Извор: РТС

Урошу Вукашиновићу одређен притвор – Курти: Косовски полицајци киднаповани; Петковић: Апсолутна лаж

Урошу Вукашиновићу, који је јуче ухапшен у Лепосавићу, суд у Јужној Митровици одредио је притвор. У месту Рударе код Куршумлије и даље траје блокада магистралног пута који од Прокупља води ка административном прелазу Мердаре. Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да су тројица косовских полицајаца киднапована, као и да је "Србија 14. јуна извршила агресију". Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић то оштро демантује и наглашава да је МУП одговорио на сва питања Еулекса поводом тог хапшења.

Лајчак са Нуландовом о ситуацији на северу КиМ

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак разговарао је са подсекретарком Стејт департманта за политичке послове Викторијом Нуланд о ситуацији на северу Косова.

"Имао сам веома добар разговор са подсекретарком Викторијом Нуланд. Разговарали смо о ситуацији на северу Косова и сложили се о важности тренутне деескалације и повратку дијалогу уз посредовање ЕУ", написао је Лајчак на Твитеру.

Опширније Краће

Извештај Драгане Биберовић

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је апсолутна лаж премијера привремених приштинских инситуција Аљбина Куртија и министарке Донике Гервале да су приштински полицајци ухапшени на територији КиМ.

"Киднаповања није било. Они су на територији централне Србије ухваћени од стране специјалне антитерористичке јединице МУП-а Србије у околини села Гњилице у општини Рашка, где су дошли са аутоматским пушкама и два пиштоља", рекао је Петковић на ванредној конференцији за новинаре.

Министарство унутрашњих послова Србије одговорио на све тачке упита Еулекса поводом хапшења приштинских полицајца, истакао је Петковић.

Опширније Краће

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да су тројица ухапшених косовских полицајаца киднапована, као и да је "Србија 14. јуна извршила агресију".

"Прича полицајаца је иста као и како је дошло до отмице. Кажу да су били за импровизованим столом за јело, а 15 људи их је опколило, напало и киднаповало. Сва тројица причају исту причу на одвојено питање нашег амбасадора. Тиме се отклања дилема. Србија је извршила агресију 14. јуна'', рекао је Курти и додао да су полицајци били на службеној дужности на једној од 15 рута које су затворене, како је навео, због шверца.

Опширније Краће

Урошу Вукашиновићу одређен притвор од 30 дана

Урошу Вукашиновићу, који је јуче ухапшен у Лепосавићу, суд у Јужној Митровици одредио је притвор од 30 дана, потврдио адвокат Небојша Влајић.

Вукашиновић се терети се за напад на новинара у Лепосавићу 16. јуна.

Опширније Краће

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак каже да је веома забринут стањем на северу Косова и Метохије, да је овај тренутак важан и критичан и да је деескалација неопходна.

"Косовско питање мора да се реши до краја године, јер у 2024. години Косово неће бити у центру пажње", поручује Лајчак.

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар истиче да криза на северу КиМ има потенцијал да прерасте у међународни и регионални конфликт и да САД у потпуности подржавају напоре ЕУ да ту кризу разреше.

Опширније Краће

Вучић: Нећу у Брисел док се не ослободе Срби

Председник Вучић је одговарајући на новинарска питања рекао да неће ићи у Брисел док се не ослободе ухапшени Срби, албански градоначелници и косовски специјалци повуку са севера КиМ.

“Онда можемо да размишљамо о томе како да се на најбржи начин формира ЗСО“, рекао је Вучић.

Навео је да Аљбин Курти ниједног тренутка није желео да покаже жељу да разговара, да је држао монологе, а да друге није ни слушао.

Вучић је рекао и да никоме није говорио какве су претње упућене Србији после хапшења косовских полицајаца у Рашки.

“Од којих све сила, на које начине, примао сам то углавном на себе и рекао мене казните, а немојте земљу да кажњавате, јер српски народ више не може зулум да трпи“, рекао је Вучић.

Рекао је и да ако данас на КиМ није ниједан Србин ухапшен, да ће бити за сат или два, само зато што је жив.

“Када питате Еулекс шта су згрешили, напишу у одговору неку бирократску будалаштину коју не умеју да преведу и објасне“, рекао је председник Вучић.

Истакао је да за разлику од ухапшених Срба, косовски специјалци нису ни на који начин повређени.

Рекао је да ће с највећом пажњом узети у разматрање предлог Виктора Орбана да се ослободе косовски специјалци.

Опширније Краће

Орбан Вучићу: Молим вас, размислите о пуштању косовских полицајаца

Говорећи на заједничкој конфренцији за новинаре српских и мађарских председника и премијера на Палићу, Виктор Орбан је рекао да Будимпешта пажљиво прати ситуацију на КиМ, замоливши Александра Вучића да размисли о томе да Београд врати Приштини три ухапшена косовска полицајца.

