Извор: РТС

Забрана за камионе на Јарињу и Мердару, путничка возила пролазе; Вучић разговарао са представницима Квинте и ЕУ

Приштина је забранила пролазак камионима са српском робом на Косово и Метохију. Колоне камиона на свим административним пунктовима. Забрана се не односи на аутомобиле. Председник Александар Вучић разговарао са представницима ЕУ и земаља Квинте.

Четрдесетак возача камиона у колони на пункту Мердаре

Четрдесетак возача камиона заглављено је у колони на административном пункту Мердаре након забране пролаза робе из централне Србије на Косово и Метохију.

Возачи кажу да их ово подсећа на неке претходне године, а неки од њих и тада су били у колони на пункту Мердаре.

Очекују да ће овога пута забрана трајати краће и надају се што бржој и што скоријој нормализацији саобраћаја и протока робе, јер све то итекако утиче на њихов посао и зараду.

Међутим, од службеника приштинских привремених институција екипа РТС-а није успела да сазна до када би ова забрана могла да траје.

Извештај Небојше Ђорђевића

Кфор је саопштио да се припадници те мисије нису налазили у подручју у којем су ухапшена тројица косовских полицајаца.

"Кфор је послао тим у то подручје и успоставио контакте са представницима косовских институција и српских власти. Кфор је, такође, у редовном контакту са Еулексом", наводи се у саопштењу.

Позивамо обе стране да одмах смање тензије и уздрже се од једностраних акција које би могле довести до даље ескалације, истичу из Кфора.

Камиони и даље чекају на Јарињу и Мердару

Камиони и даље стоје на административном пункту Јариње. Чекање возача камиона улази у тридесети сат, а колона је дугачка око 300 метара.

Иста ситуација и на другим административним пунктовима.

Пролазе само путничка возила и камиони са иностраним таблицама и то након детаљне контроле косовске полиције.

У колони на Мердару је око 40 камиона. Са пункта су се данас вратили камиони који превозе кварљиву робу, а возачи који превоз другу робу и даље чекају.

Извештај Немање Јаковљевића

Извештај Немање Јаковљевића са Јариња

Министарство одбране: Војска није учествовала у хапшењу припадника "косовске полиције"

Министарство одбране саопштило је да Војска Србије ни на који начин није учествовала у јучерашњем хапшењу тројице наоружаних припадника тзв. "косовске полиције“.

Инсинуације премијера Привремених институција самоуправе у Приштини да је Војска Србије умешана у "киднаповање тројице службеника косовске полиције" унутар територије Косова и Метохије само су наставак кампање лажи, манипулација и противправног насиља које над Србима спроводе приштинске власти, наводи се у саопштењу.

Како се истиче, Војска Србије извршава задатке на контроли Копнене зоне безбедности и обезбеђењу административне линије са Косовом и Метохијом у потпуности се придржавајући Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација, Војно-техничког и свих других потписаних споразума.

"У реализацији ових задатака Војска Србије блиско сарађује са другим снагама безбедности Републике Србије и Кфором, са којим остварује професионалне контакте на свим нивоима ради праћења ситуације на терену и очувања сигурног и безбедног окружења", пише у саопштењу.

У складу са Војно-техничким споразумом, којим је дефинисано распоређивање међународних безбедносних снага у нашој јужној покрајини, потписани су споразуми којима је прецизирано поступање и Кфора и снага безбедности Републике Србије на обе стране дуж административне линије са Косовом и Метохијом.

Реч је о Споразуму о привременим оперативним процедурама за сарадњу и координацију на обе стране дуж административне линије са Косовом и Метохијом и упутству за његову примену.

Наведеним споразумом дато је одобрење снагама Републике Србије да буду у Копненој зони безбедности, успостављене су процедуре за сарадњу, координацију и превазилажење конфликата и усаглашено је да ће стране споразума спречавати илегалне преласке административне линије. Ови споразуми не препознају друге снаге сем Кфора и снага Војске Србије и полиције, из чега произилази да је у близини административне линије недопустиво присуство других наоружаних лица или формација.

"Најоштрије осуђујући све покушаје дестабилизације безбедносне ситуације на Косову и Метохији, истичемо да Војска Србије остаје непоколебљиво посвећена професионалном и одговорном извршавању задатака у Копненој зони безбедности, у складу са додељеним мисијама и задацима и свим потписаним споразумима у циљу очувања мира и стабилности", закључује се у саопштењу.

