Извор: РТС

Трећи дан Игара у Паризу - Микец и Аруновићева обезбедили медаљу, Ђоковић и одбојкашице остварили победе

Трећег дана Олимпијских игара у Паризу на теренима и борилиштима надметало се шест спортиста из Србије, не рачунајући екипне спортове. Стрелци Зорана Аруновић и Дамир Микец пласирали су се у финале дисциплине десет метара ваздушни пиштољ - микс и обезбедили прву медаљу за Србију. Џудисткиња Марица Перишић, која се такмичи у категорији до 57 килограма, поражена је у реперсажу и остала је без шансе за бронзу. Међу осам најбољих у категорији до 60 килограма ушла је боксерка Наталиа Шадрина. У другом колу тениског турнира Новак Ђоковић је био бољи од Рафаела Надала. Одбојкашице Србије започеле су учешће на олимпијском турниру победом над Француском са 3:0 у сетовима.

Резиме данашњих резултатa српских олимпијаца

- Стрелци Зорана Аруновић и Дамир Микец пласирали су се у финале дисциплине десет метара ваздушни пиштољ – микс и обезбедили прву медаљу за Србију на Олимпијским играма у Паризу. Представници Србије задовољни су данашњим учинком и бориће се за златно одличје у уторак са турским тандемом Севал Илајда Тархан - Јусуф Дикец.

- Џудисткиња Марица Перишић, која се такмичи у категорији до 57 килограма, поражена је у реперсажу од Фунакубо Харуке из Јапана и на тај начин је остала без шансе да се бори за бронзу. Разочарана је због, како каже, грешке коју је направила у реперсажу

- Српска пливачица Ања Цревар окончала је квалификациону трку на 400 метара мешовитим стилом као осмопласирана у својој групи са временом 4:49,16 и тако остала без пласмана у финале.

- Боксерка Наталиа Шадрина била је боља од Доније Хелиф из Алжира и изборила је пласман у четвртфинале олимпијског турнира у категорији до 60 килограма.

- Српски тенисер Новак Ђоковић победио је Шпанца Рафаела Надала резултатом 2:0, по сетовима 6:1 и 6:4, у другом колу олимпијског турнира. У још једном историјском окршају великих ривала, тениски класик виђен је само у најавама меча. Ђоковић је срећан због добре игре и у осмини финала иде на Немца Доминика Кепфера.

- Одбојкашице Србије су победиле домаћина, селекцију Француске, са 3:0 у сетовима (25:17, 25:17, 25:22) и тако успешно започеле свој пут ка златној медаљи кроз групу А на олимпијском турниру. 

Биланс медаља након трећег дана

После трећег дана Олимпијских игара подељено је укупно 145 медаља, а у трећем дану Игара такмичари су освојили 63 одличја.

Сједињене Државе имају укупно 20 медаља, али свега три златне. По укупном броју одличја први иза Американаца су Французи са 16, те Јапанци са 12 медаља.

Следе тимови Кине и Велике Британије са по 12, односно, 10 одличја.

Аустралија и Јужна Кореја имају по девет, Италија осам, а Канада пет медаља.

Ипак, распоређени према устаљеном редоследу где је најуспешнији комитет који има највише златних одличја, тим Јапана је најбољи (шест злата).

Иза су у том контексту Француска, Кина, Аустралија и Јужна Кореја са по пет златних медаља.

Италијански стручњак и селектор одбојкашица Србије Ђовани Гвидети рекао је након победе над селекцијом Француске са 3:0 у сетовима (25:17, 25:17, 25:22) да је задовољан учињеним, иако су његове изабранице у утакмицу ушле, како је навео, тромо и споро.

"Потом се екипа уиграла. Радује јако добра атмосфера. Неким играчицама је ово било прво искуство на олимпијском турниру. Победа од 3:0 никада није лака и мислим да нисмо били опуштени колико би требало", истакао је селектор Србије.

Тврди и да Србија није приказала најбољу игру, али да мисли да је за први меч сасвим довољно. 

"Мислим да је ово у реду, узели смо три бода. Сада морамо да гледамо наредна два меча", закључио је Гвидети. 

Фото: Танјуг/AP
Alessandra Tarantino

Рагби седам (жене): Полуфинале играју Канада, Аустралија, САД и Нови Зеланд

Женска репрезентација Француске у рагбију седам изгубила је четвртфинални сусрет са Канадом резултатом 14:19. Канада ће међу четири најбоље екипе играти против Аустралијанки које су биле боље од тима Ирске, и то убедљиво, са 40:7

Селекција Новог Зеланда декласирала је Кинескиње резултаотм 55:5, а Американке су надмудриле представнице Велике Британије са 17:7, у неизвесној завршници.

Рукомет: Мађари убедљиви на затварању другог кола

Рукометаши Мађарске победили су Аргентину резултатом 35:25 у другом колу групе Б, чиме је затворено друго коло олимпијског турнира у овом спорту на Играма у Паризу. 

Претходно је у истој групи Француска доживела пораз и од Норвешке са 27:22, док је Данска била боља од Египта са 30:27.