"Сматрам да је неприхватљиво то што је међународна заједница прихватила резултате локалних избора на КиМ у већински српским општинама на КиМ, где је, како је подсетио, изашло три одсто бирача.

"Молим вас, Александре да размислите о враћању тројице полицајаца у Приштину. Непријатељи Србије једва чекају овакав тренутак", навео је Орбан.

Камионџије на Јарињу: Не занима нас политика, занима нас да можемо да радимо и живимо

Камиони из правца Косова и Метохије не могу да прођу ка централној Србији преко административног прелаза Јариње пошто возачи камиона, који већ недељу дана стоје на прелазу и не могу пут Косова и Метохије, блокадом желе да искажу протест и евентуално убрзају Приштину у одлуци да укине меру којом се забрањује прелазак камиона са српском робом и камиона са српским таблицама.

Од Краљева до прелаза Јариње укупоно је 700 камиона који са робом чекају да прођу ка јужној покрајини.

Возач камиона Денис Исламовић каже за РТС да су ту од првог дана и да су блокаду направили из протеста.

"Нама нису важне таблице, не занима нас политика. Занима нас посао, да можемо да радимо и да живимо. Камиони имају натоварену робу, има и кварљиве робе – млека, сирева, меса. Дневни губитак по сваком камиону је од 50 до 200 евра минимум плус возачи који не раде", истиче Исламовић.

Каже да аутобуси и путнички аутомобили још увек могу да пролазе ка централној Србији, али да би и то ускоро могло да се промени.

"При крају је стрпљење наше и постоји шанса да врло брзо неће моћи да пролазе ни путнички аутомобили и аутобуси", најављује Исламовић.

Каже да је у камионима са српским таблицама углавном роба из иностранства – из Европске уније, док само мали број камиона вози робу из Србије.

Извештај Драгане Биберовић са Јариња (12.00)
Опширније Краће

И даље траје блокада ка прелазу Мердаре

У месту Рударе код Куршумлије и даље траје блокада магистралног пута који од Прокупља води ка административном прелазу Мердаре, изјавио је један од организатора те блокаде Дејан Милошевић.

Он је казао да се камиони и аутобуси са косовским и страним таблицама и даље не пропуштају, док путнички аутомобили пролазе.

Како је рекао током ноћи је било доста покушаја да прођу, али су се сви вратили.

"Било је и аутобуса са косовским таблицама, једне фирме из Приштине, која је превозила људе на море у Албанију, али они су враћени и вероватно су нашли другу солуцију. Већина путничких аутомобила има КМ таблице и то су људи српске националности", рекао је Милошевић.

Пут је од синоћ блокиран због мере приштинске владе којом је пре неколико дана обустављен улазак српске робе и камиона са регистарским ознакама Републике Србије на Косово и Метохију, али и због подршке Србима у јужној покрајини.

Блокирани су путеви и ка прелазима Јариње и Брњак.

Фото: Танјуг
Опширније Краће

Одаловић: КФОР мора да нареди повлачење специјалних јединица са севера КиМ

Председник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић каже за РТС да је прошло више од годину дана откако је Аљбин Курти решио да ради ово што ради и откако је кренула ескалација и терор његових специјалних јединица на северу КиМ.

"Срби мирно протестују. Реаговали су на све његове одлуке мирно – блокада, протести, обраћања, позиви, апели... Међутим, то све Курти игнорише и има свој циљ и правац по којем поступа", истиче Одаловић.

Наглашава да Курти у континуитету покушава да криминализује Србе и да нема намеру да стане.

"И даље говори да ће овако радити док све криминалце, како он каже, не истреби односно не похапси. Очигледно је да је направио мало шири списак од овог који је реализовао", истиче Одаловић.

Сматра да КФОР то одобрава и иситиче да се све ради уз њихово присуство.

"Не би могли да уђу и изазивају инциденте, а да КФОР то не дозволи", наглашава Одаловић.

Истиче да КФОР мора да нареди повлачење специјалних јединица са простора севера КиМ јер су оне те које свакодневно изазивају инциденте и покушавају да изазову шире сукобе.

Опширније Краће

У месту Рударе код Куршумлије, возачи камиона и мештани блокирали су за камионе са косовским таблицама, магистрални пут који од Прокупља води ка административном прелазу Мердаре.

То је реакција на мере приштинске владе, кажу, али и подршка Србима на северу покрајине.

Још један Србин ухапшен је у Лепосавићу. Двадесет осмогодишњи Урош Вукашиновић сумњичи се  за напад на новинаре.

Због хапшења Срба и напада специјалних снага косовске полиције на двоје деце у Житковцу, одржани су мирни протести у Лепосавићу и Косовској Митровици.

Високи представник Европске уније Жозеп Борељ позива Александра Вучића и Аљбина Куртија на хитан састанак у четвртак. Из Брисела још нема званичне потврде да ће представници Србије и такозване државе Косово доћи на састанак.

Ситуација на северу Космета била је једна од тема састанка генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга и немачког канцелара Олафа Шолца у Берлину.

Читај ми!