Опширније Краће

Стано: Пратимо ситуацију, ЕУ не предузима мере олако

Портпарол Европске уније Петер Стано рекао је да Брисел пажљиво прати ситуацију око хапшења тројице припадника косовске полиције, да је у контакту са обе стране, као и са Кфором, и да се утврђује шта се и како десило.

"У међувремену, позивамо Косово и Србију да се уздрже од било каквих акција које би довеле до повећања тензија. Истовремено, позивамо обе стране да раде на деескалацији ситуације", рекао је Стано на конференцији за новинаре.

Он је додао да потенцијалне казнене мере о којима се прича, заправо нису санкције, већ су, како је рекао, инструменти како би Брисел показао да очекује деескалацију и да реагује ако не долази до деескалације.

Те мере укључују одлагање званичних посета, комисија, догађаја који су планирани, као и финансијску сарадњу.

"Те мере нису нешто што би ЕУ предузела олако, али неопходне су реакције ЕУ јер до сада нисмо видели одлучан корак за моменталну деескалацију ситуације", истакао је Стано.

Рекао је и да "европско понашање не подразумева константно упирање прстом у другога, већ да видите шта ви можете да урадите, посебно ако сте партнер, ако вам најближи партнер каже шта је пут ка напред".

Опширније Краће

На Мердару тридесетак шлепера

На административном прелазу Мердаре у колони је тридесет до четрдесет шлепера, који су се ту затекли или су дошли непосредно након затварања тог прелаза од стране привремених приштинских институција.

У колони су и камиони са косовскометохијским таблицама, који превозе робу из Србије.

Путничким возилима са српским таблицама није мењан режим уласка на Косово и Метохију и овај саобраћај се одвија нормално.

Службеници царине привремених приштинских институција нису могли да кажу ништа ново у вези са трајањем забране уласка српске робе и камиона са српским таблицама, истичући да је и даље на снази режим који је успостављен синоћ.

Опширније Краће

Немачко-косовска привредна комора: Ситуација на северу може да утиче на повлачење инвестиција

Немачко-косовска привредна комора саопштила је да недавна дешавања на северу КиМ могу да утичу на економске односе Немачке и Приштине и истакла да то може да утиче да се немачке компаније повуку са КиМ или да прекину своје активности.

Како се наводи Комора са великом забринутошћу прати актуелна дешавања на северу уз напомену да та дешавања наносе велику штету КиМ.

"Вести о политичкој нестабилности значајно нарушавају поверење немачких купаца и инвеститора. То негативно утиче на немачко-косовске економске односе и наноси штету као локацији за инвестиције и пословање", наводи се у саопштењу.

Истовремено Комора позива доносиоце политичких одлука у Приштини да предузму кораке за обнављање стабилног политичког окружења.

"Спуштање тензија и подстицање развоја стабилног окружења важни су фактори за стварање добре пословне климе. Позивамо доносиоце политичких одлука на Косову да предузму кораке за обнављање стабилног политичког окружења", наводи се у саопштењу.

Опширније Краће

Извештај Немање Јаковљевића са Јариња

Камиони са српском робом и даље не могу да пређу административни прелаз на Јарињу. Неки од њих од јуче у 14 сати стоје на овом прелазу. Возачи камиона говорили су за РТС.

Турски контингент Кфора у Зубином Потоку

У Зубином Потоку, као појачање Кфору, уочен је турски контингент, чије је распоређивање недавно најављено.

Припадници турског контингента, чије је слање затражио НАТО, стигли су недавно на Косово и Метохију због погоршања безбедносне ситуације потврдио је портпарол Кфора, пуковник Андреа Галиени.

Ситуација је тренутно мирна у Зубином Потоку, Звечану и Лепосавићу. Грађани у те три општине на северу КиМ протестују од 29. маја због насилног упада тзв. Специјалних јединица Полиције Косова и градоначелника у зграде општина.

Фото: Танјуг/Дописништво КиМ

Председник Вучић састао се са представницима земаља Квинте – Сједињених Држава, Велике Британије, Француске, Италије и Немачке и шефом делегације Европске уније у Србији.

"Замолио сам их да учине све што је у њиховој моћи и спрече Куртија да изазове нови рат на Балкану", написао је председник Србије на Инстаграму.

Курти изненађен ћутањем Кфора након хапшења три полицајца

Премијер у Приштини Аљбин Курти изјавио је да је изненађен толеранцијом и ћутањем међународне заједнице према поступцима власти у Београду, након што су ухапшена три косовска полицајца.