У групи А Шведска је тријумфовала над Шпанијом са 29:26, Словенија против Хрватске резултатом 31:29, а Немачка у мечу са Јапанцима са убедљивих 11 голова разлике – 37:26.

У групи А, након два кола, Немачка једина има максималан учинак, а Јапан ниједну победу.

Са друге стране, у групи Б су максималне Данска и Норвешка, док су на зачељу табеле Французи и Аргентини, са по два пораза.

Фото: Танјуг/АП
Aaron Favila

Кошарка (жене): Американке убедљивом победом започеле одбрану злата из Токија

Кошаркашице Сједињених Америчких Држава убедљивом победом против селекције Јапана резултатом 102:76 у гурпи А олимпијског турнира започеле су одбрану злата које су претходно освојиле на Играма у Токију.

Код Американки је најефикаснија била Aџа Вилсон са 24 поена и 12 скокова, док је Бријана Стјуарт постигла учинак од 20 поена и осам скокова. Код Јапанки су се истакле Маки Такада са 18, те Маи Јамамото са 14 поена.

Кошаркашице, прво коло:

Недеља:
Шпанија - Кина 90:89 (Група А)
Србија - Порторико 58:55 (Група А)

Понедељак:
Нигерија - Аустралија 75:62 (Група Б)
Немачка - Белгија 83:69 (Група Ц)
Канада - Француска 75:54 (Група Б)
САД - Јапан 102:76 (Група Ц)

Фото: Танјуг/АП
Mark J. Terrill

Пливање – олимпијски рекорд за аустралијску пливачицу

Аустралијска пливачица Моли О'Калахан освојила је златну медаљу на Олимпијским играма у Паризу у трци на 200 метара слободним стилом.

До злата је стигла са временом од 1:53,27, што је уједно и нови олимпијски рекорд.

Сребрну медаљу је освојила њена сународница Аријарн Титму са 0,54 секунди заостатка, док је бронза припала Бернандет Хоги из Хонгконга која је имала 1,28 секунди засотатка за победницом.

Скокови у воду: Повратак из пензије због сина за рекордну медаљу

Британски такмичар у скоковима у воду Том Дејли (30) освојио је своју пету (сребрну) медаљу у свом петом учешћу на олимпијским турнирима, у пару са Ноом Вилијамсом, скачући са платформе на висини од 10 метара.

Дејли се није активно такмичио две године, а из пензије се вратио да би шестогодишњем сину испунио жељу да види свог оца на највећој светској спорсткој смотри.

Уједно он је и први британски такмичар у скоковима у воду који је освојио пет олимпијских одличја.

Фото: Танјуг/АП
Kyusung Gong

Одбојкашице Србије победиле су домаћина, селекцију Француске, са 3:0 у сетовима (25:17, 25:17, 25:22) и тако успешно започеле свој пут ка златној медаљи кроз групу А на олимпијском турниру. 

Најефикасније у редовима селектора Ђованија Гвидетија биле су Тијана Бошковић (14 поена), Александра Узелац (13) и Бјанка Буша (11).

У наредном колу одбојкашице Србије играће против тима Сједињених Држава у среду, 31. јула, од 17 часова. Американке су претходно данас изгубиле од селекције Кине са 3:2 у другом мечу првог кола групе А.

Раније у току дана Бразил је у групи Б био бољи од Кеније са убедљивих 3:0 у сетовима, док је Турска у групи Ц добила неизвестан дуел са Холанђанкама резултатом 3:2.

Одбојкашице, прво коло:

Недеља:
Италија - Доминиканска Република 3:1 (Група Ц)
Пољска - Јапан 3:1 (Група Б)

Понедељак:
Турска - Холандија 3:2 (Група Ц)
Бразил - Кенија 3:0 (Група Б)
САД - Кина 2:3 (Група А)
Француска - Србија 0:3 (Група А)

Одбојкашице Србије воде са 2:0 у сетовима против тима Француске, а оба сета су добили са 25:17. 

Ђоковић и блокбастер који и даље траје

Најбољи тенисер Србије и други рекет света Новак Ђоковић победио је шпанског представника Рафаела Надала резултатом 2:0, по сетовима (6:4, 6:1), и пласирао се у осмину финала тениског олимпијског турнира. После неколико сати поводом меча се огласио и на Инстаграму.

"Драго ми је да је наше епско ривалство и даље блокбастер. Срећно у дублу. Идемо Србија. Слава Богу", написао је Ђоковић. 

Поред терена: Никола Јокић и неки нови клинци

Пливање (жене): Канађанка доминантна у дисциплини 400 метара мешовито

Канадска пливачица Самер Мекинтош освојила је златну медаљу у трци на 400 метара мешовито на Олимпијским играма у Паризу препливавши деоницу за четири минута и двадесет седам секунди.

Сребро је освојила Американка Кети Грајмс са 5,69 секунди заостатка, а бронза је припала њеној сународници Еми Вејант која је за победницом имала заостатак од 7,22 секунди.

Одбојкашице Србије добиле су први сет против Француске са 25:17. 

Пливање: Поповићи до злата у неизвесној завршници

Румунски пливач Давид Поповићи освојио је златну медаљу на Олимпијским играма у Паризу у трци на 200 метара мешовитим стилом.

