Извор: РТС

Кремљ одбацио тврдњу да спрема напад на нуклеарку; Шмигал: Потребно време за успех контраофанзиве

Рат у Украјини – 484. дан. Кремљ је одбацио тврдње украјинског председника Володимира Зеленског да спрема напад на нуклеарну електрану Запорожје. Са друге стране, премијер Украјине Денис Шмигал изјавио је да је за напредак украјинске контраофанзиве потребно време. Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију Рафаел Гроси посетиће у петак Русију.

Малијар: Спречавамо напредовање руских снага на истоку земље

Заменица министра одбране Украјине Хана Малијар изјавила је да украјинске снаге "обуздавају" руске на источном фронту, као и да нису дозволиле "ни метар" руског напредовања.

"Наше одбрамбене снаге настављају да ефикасно обуздавају напредовање руских трупа", написала је Малијар на Телеграму.

Према њеним речима, наставља се украјинска контраофанзива на југу земље, где је прошле недеље више села ослобођено.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Путин: Офанзивни потенцијал Кијева није исцрпљен

Руски председник Владимир Путин признао је да украјинске снаге имају "офанзивни потенцијал", преноси АФП.

"Мора се претпоставити да  офанзивни потенцијал противника није исцрпљен. Низ стратешких резерви није ангажован. Тражим да се та реалност узме у обзир", рекао је руски председник.

(Гардијан) 

Опширније Краће

УН: Русија на листи "срама" због убистава деце у Украјини

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес осудио Русију због убиства 136 деце у Украјини 2022. године, додајући руске снаге на свестку листу преступника, наводи се у извештају Савета безбедности УН, у који је Ројтерс имао увид.

Уједињене нације су такође потврдиле да су руске оружане снаге и придружене групе осакатиле 518 деце и извеле 480 напада на школе и болнице.

"Руске оружане снаге су, такође, користиле 91 дете као живи штит", наводи се у извештају.

Украјинске оружане снаге убиле су 80 деце, осакатиле 175 деце и извршиле 212 напада на школе и болнице, потврђено је у извештају, али нису на светској листи преступника.

(Ројтерс)

Опширније Краће

У Украјини забрањен комерцијални увоз књига из Русије

Украјински председник Володимир Зеленски потписао је закон о забрани комерцијалног увоза књига из Русије, што је последњи у низу потеза чији је циљ смањење културних веза између две земље након почетка рата прошле године.

Предлог закона, који је парламент усвојио пре годину дана, такође успоставља услове за добијање посебне дозволе за увоз књига на руском језику из трећих земаља.

Из канцеларије Зеленског саопштено је да ће тај закон "појачати заштиту украјинског културног и информативног простора од антиукрајинске руске пропаганде".

Агенција наводи је у Украјини на делу оно што влада земље описује као '"процес дерусификације'", аргументујући да је неопходно поништити вишевековну политику која је наводно за циљ имала да сломи украјински менталитет.

"Верујем да је закон исправан", написао је Зеленски на Телеграму

(Ројтерс)

Опширније Краће

Шмигал: За контраофанзиву је потребно време  

Премијер Украјине Денис Шмигал изјавио је да ће за украјинску контраофанзиву бити "потребно време", али да је оптимистичан у вези са њеним успехом, преноси АФП.

"Нажалост, током наших припрема за контраофанзиву и Руси су се припремали. Има много минских поља, што заиста успорава кретање", указао је Шмигал.

Његови коментари су уследили након што је украјински председник Володимир Зеленски, признао у интервјуу за Би-Би-Си да је напредак на бојном пољу "спорији од жељеног".

(Гардијан)

Опширније Краће

Рјабков: Слање НАТО трупа у Украјину била би огромна грешка

Русија позива Вашингтон да не прави грешке и не распоређује трупе НАТО-а у Украјини, пошто би то могло да има опасне последице, изјавио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.

''Ако то ураде, то ће бити огромна, историјска грешка. Без обзира ко говори у име ових земаља, бивши или садашњи званичници, све се одлучује у Вашингтону. Зато снажно упозоравамо Вашингтон на даље неуспехе, на даље грешке које би могле имати опасне последице. Не сме бити НАТО трупа у Украјини'', рекао је Рјабков.