“Позивамо међународне представнике да изврше притисак на Београд и позивамо на ослобађање полицајаца. Србија нас не чуди, није променила апетите. Оно што нас изненађује је толеранција и ћутање међународне заједнице према деловању Србије, која стално тражи дестабилизацију", рекао је Курти на конференцији за медије после састанка Савета за безбедност у Приштини.

Курти је рекао да су у разговорима са канцеларијом за везу у Београду како би сазнали где се налазе тројица полицајаца и договорили могући састанак са њима.

Рекао је да је изненађен што Кфор није издао званично саопштење о месту где се киднаповање догодило, тврдећи да су полицајци "киднаповани на територији Косова".

“Не ради се о хапшењу у Србији, већ о киднаповању на Косову... не ради се ни о каквом преласку граничне линије од стране полицајаца, како то Србија лажно тврди", навео је Курти.

“Све ово има и Кфор, али њихово ћутање не доприноси ни деескалацији, ни истрази, ни правди. Нема смисла да за догађај на територији Косова немамо никакво званично саопштење ни сутрадан. Можда је то кршење Резолуције 1244, али командант Кфора је тај који у свакој изјави помиње Резолуцију 1244, јер је често помиње. Сматрамо да је Устав право и одговорност", додао је Курти.

Опширније Краће

Пола километра дуга колона камиона на Јарињу

На административном прелазу Јариње колона камиона дуга је око пола километра. Јуче од 14 часова ниједан камион није прешао преко прелаза. За сада возачи чекају у камионима.

Путничка возила прелазе, уз, како су рекли новинару РТС-а, ригорознију контролу припадника косовске полиције.

Нема забране за прелаз путничких аутомобила на Мердару, камиони не могу да прођу

На административном прелазу Мердаре јутрос је саобраћај слаб, али нема забране за прелаз путничких аутомобила, док је обустављен улазак камиона који превозе српску робу, али и празних камиона са регистарским таблицама које издаје Република Србија.

Приштинска влада забранила је улазак српске робе на Косово и Метохију након што су припадници српске полиције ухапсили јуче на територији централне Србије тројицу наоружаних косовских специјалаца.

(Танјуг)

Свечља:Одлука о забрани уласка камиона из Србије до нове безбедносне процене

Министар унутрашњих послова привремених институција у Приштини Џељаљ Свечља саопштио је да је забрана уласка камиона из централне Србије на КиМ уведена из безбедносних разлога, због хапшења тројице косовских полицајаца, преноси Репортери.

Свечља је рекао да се из безбедносних разлога на свим граничним прелазима забрањује улазак камиона која долазе из централне Србије и да ће та мера да се спроводи до нове безбедносне процене.

(Танјуг/Репортери)

У северном делу Косовске Митровице одржан је мирни протест због јучерашњег хапшења Милуна Миленковића. Њему је одређено задржавање до 30 дана и пребачен је у затвор у Подујеву.

Специјално тужилаштво у Приштини терети га за кривична дела која је наводно починио пре неколико месеци испред канцеларије изборне комисије у Косовској Митровици и пре две недеље на протесту у Звечану.

Миленковићев адвокат најављује жалбу, а организатори протеста из кик-бокс клуба нове мирне протесте.

Припадници специјалних јединица српске полиције ухапсили су јуче на територији централне Србије тројицу до зуба наоружаних косовских специјалаца. Сва тројица била су наоружана аутоматским оружјем и у пуној ратној опреми са џи-пи-ес уређајима, мапама и другом опремом.

Након хапшења, влада у Приштини одлучила је да забрани улазак возила са српским регистарским ознакама на КиМ.

Председник Александар Вучић рекао је за РТС да се налазимо на раскрсници хоћемо ли и даље имати мир или не. Истиче да је то захваљујући премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију који жели да изазове рат и сукобе по сваку цену.

"Плашим се да смо прешли Рубикон и да ће бити веома тежак повратак у реалност за који ће Србија дати увек све од себе да се догоди", поручује Вучић.

Председник се данас састаје са представницима земаља Квинте – Сједињених Држава, Велике Британије, Француске, Италије и Немачке, као и шефом делегације Европске уније, у Палати Србија.

Шеф ЕУ за безбедност и спољну политику Жозеп Борељ испоставио је премијеру привремених косовских институција Аљбину Куртију списак мера неопходних за смиривање ситуције на северу Косова, укључујући повлачење градоначелника из Лепосавића и северног дела Косовске Митровице, повлачење специјалаца и што скорије одржавање нових локалних избора у четири општине на северу КиМ.

Читај ми!