Румун је у неизвесној завршници до злата стигао са временом 1:44,72 минута.

Сребрну медаљу је освојио Британац Метју Ричардс са 0,02 секунде заостатка, а бронза је припала Американцу Лук Хобсону који је имао 0,07 секунди заостатка за победником.

Фото: ЕПА/ЕФЕ
ANNA SZILAGYI

Тенис – Алкараз сигуран и када је повређен

Шпански тенисер Карлос Алкараз савладао је Холанђанина Талона Грикспора резултатом 2:0 у сетовима ( 6:1, 7:6 (3)).

Како коначан исход показује, у првом сету, трећи рекет света имао је много мање проблема против 28. тенисера света. 

Додуше, Шпанац се повредио средином другог сета, због чега је на неколико минута и напустио терен, затраживши медицински тајм-аут. Противника је сломио у тај-брејку другог сета за пласман у осмину финала. 

Фото: ЕПА/ЕФЕ
FRANCK ROBICHON

Одбојкашице Србије играју меч првог кола групе А Олимпијских игара против домаће селекције Француске. Србија је апсолутни фаворит против Францускиња, са девет победа (четири на европским првенствима) у међусообним окршајима. Једини пораз доживеле су у Светској лиги, кад су Српкиње наступале са подмлађеним саставом.

Рукомет: Француска не може код куће ни против Норвежана

Рукометаши Француске изгубили су и од Норвешке реузлтатом 27:22, два дана после пораза од Данске у првом колу.

Норвешку је до друге победе предводио Александер Блонц са шест голова, док су Тобијас Грендал и Симен Лисе постигли по пет погодака. 

У репрезентацији Француске најбољи, са 10 голова, био је Дика Мем.

Фото: ЕПА/ЕФЕ
RITCHIE B. TONGO

Спортска гимнастика – Јапанцима злато у неизвесном надметању са Кинезима

Гимнастичари Јапана освојили су олимпијско злато у екипном такмичењу са укупним резултатом 259.594 бодова, иако је деловало да ће тим Кине први до најсјајнијег одличја.

Селкција Кине је водила у укупном збиру финалиста до последње ротације у којој њихов представник Су Веиде имао лош наступ, што је било довољно за друго место у укупном пласману уз резултат од 259.062 бодова.

Управо је његов ривал из Јапана Даики Хашимото свој земљи донео кључне поене. 

Бронза је припала тиму Сједињених Држава са скором 257.793 бодова, док је на четвртом месту завршила Велика Британија.

Украјина је пета, Италија шеста, Швајцарска седма, а Канада осма у финалу.

Фото: ЕПА/ЕФЕ
CHRISTIAN BRUNA

Женска кошарка – Францускиње убедљиве против Канађанки

Кошаркашице Француске су победиле тим Канаде резултатом 75:54 у првом колу групе Б.

Најефикасније су код домаћина биле Маријан Бадиjан са 13 и Габи Вилијамс са 12 поена. Код Канађанки су бољe од осталих биле су Шеј Коли и Кија Нурс са по 11 поена.

Претходно су Немице савладале кошаркашице Белгије резултаом 83:69 у групи Ц.

Други данашњи меч групе Ц играју САД и Јапан од 21.00 час.

Кошаркашице, прво коло:

Недеља:
Шпанија - Кина 90:89 (Група А)
Србија - Порторико 58:55 (Група А)

Понедељак:
Нигерија - Аустралија 75:62 (Група Б)
Немачка - Белгија 83:69 (Група Ц)
Канада - Француска 75:54 (Група Б)
21.00 САД - Јапан (Група Ц)

Фото: ЕПА/ЕФЕ
ALEX PLAVEVSKI

Међународни олимпијски комитет потврдио је да је двема боксеркама које су дисквалифковане са прошлогодишњег Светског првеснтва услед присутности XY хромозома дозвољено да се такмиче у женској конкуренцији.

Иман Келиф из Алжира која се такмичи у категорији до 66 килограма и Ју-тинг Лин из Кинеског Тајпеја, која се бори у дисциплини до 55 килограма, започеле су такмичење на Олимпијским играма, што је изазвало бурне реакције у свету бокса.

Фото: ЕПА/ЕФЕ

Британски пливач Адам Пити, освајач сребра у Паризу и светски рекордер на 100 метара прсно, позитиван је на коронавирус, што је утврђено дан након финала. 

Пити је у недељу пропустио трећу узастопну златну медаљу за 0,02 секунде, а након тога је рекао да му "није добар осећај у грлу".

Фото: ЕПА/ЕФЕ

Женска одбојка: Кина након пет сетова победила Сједињене Државе

Женска одбојкашка репрезентација Кине савладала је Сједињене Америчке Државе са 3:2, по сетовима 20:25, 19:25, 25:17, 25:20 и 15:13 у првом колу групне фазе олимпијског турнира.

Кину је предводила Јингјинг Ли са 26 поена, док је Андреа Друз са 29 поена били најефикаснија у својој екипи.

Кина и САД се налазе у групи А, чији су део још Србија и Француска које свој меч играју у 21.00.

