Извор: РТС

Вучић за РТС: Плашим се да смо прешли Рубикон, Курти жели да изазове рат по сваку цену

Председник Александар Вучић каже за РТС да се налазимо на раскрсници хоћемо ли и даље имати мир или не. Истиче да је то захваљујући премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију који жели да изазове рат и сукобе по сваку цену. Плашим се да смо прешли Рубикон и да ће бити веома тежак повратак у реалност за који ће Србија дати увек све од себе да се догоди, поручује Вучић.

Најважније што је председник Вучић рекао у Дневнику РТС-а

Налазимо се на раскрсници хоћемо ли имати мир или не, Аљбин Курти жели да изазове рат по сваку цену.

Прешли смо Рубикон и повратак у нормалност биће тежак.

Не можете да забрањујете "увоз српске робе", Курти жели да глађу изнурује народ.

– Намера Приштине је да протера становништво са севера КиМ.

Криза почиње нелегитимним "изборима" које је Курти одржао у општинама са српском већином.

Шесторо Срба је рањено из ватреног оружја од почетка године, ниједан Албанац.

– Добио сам гаранције од НАТО-а и ЕУ да људи неће бити хапшени, ништа ми из Квинте нису одговорили кад сам им показао гаранције.

– Са Ристучом разговор није био лак, показао сам му снимак где се виде Обреновић и Петровић да ништа нису радили, а продужен им је притвор.

– Ухапшена су тројица косовских специјалаца, Курти каже да има сумњу да је ВС извршила отмицу припадника њихове специјалне полиције.

– Ухапшени косовски специјалци немају шта да траже у централној Србији без одобрења Кфора, имамо доказе и снимљене разговоре који доказује да Кфор није био обавештен о овоме.

– Ухапшени су на 1,8 километара далеко од административне линије на потезу Орахово–Гњилица, наша војска била је 20 километара удаљена од места хапшења косовских специјалаца.

– Спремни смо да пружимо све податке и доказе. Нису пребијани ни малтретирани ни унакажени, као што се дешава Србима које ухапси Куртијева полиција.

– Милуна Миленковића Лунета су ухапсили јер хоће да понизе Србе, да међу њих унесу неслогу до коначног протеривања Срба са КиМ.

– Порука народу на КиМ – држава Србија ће увек бити уз њих, наша земља не сме да буде под ударом санкција, морамо да издржимо и будемо јединствени.

"Србија ће увек бити уз народ на КиМ, никада неће дозволити његов прогон"

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће Србија увек бити уз свој народ на Косову и Метохији и да никада неће дозволити његов прогон, али да "увек и у сваком тренутку треба да поступамо најмудрије и најпаметније".

"Наша земља не сме да буде под ударом санкција. Може да буде уколико су потпуно измишљене и неоправдане, али да ми учинимо нешто, да томе допринесемо, не смемо ни на који начин. Морамо да чувамо целу Србију и њен напредак", истакао је председник Србије.

Поручио је да предстоји тешка борба и тешко време, али да сав тај терор треба издржати и сачувати мир и сигурност, те да народ мора да буде уједињен и јединствен.

"Сав терор морамо да издржимо и покушамо да сачувамо мир и безбедност за наше грађане", поручио је Вучић.

Опширније Краће

"Куртијеви полицајци ухапшени на 1,8 километара од административне линије"

Говорећи о хапшењу тројице припадника косовске полиције дубоко на територији централне Србије, председник је рекао да су они ухапшени на 1,8 километара од административне линије на потезу Орахово–Гњилица.

"То је веома удаљено од Тресаве-Батњик где су оставили свој аутомобил, при чему Курти каже да су ухапшени 300 метара од линије. Шта радите ви на 300 метара од линије, без обавештавања Кфора", упитао је председник. 

Нагласио је да припадници косовске полиције немају шта да траже на подручју Тресава–Батњик без одобрења Кфора.

"Ови људи немају шта да траже на том подручју без одобрења Кфора, посебно не са дугим цевима", рекао је Вучић.

Он је истакао да Србија има доказе о томе да Кфор није био обавештен о свему овоме, као и да ће те доказе сутра поново предочити представницима Европске уније из земаља Квинте.

"Имамо доказе да Кфор није био обавештен. Ми њих хапсимо, не на 100 метара на територији централне Србије, већ на 1,8 километара од административне линије, на потезу Орахово–Гњилица", наводи Вучић.

Истиче да ниједан војник Војске Србије, ни полицајац нису прешли административну линију приликом хапшења тројице припадника косовске полиције.

"Гарантујем да ниједан српски војник и полицајац није ушао преко административне линије. Наша војска је стационирана на 5,1 километар ваздушном линијом од административне линије, а копненим путем јој треба скоро 20 километара", истиче председник Србије.

Указује да је истрага у току и да са ухапшенима раде полиција и тужилац.

"Спроводи се истрага. Нису пребијани, нити малтретирани, нити унакажени, што се дешава Србима кад их ухапси Куртијева полиција. Приликом хапшења се водило рачуна и о њиховом достојанству", рекао је Вучић.

