законска права у случају који је покренула украјинска државна енергетска компанија "Нафтогас" у САД, рекао je портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Нафтогас" је саопштио да је предузео правни поступак против Русије у Америци како би покушао да издејствује исплату пет милијарди долара које му је у априлу доделио арбитражни суд у Хагу као компензацију за имовину коју је Русија присвојила на Криму.

"Радиће се на свим правним детаљима овог потеза и размотриће се начини да одбранимо наша законска права“, рекао је Песков на брифингу.

Ројтерс наводи да је  међу имовином Нафтогаса коју је заплењена било и постројење "Черноморнафтогаса", које је производило значајне количине природног гаса из Црног мора.

(Reuters)

Опширније Краће

Подољак: Контраофанзива није Нетфликсова серија, пробој фронта захтева разуман приступ

Саветник председника Украјине Михаило Подољак објавио је на Твитеру да је украјинска војска наставила са нападима у бројним областима.

"Прави рат није холивудски блокбастер. Контраофанзива није нова сезона Нетфликсове серије. У току су формацијске операције за успостављање бојног поља", навео је Подољак

 Истакао је да је време увек важно, посебно у рату.

Време изгубљено у убеђивању наших партнера да обезбеде неопходно наоружање огледа се у специфичним руским утврђењима насталим у овом периоду, дубоко укопаној одбрамбеној линији и систему минских поља., додао је Подољак.

Према његовим речима, пробој фронта захтева разуман и уравнотежен приступ.

"Живот војника је најважнија вредност за Украјину данас. Војна команда се фокусира на војну науку и обавештајне податке, а не на навијаче са трибина", закључио је Подољак у својој објави.

Опширније Краће

Начелник Херсонске области: Две особе погинуле у нападу руских снага

Најмање две особе су погинуле у руском нападу на Херсон на југу Украјине у петак, рекао је регионални начелник.

Гувернер Олександр Прокудин навео је објави на Телеграму да је у нападу погођено општинско транспортно предузеће.

Истакао је да је 55-годишњи мушкарац погинуо на лицу места, док је пет особа пребачено у болницу.

У каснијој објави, додао је да је 43-годишњи мушкарац такође преминуо од у болници од последица рањавања.

(Reuters)

Опширније Краће

Следеће године почиње производња турских "бајрактара" у Украјини

Турска компанија Бајкар планира да покрене производњу борбених дронова "бајрактар ТБ2" и "бајрактар акинџи" у Украјини 2025. године, рекао је извршни директор те компаније Халук Бајрактар.

"Изградња фабрике тече по плану, а почетак производње је заказан за 2025. године", додао је Бајрактар, преноси Тас.

Бајрактар је навео да је главни део припремних радова у фабрици већ у току, као и да се очекује да ће постројење добити струју у јулу ове године.

У августу 2022. објављено је да је започета изградња погона за производњу турских дронова "бајрактар" у Украјини.

Украјински амбасадор у Турској Басилиј Боднар је тада рекао да ће изградња трајати неколико месеци, а да ће производња почети пре краја 2023. године.

Међутим, у интервјуу за Укринформ објављеном у јануару, Боднар је рекао да је сутација на фронту довела до промене првобитних планова.

(Танјуг/Тас/Укринформ)

Опширније Краће

ФСБ: Спречен покушај шверцовања радиоактвног цезијума у Украјину

Руска служба безбедности ФСБ саопштила је да је ухапсила пет особа које су покушавале да купе килограм радиоактивног цезијума-137 за 3,5 милиона долара у име грађанина Украјине, пренела је агенција Тас.

Наводи се да је ФСБ рекао да је цезијум-137 требало да буде изнет из Русије како би се употребио за лажирање инцидента са наводним оружјем за масовно уништење чији је циљ дискредитовање Русије.

(Reuters)

Опширније Краће

Украјински "Нафтогас" тужио Москву у САД за пет милијарди долара

Украјинска државна гасна компанија "Нафтогас" саопштила је у да је покренула правни поступак у САД против Русије којим се тражи да Москва исплати пет милијарди долара према, како се каже, пресуди суда у Хагу као компензацију за штету и изгубљену имовину на Криму.

"Пошто Русија није добровољно исплатила средства Нафтогасу као што је предвиђено, намеравамо да искористимо све расположиве механизме“, рекао је генерални директор компаније Алексиј Чернишов.

(Reuters)

Опширније Краће

Украјинска ПВО: Оборено 13 руских крстарећих ракета

Украјинске ПВО снаге саопштиле су да су обориле 13 руских крстарећих ракета у раним јутарњим сатима чији је циљ био војни аеродром у западној области Хмељницки.

Како се додаје, ракете су лансирали руски стратешки бомбардери из области Каспијског мора.

(Reuters)

Опширније Краће

Локални начелник: Оборен дрон изнад руског града Курска

Противвазухпловна одбрана оборила је дрон изнад јужног руског града Курска, у близини украјинске границе, рекао је регионални начелник.

Роман Старовоит написао је на Телеграму, рекао је да су противваздухпловни системи реаговали у два наврата.

Није помињао штету или могуће жртве.

То је само једна у низу серија ваздушних напада на југ Русије. Било је и оружаних упада за које су одговорност преузеле групе које кажу да се противе Кремљу, подсећа Ројтерс.

(Reuters)

Опширније Краће

Заменица министра одбране Украјине Хана Малијар саопштила је да се наставља украјинска контраофанзива на југу земље, где је прошле недеље ослобођено више села.

Русија је, међутим, оптужила Украјину за ракетни напад на мостове код Чонгара, између Херсонске области и Крима.

За то време, украјински председник Володимир Зеленски навео је да Русија спрема напад на нуклеарну електрану Запорожје, што је Кремљ оштро демантовао.

Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију Рафаел Гроси, такође, посетиће данас Русију да би са руским званичницима разговарао о нуклеарки.

Руски председник Владимир Путин, у међувремену, изјавио је да офанзиви потенцијал Кијев није исцрпљен, те да то не треба занемарити.

Са друге стране, премијер Украјине Денис Шмигал навео је да ће украјинска контраофанзива потрајати, али да не сумња у њен успех.

Читај ми!