Одбојкашице, прво коло:

Недеља:
Италија - Доминиканска Република 3:1 (Група Ц)
Пољска - Јапан 3:1 (Група Б)

Понедељак:
Турска - Холандија 3:2 (Група Ц)
Бразил - Кенија 3:0 (Група Б)
САД - Кина 2:3 (Група А)
21.00 Француска - Србија (Група А)

Tanjug/AP Photo
Alessandra Tarantino

Српска џудисткиња Марица Перишић изјавила је након пораза у реперсажу категорије до 57 килограма да ју је једна грешка коштала проласка у борбу за бронзу.

"Једна грешка мене увек скупо кошта, тако да та нека спортска срећа није била на мојој страни данас. Дала сам све од себе и на припремама, али и током данашњег дана, да покажем све што смо урадили до сада", рекла је Перишићева кроз сузе.

Перишићева је изгубила у реперсажу од Фунакубо Харуке из Јапана и остала без шансе да се бори за треће место.

Ђоковић добио ривала у трећем колу

Немачки тенисер Доминик Кепфер пласирао се у осмину финала на Олимпијским играма у Паризу, пошто је у другом колу победио Италијана Матеа Арналдија резултатом 2:1, по сетовима 3:6, 6:2, 6:1.

Кепфер је 70. тенисер света, док је Арналди 45. играч на АТП листи.

Немац ће у осмини финала играти против Новака Ђоковића који је раније победио Рафаела Надала.

Српски тенисер је победио Кепфера у њиховом једином дуелу на мастерсу у Риму пре четири године.

Тенис – Циципас крчи пут ка четвртфиналу, тамо би требало да га чека Ђоковић

Грчки тенисер Стефанос Циципас победио је у другом колу олимпијског турнира у Паризу Британца Данијела Еванца резултатом 2:0, по сетовима (6:1, 6:2), за 53 минута. Циципас се налази у истом делу жреба у којем је и најбољи српски тенисер Новак Ђоковић, који је претходно у другом колу поразио шпанског представника Рафаела Надала, такође са 2:0 у сетовима.

Циципас и Ђоковић би могли да се састану у четвртфиналу. Пре тога, Циципаса очекује меч са бољим из дуела између Себастијана Баеса (Аргентина) и Бенџамина Хасана (Либан). Ђоковић ће у осмини финала играти са бољим из дуела између Немца Доминика Кепфера и Италијана Матеа Арналдија.

Најбољи тенисер Србије и други рекет света Новак Ђоковић победио је шпанског представника Рафаела Надала резултатом 2:0, по сетовима 6:4, 6:1 и пласирао се у осмину финала тениског олимпијског турнира, где ће се састати са бољим из дуела између Немца Доминика Кепфера и Италијана Матеа Арналдија.

Непосредно после меча у изјави за РТС, причао је о утисцима са самог меча, а о односу са шпанским тенисером говорио је и на конференцији за медије. 

"Између мене и Надала нема братства, више смо ривали и колеге. Тешко је да будемо блиски, доста је ту поверљивих информација, мислим да је то разлог да на овом нивоу не можеш бити превише близак са ривалом. Дуг је живот за нас, надам се, можда ћемо проширити наш однос", истакао је српски тенисер.

Фото: Танјуг/АП
Andy Wong

Женски стони тенис: Најстарија победница у историји ОИ је из Кине

Кинеска стонотенисерка Ни Сјалијан (61) најстарија је победница у историји овог спорта на олимпијским играма. Кинескиња је у појединачној конкуренцији победила тридесет година млађу противницу, турску представницу Сибелу Алтинкају, резултатом 4:2. 

Јужна Кореја освојила злато у стреличарству

Мушка екипа Јужне Кореје освојила је треће везано олимпијско злато.

Француска је освојила сребро, а Турска бронзу.

Мушки рукомет: Шведска надиграла Шпанију

Мушка рукометна репрезентација Шведске победила је Шпанију резултатом 29:26 у другом колу групне фазе.

Шведску су предводили Себасијан Карлсон, Лукас Пелас и Оскар Бергендал са по пет погодака.

Најефикаснији у редовима Шпаније био је Данијел Фернандез са седам голова.

Планински бициклизам – девет секунди разлике за злато Пидкока и Британије

Британски бициклиста Том Пидкок освојио је златну медаљу за свој олимпијски тим у дисциплини планински бициклизам после изузетно неизвесне трке у којој је са временом 1:26:22, за девет секунди био бржи од француског бициклисте Виктора Корецког (1:26:31).

Бронзана медаља припала је Алану Хатерлију из Јужне Африке који је трку окончао са временом 1:26:33.

Снуп Дог и Били Џин Кинг гледали Ђоковићеву победу над Надалом

Бивша америчка тенисерка Били Џин Кинг и амерички репер гледали су у Паризу дуел Новака Ђоковића и Рафаела Надала у којем је славио српски тенисер

Надал након пораза: Хтео сам злато у Паризу, ја одлучујем о мом последњем мечу

Шпански тенисер Рафаел Надал рекао је након пораза од најбољег српског тенисера Новака Ђоковића да је желео да у Паризу освоји злато, као и да је сваки дан вредно радио на томе да уопште наступи у појединачној конкуренцији.