Раније је бивши генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен рекао да би неке земље Алијансе појединачно можда желеле да пошаљу трупе у Украјину ако Кијев не добије стварне гаранције на предстојећем НАТО самиту у Виљнусу.

(Танјуг)

Опширније Краће

Шмихал сигуран да ће Украјина добити новац потребан за обнову

Украјински премијер Денис Шмихал каже да је сигуран да ће Украјина добити 6,5 милијарди долара потребних за обнову земље.

Рекао је и да влада у Кијеву тек треба да процени колико је новца укупно треба.

"Сигуран сам да ћемо у најскорије време, после конференције, добити сав потребан новац", навео је Шмихал, говорећи на на конференцији о опоравку Украјине у Лондону.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Кремљ: Тврдња да се Русија спрема за напад на нуклеарну електрану је још једна лаж

Тврдња председника Украјине Володимира Зеленског да се Русија спрема да изведе "терористички напад" на нуклеарну електрану у Запорожју је "још једна лаж", тврди Кремљ.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков истиче да су инспектори Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) управо посетили електрану и оценили да је све у реду.

Зеленски је раније данас рекао да су украјинске обавештајне службе добиле информацију да Русија разматра сценарио терористичког напада на нуклеарну електрану у Запорожју.

(Гардијан)

Опширније Краће

Шојгу: Украјинске снаге претрпеле огромне губитке, у току прегруписавање

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу поднео је рапорт руском председнику Владимиру Путину о активности украјинских снага.

Шојгу је рекао да су украјинске јединице смањиле обим активности и да се сада баве прегруписавањем.
"Украјинске снаге претрпеле су огромне губитке. Упркос томе, украјинска војска и даље располаже снагама за офанзиву", рекао је Шојгу.

Руска војска спроводи припреме за реаговање на нова офанзивна дејства снага Кијева, истакао је руски министар одбране.

(Спутњик)

Опширније Краће

Зеленски: Русија разматра сценарио терористичког напада на нуклеарну електрану у Запорожју

Председник Украјине Володимир Зеленски каже да су украјинске обавештајне службе добиле информацију да Русија разматра сценарио терористичког напада на нуклеарну електрану у Запорожју.

"Нажалост, више пута сам морао да подсећам да радијација нема државне границе, а кога ће погодити одређује само смер ветра", истиче Зеленски.

Каже да све доступне информације деле са партнерима у свету.

"Свима у свету. Сви докази. Европа, Америка, Кина, Бразил, Индија, арапски свет, Африка – све земље, апсолутно сви то треба да знају. Међународне организације. Сви", истакао је Зеленски.

Напомиње да никада и нигде не би требало да буде терористичких напада на нуклеарне електране.

"Овога пута не би требало да буде као са Каховком, свет је упозорен па свет може и мора да делује", наглашава Зеленски.

Опширније Краће

Мађарска позива Украјину да не ограничава права мађарске мањине

Мађарска влада позива парламент, владу и председника Украјине да престану да ограничавају права мађарске мањине и њеним припадницима врате права која су раније уживали, изјавио је Тамаш Менчер, државни секретар у Министарству спољних послова Мађарске.

Менчер је позвао Европску унију да то питање стави на свој дневни ред и предузме значајне кораке како би украјинским Мађарима била враћена права, преноси агенција МТИ.

Говорећи о промени закона о образовању, језику и мањинама у Украјини, Менчер је рекао да су мере у потпуности у супротности са билатералним и међународним споразумима које је Украјина потписала, као и са свим европским вредностима.

(Танјуг)

Опширније Краће

Шолц обећао дугорочне безбедносне гаранције за Украјину

Немачки канцелар Олаф Шолц обећао је дугорочне безбедносне гаранције за Украјину.

Шолц је пред немачким парламентом рекао да Украјина неће моћи да постане чланица НАТО-а пре завршетка рата, пренео је Ројтерс.

"Морамо трезвено сагледати тренутну ситуацију. Влада у Кијеву је и сама признала да Украјина неће моћи да уђе у НАТО док траје рат", рекао је Шолц и нагласио да се на самиту НАТО-а у Виљнусу средином јула треба фокусирати на приоритет - јачање борбене моћи Украјине.

