Извор: РТС

Срби са севера КиМ покушали да дођу до својих радних места, полиција им није дозволила

Четврти је дан како полиција тзв. државе Косово држи у блокади зграде српских институција на северу Косова и Метохије. Запослени у Фонду ПИО за Косово и Метохију, Косовскомитровичком управном округу, Центру за социјални рад и у просторијама Канцеларије за КиМ разишли су се након што су покушали да дођу до својих радних места јер им полицајци наоружани дугим цевима то нису дозволили.

Извештај Андрије Игића

Стано: Што пре одржати састанак Београда и Приштине

Портпарол Европске комисије Петер Стано изјавио је, поводом најновијих дешавања на КиМ, да ЕУ преноси приштинским властима свој став и забринутост због низа некоординисаних и једностраних корака и упозорио да ће "неуспех страна у деескалацији тензија имати последице".

Стано је на брифингу за новинаре у Бриселу рекао да је у овој фази циљ ЕУ да се што пре одржи нова рунда дијалога Београда и Приштине на нивоу главних преговарача, али није навео када би до тог састанка могло да дође.

Он је, на питање Танјуга које конкретне кораке ће ЕУ предузети након што је такозвана косовска полиција упала у српске институције и онемогућила запосленима да дођу на своја радна места, истакао да ЕУ сматра да је реч о још једном некоординисаном једностраном кораку, који није од помоћи, а који има капацитет да повећа тензије и доведе до даље ескалације већ нестабилне ситуације на терену.

"А шта ћемо да урадимо ми из Европске уније? Ми, наравно, преносимо став и нашу нелагодност овим низом некоординисаних једностраних корака властима у Приштини. Могу само да подсетим да смо прошле године имали закључке Европског савета у којима су земље чланице биле веома јасне – неуспех страна у деескалацији тензија имаће последице", поручио је Стано и подсетио да је ЕУ јасно изразила свој став у петак у саопштењу своје канцеларије у Приштини. 

Опширније Краће

Окупљени Срби се разишли

Запослени у Фонду ПИО за Косово и Метохију, Косовскомитровичком управном округу, Центру за социјални рад и у просторијама Канцеларије за КиМ разишли су се након што су покушали да дођу до својих радних места јер им полицајци наоружани дугим цевима то нису дозволили.

Опширније Краће

Игор Симић: Желимо конкретне акције, а не анемична саопштења

Директор Дирекције Фонда ПИО и потпредседник Српске листе Игор Симић поручио је да су "узурпатори који су отели имовину државе Србије" онемогућили да више од 40 породица зарађује своје плате, док више од 30.000 да добије услуге од рада институција које су смештене у згради Привременог органа Косовска Митровица.

Симић је позвао Кфор и друге међународне представнике да дођу и правом реакцијом омогуће право на рад и живот Србима на КиМ.

"То је једини начин, а не анемична саопштења које слушамо већ две године. Ако нису знали шата се дешава, то смо им пренели у суботу, сада када знају, желимо конкретне акције. Ови људи треба да оду својим кућама, да опрему коју имају скину и омогуће овим људима да раде и пружају услуге свим грађанима. Два дана су проверавали, ништа илегално унутра нису могли да нађу, апсолутно ништа, предмете грађана који желе помоћ, желе пензије, социјална давања и то је то", рекао је Симић.

Опширније Краће

Срби се окупљају испред зграда српских институција на КиМ

На више локација окупили су се запослени у институцијама на северу КиМ чије су зграде блокиране од петка после подне, јавља дописник РТС-а. Намера им је да уђу у своје канцеларије у којима су били од пре два дана и остваре своје право на рад.

Полиција, међутим, и даље блокира улазе у зграде, а око њих су и појачане снаге специјалаца.

Испред зграде Привременог органа општине Косовска Митровица, полиција не дозвољава радницима да приђу.

"Ја сам радник 35 година, пружао сам услуге без обзира на нацију, на веру, дошли смо зато што је ово наш извор живота. Немамо друга примања, то је то што имамо. Нeмамо приватни посао. Друга ствар је, где ће сада грађани да изваде извод, где ћете да пријавите дете које је рођено, где да закажете венчање? Како ће они да обављају свој посао, ко ће то да плати, ко ће да измири обавезе, зато смо дошли да изразимо протест. Нисмо ништа урадили, обични смо радници", каже један од запослених.

Данас смо дошли да покушамо да уђемо на своја радна места, каже једна радница.

"Значи није никакав протест, ово је чисто покушај да се вратимо на своја радна места, јер у супротном, све ћемо морати, као што је случај са лековима, са новцем, да завршавамо 60 километара одавде у оближњој Рашки, Новом Пазару", напоменула је.

"Живим у Митровици, рођена сам у Митровици, не желим да идем одавде. Држава Србије је омогућила ово, стоји иза нас и верујем у њу", додаје друга.

Полиција је довела своје јаче снаге, ту су наоружани специјалци са дугим цевима, у пуној опреми.

Опширније Краће

На објекту у Северној Митровици, у којем су се налазили седишта Косовскомитровичког округа, Фонда ПИО и Канцеларије за Косово и Метохију синоћ су постављене три импровизоване папирне табле за називима привремених приштинских институција.

Такође, табла је јутрос постављена и на згради Привременог органа Косовске Митровице.

Док су постављане импровизоване табле, испред објекта се налазио један полицијски џип и неколико полицајаца када је такозвана косовска полиција распоређена и на свим раскрсницама које воде до те зграде.

И на објекту у Лепосавићу, где је до петка радио Привремени орган општине Лепосавић, Институт за српску културу, Саобраћајна школа, и где се налазе и канцеларије многобројних организација, данас су привремено постављена два папира са називом привремених приштинских институција.

Зграде српских институција у четири општине на северу Косова и Метохије и даље су блокиране, а испред њих је такозвана косовска полиција. Кфор је појачао присуство на главном мосту у Косовској Митровици.

Акције полиције на северу покрајине утичу на безбедност, стабилност и мир, поручила је мисија Унмик, после разговора представника Српске листе са шефицом те мисије на Косову и Метохији Каролин Зијаде.

Српска листа је затражила хитну акцију међународних представника.

"НАТО је веома разочаран акцијама на северу Косова и Метохије које нису координиране са Кфором, навела је портпаролка Алијансе Фара Даклала.

Државни врх Србије оцењује да је на делу покушај да се испровоцира реакција и поручују да је избор политичка борба.

Читај ми!