"Овде је посебно и мислио сам о томе сваки дан. Такође, сваки дан и размишљам да ли је овај или први следећи меч мој последњи, или није. Ја сам тај који одлучује, али ко зна. Ако осетим да не могу више физички да поднесем, завршићу. И даље уживам у свему овоме", рекао је шпански тенисер. 

Ђоковић је претходно истакао и да су ствари у дуелу са Надалом морале мало да се закомпликују, али да сматра да је одиграо скоро савршен меч. Такође је похвалио свог великог ривала и навео да ће "на крају овај меч обојица веома ценити".

Фото: Танјуг
STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Женска одбојка: Бразилке сигурне против Кеније

Одбојкашице Бразила победиле су селекцију Кеније у првом колу групе Б на олимпијском турниру у Паризу са 3:0 у сетовима (25:14, 25:13, 25:12) и тако оправдале улогу фаворита.

У претходном мечу у истој групи, у недељу, Пољакиње су надиграле тим Јапана са 3:1 у сетовима.

Предстоје утакмице групе А, у којој се налази и селекција Србије. Одбојкашице ће на мегдан домаћинима од 21 час, док се у другом сусрету састају Сједињене Државе и Кина. Тај меч је на програму од 17 часова.

Одбојкашице, прво коло:

Недеља:
Италија - Доминиканска Република 3:1 (Група Ц)
Пољска - Јапан 3:1 (Група Б)

Понедељак:
Турска - Холандија 3:2 (Група Ц)
Бразил - Кенија 3:0
17.00 САД - Кина (Група А)
21.00 Француска - Србија (Група А)

Фото: Танјуг/АП
Dolores Ochoa

Пресек данашњих резултатa српских олимпијаца

- Стрелци Зорана Аруновић и Дамир Микец пласирали су се у финале дисциплине десет метара ваздушни пиштољ - микс и обезбедили прву медаљу за Србију на Олимпијским играма у Паризу. Представници Србије бориће се за златно одличје у уторак са турским тандемом Севал Илајда Тархан - Јусуф Дикец.

- Џудисткиња Марица Перишић, која се такмичи у категорији до 57 килограма, поражена је у реперсажу од Фунакубо Харуке из Јапана и на тај начин остала без шансе да се бори за бронзу.

- Српска пливачица Ања Цревар окончала је квалификациону трку на 400 метара мешовитим стилом као осмопласирана у својој групи са временом 4:49,16 и остала без пласмана у финале.

- Боксерка Наталиа Шадрина била је боља од Доније Хелиф из Алжира и изборила пласман у четвртфинале олимпијског турнира у категорији до 60 килограма.

- Српски тенисер Новак Ђоковић победио је Шпанца Рафаела Надала резултатом 2:0, по сетовима 6:1 и 6:4 у другом колу олимпијског турнира.

Шта следи?

- 21.00 Француска - Србија (одбојка, жене)

Џудо: Перишић поражена и у реперсажу

Српска џудисткиња Марица Перишић, која се такмичи у категорији до 57 килограма, изгубила је од Фунакубо Харуке из Јапана у реперсажу, ипоном пола минута пре краја борбе.

Јапанска такмичарка претходно је држала Милицу Перишић у партеру 10 секунди, која није могла да се ослободи, због чега је противница освојила ваза-ри, а потом још 10 секунди, после чега је борба завршена ипоном.

Перишић је претходно у четвртфиналу олимпијског турнира изгубила од Кристе Дегучи, Канађанке јапанског порекла. Регуларни део борбе завршен је без бодова, па је о пласману у полуфинале одлучивао "златни бод", који је додељен Дегучијевој.

Раније је остварила две победе. У првом колу је ипоном савладала Маниту Шреста Прадан из Непала, а потом је у осмини финала била боља од Лијен Чен Линг резултатом 1:0.

Џудо: Перишић у реперсажу тражи пут до медаље

Српска џудисткиња Марица Перишић, која се такмичи у категорији до 57 килограма, ускоро би требало да се бори у реперсажу против Фунакубо Харуке из Јапана. 

Српски тенисер Новак Ђоковић победио је Шпанца Рафаела Надала резултатом 2:0, по сетовима 6:1 и 6:4, у другом колу олимпијског турнира. 

"Наравно да се публика умешала и вратила га у живот, почео сам мало да сумњам у своје ударце и дозволио сам њему да пронађе свој ритам на терену. Пресудан је био девети гем, са старим лоптицама, када сам успео да му узмем брејк", рекао је, између осталог, Ђоковић. 

Најбољи тенисер Србије и други рекет света Новак Ђоковић победио је шпанског представника Рафаела Надала резултатом 2:0, по сетовима (6:4, 6:1) и пласирао се у осмину финала тениског олимпијског турнира. 

Тамо ће се састати са бољим из дуела између Немца Доминика Кепфера и Италијана Матеа Арналдија.

Тријумф кошаркашица Немачке против Белгије 83:69

У другом данашњем мечу групе Ц, репрезентативке Немачке савладале су кошаркашице Белгије резултаом 83:69.

Други данашњи меч групе Ц играју САД и Јапан од 21.00 сати.