Берлин и партнери у Г7 и ЕУ раде на дугорочним безбедносним гаранцијама за Украјину, рекао је Шолц, наводећи да је циљ одржива војна подршка Кијеву, укључујући савремено западно наоружање и јачање украјинске економске отпорности.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Рафаел Гроси у петак у Русији

Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси посетиће у петак Русију, јавила је агенција Интерфакс.

Гроси ће са руским званичницима разговарати о нуклеарној електрани Запорожја на југу Украјине коју контролишу руске снаге, преноси Гардијан.

(Гардијан, Интерфакс)

Опширније Краће

Блинкен се састао са представницима Г7 и Шмихалом, потврђена подршка Украјини

Амерички државни секретар Ентони Блинкен састао се са представницима земаља чланица Г7, као и са украјинским премијером Денисом Шмихалом на маргинама Конференције за обнову Украјине, саопштио је Стејт департмент.

Током разговора са званичницима Г7, потврђена је подршка Украјини у одбрани од руске агресије, а државни секретар САД их је обавестио о својим састанцима са високим званичницима током посете Пекингу 18. и 19. јуна, навео је портпарол Стејт департмента Метју Милер.

На састанку са украјинским премијером, амерички државни секретар је такође потврдио подршку Сједињених Америчких Држава Кијеву и посвећеност раду са приватним сектором како би се омогућила модернизација и ревитализација Украјине.

Двојица званичника су разговарала и о сарадњи на јачању украјинских институција и убрзању напретка у кључним реформама како би се осигурала "снажна инвестициона клима", навео је портпарол Стејт департмента.

Поред тога, разговарали су и о подршци Украјини за изградњу модернијег, сигурнијег, децентрализованијег и чистијег енергетског система интегрисаног са Европом.

(Танјуг)

Опширније Краће

Русија: Украјина напала мостове на граници Херсонске области и Крима

Украјинске трупе напале су мостове код Чонгара, на административној граници између украјинске Херсонске области и Крима, који су под контролом Москве, саопштиле су проруске власти.

"Злочиначки кијевски режим извршио је варварско гранатирање цивилних објеката – мостова на административној граници између Херсонске области и Крима код Чонгара", написао је локални проруски лидер Владимир Салдо на Телеграму.

Навео је да су, према прелиминарној процени, током напада коришћене британске ракете "сторм шедоу", преноси агенција РИА Новости

На мостовима је оштећена коловозна подлога, а повређених није било, саопштио је Салдо.

(Танјуг, РИА Новости)

Опширније Краће

Портпарол Генералштаба Оружаних снага Украјине Андриј Коваљов каже да се тешке борбе воде у Доњецкој области, тврдећи да спречавају напредовање руске војске на истоку земље.

У исто време, председник Володимир Зеленски признаје да је напредак контраофанзиве против руских снага "спорији него што се прижељкивало".

Са друге стране, руски министар одбране понавља да Запад води прави рат против Русије.

"Запад прибегава свим могућим средствима у покушају да сломи Русију. Уведене су бесконачне санкције, изазивају се нереди и војни сукоби у суседним земљама, а огромна војна помоћ се даје режиму у Kијеву", каже Сергеј Шојгу.

Председник Русије Владимир Путин истакао је важност руске ''тријаде'' нуклеарних снага које се могу лансирати са копна, мора или ваздуха. Најавио је да ће ускоро бити распоређена нова генерација интерконтиненталних балистичких ракета "сармат" које могу да носе 10 и више нуклеарних бојевих глава.

У Лондону се одржава дводневна Kонференција за обнову Украјине.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен обећао је помоћ за опоравак и ремонт електроенергетске мреже, вредну више од 1,3 милијарде долара додатне помоћи.

Унија има "посебну одговорност" према Украјини на дуге стазе, каже председница Европске комисије. Урсула фон дер Лајен и предлаже да европска породица до 2027. године издвоји 50 милијарди евра за опоравак Украјине.

Иако је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао у понедељак да Кијев неће добити позив за чланство у Алијанси на јулском самиту у Вилњусу, шеф кабинета Володимира Зеленског каже да Украјина очекује да ће у престоници Литваније добити "позив са отвореним датумом". 

Читај ми!