Извор: РТС

Институције на северу КиМ и даље блокиране; Миловић: Приштина тражи изјаве због наводно фалсификованог потписа

На северу Косова и Метохије тзв. косовска полиција пети дан држи у блокади зграде српских институција. Више стотина запослених и данас покушава да уђе у своје канцеларије институција Владе Србије, у којима су радили све до прошле недеље.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти наставља да спроводи терор на северу КиМ, као и да сада хоће да хапси и политичке представнике српског народа.

"Налози да се челници Српске листе саслушају у својству 'осумњичених', због наводног 'фалсификовања докумената' је показатељ бруталног политичког прогона лидера Срба са севера КиМ који је наредио Аљбин Курти и који ће имати далекосежне последице", написао је Петковић на друштвеној мрежи Икс.

Опширније Краће

Миловић: Приштина тражи изјаве челника блокираних институција због наводно фалсификованог потписа

Потпредседник Српске листе Драгиша Миловић рекао је у Таковској 10 да се од представника блокираних институција тражи да дају изјаве због наводно фалсификованог потписа.

“Имам информацију да се тражи да се дају изјаве од појединих председника привремених органа и директора ових наших институција, да се 5. овог месеца јаве у регионалну јединицу на север и дају изјаву због наводног фалсификованог потписа“, рекао је Миловић

Дакле, оценио је, у питању је још један политички притисак.

“Институционално, политичко и физичко насиље је свакодневно“, истакао је Миловић.

Опширније Краће

Извештај Андрије Игића

Власти у Приштини узурпиране објекте означили као своје

На питање окупљених Срба када ће бити враћени на посао, један припадник полиције одговорио је "биће" и навео да тужилаштво испитује сумње да су наводно у узурпираним институцијама фалсификована документа. 

Власти у Приштини су узурпиране објекте означили као своје, поставили су табле, тако да је одговор да ће бити повратка радника више изговор него оно што је реално да ће се догодити, јавља репортер РТС-а.

Вучина Јанковић: Кордон полиције нас је вратио и онемогућио да радимо свој посао

Начелник Косовскомитровичког округа Вучина Јанковић рекао је да су и јутрос дошли на радна места, али да их је кордон полиције вратио и онемогућио да обављају посао.

"Међународна заједница стално говори о заштити права и желео би да у складу са својом мисијом нешто предузму. Скидају наше табле, скидају наше заставе, улазе у наше институције, али неће нас поколебати у намери да останемо да живимо на овим просторима", рекао је Јанковић.

Опширније Краће

Радници и данас покушали да дођу до својих радних места

Радници са севера КиМ и данас су покушали да дођу до својих радних места. Вера Савић је рекла да су дошли данас да служе народу, зашта су и плаћени.

"Као што сви знате, ово није јавни сервис, само Срба, зато што је у служби свих грађана који живе на територији Космета. Ја, као радник Општинске управе, имала сам прилике да изађем у сусрет не само Србима него и Албанцима, муслиманима, Ромима“, напоменула је Савићева.

Напомиње да им се обраћају сви из целог Космета да и Албанци завршавају послове.

"Значи, ускраћена су елементарна права деце и свих грађана Космета“, навела је Савићева.

Саша Петровић каже да су били сервис грађана.

и смо радили 25 година без никаквих проблема. Можда је ово и прилика да се апелује на међународну заједницу, на Европску унију посебно, која на својим постулатима има право на рад, право на живот, право на слободу кретања. Бар нама је ово, у овом случају, све то онемогућено. Тако да питање њима постављамо и апелујемо да нам дају неко образложење“, навео је Петровић.

Опширније Краће

Миливојевић: Без дијалога није могућа деескалација

Бивши дипломата Зоран Миливојевић рекао је за РТС да би на смиривање ситуације на КиМ могли да утичу центри моћи који једини имају механизме да делују на привремене власти у Приштини.

"Одсуство мера потврђује тезу да они подржавају овакву политику и да ако не дође до конкретних мера, мислим да то води у даљу ескалацију, односно да идемо у стање које се тешко може контролисати и да је онда тешко да се вратимо у нормално стање и да се обнови дијалог", каже Миливојевић.

Истакао је да без дијалога није могућа деескалација и да одсуство мера значи да Аљбин Курти има подршку за политику коју спроводи.

"Куртијева политика већ траје и ово је само једна у низу мера у покушају да се српска држава и српски народ одстране са Косова и Метохије", истакао је Миливојевић.

Опширније Краће

Дрецун: Сви Куртијеви потези усмерени ка томе да се изазову инциденти

Председник Одбора за одбрану и унутрашње послове Народне скупштине Милован Дрецун рекао је за РТС да код српског народа на северу Косова и Метохије влада велика напетост и неизвесност, као и да не знају какве ће потезе Курти повлачити у наредном периоду.

"Опет се јавља страх од тога да ли ће Срби успети да опстану на северу Косова, али с друге стране, једна заиста изузетна упорност, воља, жеља да Срби наставе да живе на својим вековним просторима", рекао је Дрецун.

Додао је да понашање Кфора показује да они процењују да постоји опасност од инцидената и сукоба и да треба предупредити такав могући развој догађаја.

"Бојим се да су сви Куртијеви потези усмерени ка томе да се изазову инциденти и да се изазове одговор српског народа који би он после могао да употреби као изговор за примену још веће, бруталније силе против српског народа", навео је Дрецун.

Разговор Бојане Марковић са Милованом Дрецуном
Опширније Краће

Зграде Привремених општинских органа, Фонда ПИО за Косово и Метохију, Косовскомитровичког управног округа, Центра за социјални рад и даље су под блокадом полиције.

Њени припадници са дугим цевима у блиндираним и теренским возилима, даноноћно дежурају на улазима објеката испред којих су постављене металне и папирне табле са називима министарстава владе у Приштини.

Поједини међу јуче окупљенима поручили су да су им институције у којима раде извор живота. Указали су да ако им не буде дозвољено да се врате у узурпиране зграде, онда ће грађани по изводе и друга документа морати да одлазе у најближе градове у централној Србији по документа, као што тренутно чине када подижу новац.

Полиција је у тренутку окупљања запослених појачала своје снаге специјалцима и оклопним возилима на више локација у Косовској Митровици и Лепосавићу.

Запослени захтевају да им се омогући право на рад, а од међународне заједнице да буде одлучнија у реаговању и омогући им право на живот и право на рад.

Читај ми!