Кошаркашице, прво коло:

Недеља:
13.30 Шпанија - Кина 90:89 (Група А)
21.00 Србија - Порторико 58:55 (Група А)

Понедељак:
11.00 Нигерија - Аустралија 75:62 (Група Б)
13.30 Немачка - Белгија 83:69 (Група Ц)
17.15 Канада - Француска (Група Б)
21.00 САД - Јапан (Група Ц)

Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI ID: 12399033

Након свега 39 минута тениса на "Шатријеу" Новак Ђоковић води са 1:0 у сетовима против Рафаела Надала - 6:1. Требаће му још један за пласман у трећу рунду олимпијског турнира.

Почео је дуел Новака Ђоковића и Рафаела Надала у другом колу олимпијског турнира. Први на "Шатријеу" сервира Новак Ђоковић.

Директан пренос меча можете гледати на Првом програму РТС-а, а резултат и најважнија дешавања на терену пратити на нашем порталу...

Фото: EPA-EFE

Пољска тенисерка Ига Свјонтек савладала је на "Шатријеу" Дајану Пери из Француске са 2:0 у сетовима (6:1, 6:1), па ће ускоро на париску шљаку изаћи Новак Ђоковић и Рафаел Надал.

Тениски класик у другом колу олимпијског турнира у Паризу биће јубиларни 60. дуел Србина и Шпанца.

Директан пренос меча можете гледати на каналима РТС-а, а резултат и најважнија дешавања на терену пратити на нашем порталу.

Кошаркашице Нигерије савладале Аустралијанке 75:62

Тим Нигеријки био је бољи дуелу са Аустралијанкама у групи Б резултатом 75:62.

Наредни дуел у гупи Б играће Канађанке и Францускиње од 17.15 часова.

Кошаркашице, прво коло:

Недеља:
13.30 Шпанија - Кина 90:89 (Група А)
21.00 Србија - Порторико 58:55 (Група А)

Понедељак:
11.00 Нигерија - Аустралија 75:62 (Група Б)
13.30 Немачка - Белгија (Група Ц)
17.15 Канада - Француска (Група Б)
21.00 САД - Јапан (Група Ц)

Џудисткиња Марица Перишић поражена у четвртфиналу

Српска џудисткиња Марица Перишић, која се такмичи у категорији до 57 килограма, изгубила је у четвртфиналу олимпијског турнира од Кристе Дегучи, Канађанке јапанског порекла.

Регуларни део борбе завршен је без бодова, па је о пласману у полуфинале одлучивао "златни бод", а освојила га је Дегучи.

Представница Србије биће у прилици да се кроз реперсаж бори за бронзу, а противница ће јој у 16.00 часова бити Фунакубо Харука из Јапана.

Марица Перишић је раније данас остварила две победе у Паризу. У првом колу је ипоном савладала Маниту Шреста Прадан из Непала, а потом је у осмини финала била боља од Лијен Чен Линг резултатом 1:0.

Џудо: Почиње борба за полуфинале...

Српска џудисткиња Марица Перишић, која се такмичи у категорији до 57 килограма, трећи пут данас је на татамију у Паризу и бори се против Канађанке Кристе Дегучи за пласман у полуфинале олимпијског турнира.

Пресек данашњих резултатa српских олимпијаца

- Стрелци Зорана Аруновић и Дамир Микец пласирали су се у финале дисциплине десет метара ваздушни пиштољ - микс и обезбедили прву медаљу за Србију на Олимпијским играма у Паризу. Представници Србије бориће се за златно одличје у уторак са турским тандемом Севал Илајда Тархан - Јусуф Дикец.

- Џудисткиња Марица Перишић, која се такмичи у категорији до 57 килограма, победила је у две борбе и прошла у четвртфинале, где је касније данас чека Криста Дегучи из Канаде.

- Српска пливачица Ања Цревар окончала је квалификациону трку на 400 метара мешовитим стилом као осмопласирана у својој групи са временом 4:49,16 и остала без пласмана у финале.

- Боксерка Наталиа Шадрина била је боља од Доније Хелиф из Алжира и изборила пласман у четвртфинале олимпијског турнира у категорији до 60 килограма.

Шта следи?

- 14.00 Новак Ђоковић - Рафаел Надал (тенис, мушки сингл) - друго коло

- 21.00 Француска - Србија (одбојка, жене)

Одбојкашице Турске савладале Холандију у мечу групе Ц

Репрезентативке Турске савладале су Холанђанке резултатом 3:2 у сетовима у мечу групе Ц на олимпијском турниру. 

Одбојкашице Холандије освојиле су идентичним резултатом прва два сета са 23:19, а Туркиње су затим узвратиле са идентично освојена наредна два сета -  25:22. 

У петом одлучујућем сету одбојкашице Турске тријумфовале су резултатом 15:13.

Одбојкашице, прво коло:

Недеља:
Италија - Доминиканска Република 3:1 (Група Ц)
Пољска - Јапан 3:1 (Група Б)

Понедељак:
Турска - Холандија 3:2
13.00 Бразил - Кенија (Група Б)
17.00 САД - Кина (Група А)
21.00 Француска - Србија (Група А)

Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Џудисткиња Марица Перишић изборила пласман у четвртфинале

Српска џудисткиња Марица Перишић, која се такмичи у категорији до 57 килограма, победила је Лијен Чен Линг из Кинеског Тајпеја резултатом 1:0 (вазаријем на 1.45) и изборила пласман у четвртфинале олимпијског турнира.