Говорећи о намерама ухапшених припадника косовске полиције, које ће утврдити истрага, Вучић каже:

"Могуће је да стварно нису знали где се налазе, али код њих су нађени спискови Срба. Неке људе су чекали, да ли због ликвидације или хапшена свеједно је и потпуно непримерено".

Опширније Краће

"Ухапшен Миленковић, а имао сам гаранцију од НАТО-а и ЕУ да ти људи неће бити хапшени"

Цела криза почиње оног тренутка када неко одлучи да иде на изборе за које се зна да су потпуно нелегитимни и није им довољно то што су пуштени да у Бошњачкој махали поставе некога свог, рекао је Вучић.

"Не, него су хтели да их убаце у просторије у којима никада нису били и немају шта да раде не би ли понизили српски народ. Тада имамо инциденте у Звечану", додаје.

Све то до јучерашњег хапшења Милуна Миленковића званог Луне.

Објашњава да се тужилац изјашњава да Миленковић, који је веома угледан спортиста, "крив због догађаја испред зграде изборне комисије у северној Митровици у коју су долазили да показују своју силу и где се ништа није десило".

"Кажу да је неко бацио једну каменицу или шок-бомбу. Наравно није он бацио, али је кажу био присутан. Има ту један проблем. Ми имамо изјаву, да бих убеђивао Србе да напусте барикаде и да би се избегао сукоб са НАТО-ом, добио сам гаранције НАТО-а и ЕУ да ти људи неће бити хапшени. То имам у писаној форми", рекао је Вучић.

Истиче да је то показао и амбасадорима Квинте на састанку данас, али да је њихов одговор да моле да се деескалира ситуација.

"Пре тога су ухапсили Душана Обреновића и Радоша Петровића и упуцали Драгишу Гаљка", каже Вучић.

"Нико не одговора за то, праве се да Србин није упуцан, и то с леђа, и сви ћуте", поручује Вучић.

Опширније Краће

"Више хапшења и шесторо упуцаних Срба од почетка године"

Истиче да је било више хапшења и шесторо рањених Срба ватреним оружјем од почетка година.

"Ниједан Албанац није упуцан, ниједан Србин није упуцао ниједног Албанца. Полицајци било где на територији централне Србије нису упуцали никог од Албанаца. То се дешава само Србима", поручује Вучић.

Истиче да кад неко говори "две стране" од међународне заједнице, истиче да је наше да им укажемо шта се стварно дешава и ко је одговоран за све то.

"Не могу да забране увоз српске робе"

Истиче да се наводи да Курти због хапшења полицајаца уводи "забрану увоза српске робе".

"Не можете да забраните увоз српске робе по прописима који постоје данас – од Цефте до свих осталих правних прописа то не смете, и не можете, да радите. Друго, ви тиме показујете да желите да изнурујете глађу српски народ на КиМ, да га оставите без основних животних намирница – хлеба, млека. Највећи део пецива ти људи добијају из Рашке. То показује њихову намеру да заувек протерају српско становништво са простора севера Косова", додао је Вучић.

Вучић: Плашим се да смо прешли Рубикон

Председник Александар Вучић каже да је важно да се каже неколико ствари.

"Да бисмо избегли спекулације, јер се налазимо на раскрсници хоћемо ли и даље имати мир или не. Не захваљујући нашој намери да мир немамо, већ захваљујући томе да постоји један човек на Балкан који жели да изазове рат и сукобе по сваку цену – реч је о Аљбину Куртију", рекао је Вучић.

Истакао је да се увек избегавао да се користи речником оптужби, трудећи се да увек тражи могућности за компромисе.

"Плашим се да смо прешли Рубикон и да ће бити веома тежак повратак у реалност за коју ће Србија дати увек све од себе да се догоди“, додаје Вучић.

Опширније Краће

Припадници специјалних јединица српске полиције ухапсили су на територији централне Србије тројицу до зуба наоружаних косовских специјалаца.

Сва тројица била су наоружана аутоматским оружјем и у пуној ратној опреми са џи-пи-ес уређајима, мапама и другом опремом.

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Жељко Бркић рекао је на ванредној конференцији за медије да су тројица припадника косовске полиције службеним возилом марке "дачија дастер" дошли до алтернативног прелаза Тресава–Батњик, оставили возило и наставили пешке путним правцем Орахово–Гњилица где су лоцирани у ухапшени.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић навео је на ванредној конференцији за новинаре да су Куртијеви специјалци били дубоко на територији централне Србије, као и да "наша полиција ни милиметар није прешла административну линију".

"Ми смо апсолутно спремни да понудимо све доказе и позивамо да се отвори ако је потребно и међународна истрага, да чак и Американци и Британци доставе своје снимке са сателита, да се јасно види оно што говоримо, а то је да српска полиција ни милиметар није прешла преко административне линије", поручио је Петковић.

Читај ми!