Перишићева је данас забележила већ два тријумфа, а ускоро ће се за полуфинале борити против Канађанке Кристе Дегучи.

Боксерка Наталиа Шадрина у четвртфиналу олимпијског турнира

Боксерка Наталиа Шадрина се у категорији до 60 килограма пласирала у четвртину финала пошто је била боља од Доније Хелиф из Алжира.

Шадрина је тријумфовала на поене (5:0) одлуком судија.

Представница Србије ће поново у ринг 31. јула у 13.08 када ће се за полуфинале борити против Јанг Венлу из Кине.

Џудо: Марица Перишић поново на борилишту

Српска џудисткиња Марица Перишић, која се такмичи у категорији до 57 килограма, поново је на татамију у Паризу и бори се у осмини финала против Лијен Чен Линг из Кинеског Тајпеја.

Наталиа Шадрина ускоро у рингу

Боксерка Наталиа Шадрина, која се надмеће у категорији до 60 килограма, започиње олимпијски турнир у осмини финала, у другом углу ринга ривалка јој је Донија Хелиф из Алжира.

Пливање: Ања Цревар без пласмана у финале

Српска пливачица Ања Цревар окончала је квалификациону трку на 400 метара мешовитим стилом као осмопласирана у својој групи са временом 4:49,16 и остала без пласмана у финале.

У финале је прошло осам најбржих од укупно 16 такмичарки, а српска пливачица је заузела последње место у генералном пласману.

Ања Цревар ускоро у базену...

У 11.00 часова у базен ускаче Ања Цревар и плива у квалификационој трци на 400 метара мешовитим стилом.

Српска пливачица ће наступити у првој квалификационој групи, а пласман у финале обезбедиће осам најбржих од укупно 16 такмичарки.

Ако заслужи место међу финалистима, Цревар ће пливати за медаљу вечерас од 20.30.

Џудисткиња Марица Перишић ипоном до осмине финала

Српска џудисткиња Марица Перишић, која се такмичи у категорији до 57 килограма, победила је ипоном (10:0) Непалку Маниту Шреста Прадан и пласирала се у осмину финала олимпијског турнира.

Перишићева је већ почетком другог минута борбе бацила противницу на леђа и забележила победоносни ипон.

Представница Србије бориће се касније данас у осмини финала против Лијен Чен Линг из Кинеског Тајпеја.

Џудо: Марица Перишић против Непалке Прадан у првом колу

И данас ће Србија имати представницу на татамију, а биће то Марица Перишић, која се такмичи у категорији до 57 килограма.

У првом колу олимпијског турнира, неколико минута после 10.00 часова, бориће се против Непалке Маните Шреста Прадан.

Српски стрелци Зорана Аруновић и Дамир Микец пласирали су се у финале дисциплине десет метара ваздушни пиштољ - микс и обезбедили прву медаљу за Србију на Олимпијским играма у Паризу.

Представници Србије бориће се за златно одличје у уторак са турским тандемом Севал Илајда Тархан - Јусуф Дикец.

Аруновићева и Микец су квалификације завршили на другом месту са погођеним 581 кругом - једним мање од првопласираних такмичара из Турске, који су изједначили олимпијски рекорд квалификација.

У квалификацијама се такмичило 17 парова. Два најбоља су обезбедила пласман у финале, а трећи и четврти одлазе у дуел за бронзану медаљу.

Финале је на програму у уторак после 09.30.

Аруновићева и Микец ускоро на стрелишту...

Што нису успели појединачно, покушаће Зорана Аруновић и Дамир Микец у пару. Први корак ка медаљи мораће да направе од 9.15, када почињу квалификације у дисциплини десет метара ваздушни пиштољ - микс.

У квалификацијама се такмичи 17 парова. Два најбоља обезбедиће пласман у финале, а трећи и четврти одлазе у дуел за бронзану медаљу.

Почео је трећи такмичарски дан у Паризу...

И данас су први на теренима и борилиштима у Паризу бадминтонисти, мачевалке и одбојкаши на песку.

У 9.00 сати почиње дуел рукометаша Јапана и Немачке у другом колу групе А, а у исто време се састају одбојкашице Турске и Холандије у групи Ц.

Олимпијски турнир за одбојкашице почео је у недељу, а данас ће од 21.00 сат први пут на терен и репрезентативке Србије.

Освајачице сребра у Рио де Жанеиру и бронзе у Токију поход ка новој олимпијској медаљи, овај пут са клупе предвођене Италијаном Ђованијем Гвидетијем, започињу дуелом са Француском у првом колу групе А, у којој се такмиче још селекције Сједињених Америчких Држава и Кине.

Пласман у четвртфинале избориће по две првопласиране репрезентације из све три групе (А, Б и Ц), као и две најбоље од укупно три трећепласиране селекције.

По завршетку такмичења по групама биће направљена табела са осам селекција које су се пласирале у четвртфинале. Оне ће бити рангиране на основу резултата у групама, да би се добио распоред четвртфиналних утакмица.

Приликом одређивања табеле, прва три места ће припасти победницима група на основу њихових резултата, следећа три места заузеће три другопласиране репрезентације по истим критеријумима и на крају две најбоље трећепласиране селекције.

На основу табеле, у четвртфиналу ће играти најуспешнији победник групе (први на табели) и друга најбоља трећепласирана селекција (осми на табели) и тако редом.

Одбојкашице, прво коло:

Недеља:
Италија - Доминиканска Република 3:1 (Група Ц)
Пољска - Јапан 3:1 (Група Б)

Понедељак:
09.00 Турска - Холандија (Група Ц)
13.00 Бразил - Кенија (Група Б)
17.00 САД - Кина (Група А)
21.00 Француска - Србија (Група А)

Одбојкашице Србије
Фото: ОССРБ

Ђоковић против Надала - тениски класик на "Шатријеу"

Друго коло олимпијског турнира за тенисере засениће догађаје на свим осталим теренима и борилиштима широм Париза јер ће очи целог света бити упрте у Стадион "Филип Шатрије", где ће се састати Новак Ђоковић и Рафаел Надал. Како се већ недељама говорка - можда и последњи пут на највећој тениској сцени.

Тениски класик заказан је као други меч дана на "Шатријеу", а програм почиње у подне дуелом Пољакиње Иге Свјонтек и Дајане Пери из Француске.

Биће ово 60. међусобни дуел двојице вансеријских тенисера. Ђоковић има 30, а Надал победу мање. Последњи меч припао је Шпанцу, баш у Паризу - у четвртфиналу Ролан Гароса 2022. године.

Надал и Ђоковић су први меч одиграли сада већ давне 2006. године, такође на Ролан Гаросу у престоници Француске, а бољи је био Шпанац, који је неприкосновени и ненадмашни краљ париске шљаке, на којој је чак 14 пута подигао гренд слем трофеј.

Српски и шпански тенисер играли су већ једном на Олимпијским играма. Надал је победио Ђоковића у полуфиналу у Пекингу 2008. године, након чега је Новак дошао до јединог одличја на Играма - освојио је бронзану медаљу.

У дугачком низу сјајних и незаборавних мечева, Ђоковић и Надал су одиграли и најдуже финале у историји гренд слемова - на Аустралијан опену 2021. године. Окршај је трајао пет сати и 53 минута.

Новак Ђоковић је рутински стигао до друге рунде у Паризу победом над Метјуом Ебденом са 2:0 (6:0, 6:1), док је Надал имао потешкоћа у мечу против Мађара Мартина Фучовића, али је успео да га савлада са 2:1 у сетовима (6:1, 4:6, 6:4).

Ђоковић је тренутно други, а Надал, пре свега због све чешћих проблема са повредама и замора материјала, 161. играч на АТП листи.

Фото: РТС

Микец и Аруновићева у миксу, Ања Цревар ускаче у базен

И након другог дана такмичења у Паризу, Србија је још увек без освојене медаље. Најближи одличју био је џудиста у категорији до 66 килограма Страхиња Бунчић, који је у недељу поражен у борби за треће место од Казахстанца Гусмана Киргизбајева са 1:0. Стрелац Дамир Микец био је најбољи у квалификацијама, али је у финалу дисциплине 10 метара ваздушни пиштољ заузео седмо место.

Трећег дана Олимпијских игара на терене и борилишта ће шест спортиста из Србије, не рачунајући екипне спортове.

Што нису успели појединачно, покушаће Зорана Аруновић и Дамир Микец у пару. Први корак ка медаљи мораће да направе данас од 9.15, када почињу квалификације у дисциплини десет метара ваздушни пиштољ - микс.

И данас ће Србија имати представницу на татамију, а биће то Марица Перишић, која се такмичи у категорији до 57 килограма. У првом колу, неколико минута после 10.00 часова, бориће се против Непалке Маните Шреста Прадан.

У 11.00 часова у базен ускаче Ања Цревар и плива у квалификационој трци на 400 метара мешовитим стилом. Српска пливачица ће наступити у првој квалификационој групи, а пласман у финале обезбедиће осам најбржих од укупно 16 такмичарки. Ако заслужи место међу финалистима, Цревар ће пливати за медаљу вечерас од 20.30.

Боксерка Наталиа Шадрина, која се надмеће у категорији до 60 килограма, започеће олимпијски турнир у осмини финала, а у другом углу ринга биће у 11.16 Донија Хелиф из Алжира.

Дамир Микец
Фото: РТС

Американци најуспешнији након прва два дана у Паризу

Током прва два дана Олимпијских игара у Паризу додељене су 82 медаље. Сједињене Америчке Државе су за сада најуспешније са 12 одличја, од чега су три златна.Француска је освојила осам, а Јапан седам медаља.

Данас ће се око врата најбољих спортиста света наћи нове медаље, а у прилици да их освоје у појединим категоријама и дисциплинама биће стрељаши, скакачи у воду, јахачи, бициклисти, стреличари, џудисти, скејтери, пливачи, мачеваоци, гимнастичари и возачи кајака на дивљим водама.

Свиће трећи олимпијски дан у Паризу
Фото: EPA-EFE
Читај ми!