Извор: РТС

Грузија наставља фудбалску бајку у осмини финала Европског првенства

Фудбалери Грузије настављају такмичење на Европском првенству. Грузини су савладали Португалију 2:0 у последњем колу групне фазе и као трећепласирани тим из групе Ф играће осмину финала Евра 2024.

Грузија пише једну од најлепших фудбалских прича у новије време. Грузија је храбра, дисциплинована и краси је величанствен тимски дух. У дебитантском наступу на неком великом турниру Грузини су се домогли елиминационе рунде.

Одличну утакмицу против комбинованог тима Португалије су добили захваљујући головима Хвиче Кварацкелије у другом минуту и Жоржа Микаутадзеа из пенала у 57. минуту.

Португалија је изгубила меч, а пораз је могла себи да приушти, јер није утицао на њен крајњи пласман у групи Ф. Током утакмице Португалци су се борили против против ниског блока Грузије која је била храбра и паметна и заслужила је срећу која јој је била наклоњена у дуелу.

Величанствен дебитанстки наступ на првенству Европе Грузини су почели поразом од Турске, а потом су одиграли нерешено са Чешком и када је најпотребније, против најбољег ривала из групе, показали су да заслужују пролаз. Све је зависило од њихове игре, воље и резултата. Показали су Грузини да заслужују нокаут рунду у на Евру, одржали су час љубави према дресу националног тима и односу према репрезентацији многим репрезентативцима из разних тимова на континенталном првенству.

У осмини финала Грузија ће играти против Шпаније, екипе која је према мишљењима многих стручњака највећи фаворит за освајање овог турнира. Шпанија у досадашњем делу такмичења нема пораз и није примила ниједан гол, а постигла је пет.

Португалија ће као првопласирани тим из групе играти против Словеније, трећепласиране екипе из групе Ц. Чешка је завршила учешће на турниру.

Кристијано Роналдо први пут у каријери није успео да постигне гол у групној фази великог турнира. Роналдо је постигао гол на 10 претходних групних фаза у којима учествовао - Евро 2004, 2008, 2012, 2016. и 2020. и Светско првенство - 2006, 2010, 2014, 2018. и 2022. године.

Треће коло:
26. јун: Чешка - Турска 1:2 (Хамбург)
26. јун: Грузија - Португалија 2:0 (Гелзенкирхен)

Табела након трећег кола:
1. Португалија 6 5:3 +2
2. Турска 6 5:5 0
3. Грузија 4 4:4 0
4. Чешка 1 3:5 -2

Крај утакмице, Грузија - Португалија 2:0

90+4' Не дозвољава Мамардашвили гол Португалији - 2:0

Маестрални голман Грузије Мамардашвили је фантастично бранио током меча. Не дозвољавају Грузини Португалцима гол.

90' Још пет минута игре до краја меча - 2:0

85' Микаутадзе је такође масјтор фудбала - 2:0

Микаутадзе је спољним делом стопала упослио Давиташвилија, додавањем лопте у празан простор, међутим није био прецизан, окрзнуо је спољни део мреже.

85' Меквабишвили је добио жути картон - 2:0

Због овог жутог картона Меквабишвили неће играти у наредној рунди.

81' Излази Кварацкелија - 2:0

Најбољи фудбалер Грузије је изашао из игре, а замениће га Зурико Давиташвили. Поред Кварацкелије, изашао је и Чакведатзе, њега је заменио Меквабишвили.

80' Комбинују играчи Португалије, али без праве шансе - 2:0

Фудбалери Португалије су јако офанзивни, креирају акције испред шеснаестерца, али без правих прилика.

76' Промена и у Грузији - 2:0

Гвелесијани је изашао, а играће Кверквелија.

75' Двострука промена у тиму Португалије - 2:0

Педро Нето је изашао, а са њим и Жоао Невеш, играће Диого Жота и Матеуш Нунеш.

72' Чакветадзе да није испао себичан Грузија би имала три гола предности - 2:0

Чакветадзе је наоравио сјајн излет са своје на противничку полови и дошао до шесанестерца, након чега је упутио снажан, али непрецизан ударац у правцу гола Португалије.

Кварацкелија се претвара у Марадону, по потреби - 2:0

Хвича Кварацкелија, једноставно име и презиме, фудбалер који се по потреби на терену претвара у највећег фудбалера Дијега Марадону. Сјајним дриблинзила на средини терена, жарконски речено, провозао је противнике из Португалије. Хвича је херој Грузије, Хвича је херој Напуља, као некад Марадона.

65' Роналдо напушта терен - 2:0

Роналдо и Антонио Силва су напустили игру, а уместо њих играће Гонсало Рамос и Нелсон Семедо.

63' Промена у тиму Грузије - 2:0

Лука Локошвили је напустио игру, а наставиће је Гиорги Тситсаишвили.

62' Кварацкелија је мајстор фудбала - 2:0

Потпуно је јасно да су фудбалери Грузије одушевили фудбалску јавност широм света на овом шампионату Европе и да је Хвича Кварацкелија предводник ове дивне генерације играча.

Међутим, Кварацкелија је демонстрирао сјајно умеће, примио је лопту с велике удаљености из ваздуха спољним делом стопала, то је изазвало одушељење код публике.

57' ГООООООООООЛ! Грузија повећала предност - 2:0

Жорж Микаутадзе је постигао гол са пенала, величанствен ударац у десни угао гола. Ово је трећи погодак за Грузина на турниру, а притом има и једну асистенцију.

55' Пенал за Грузију!

Шерер је гледао тв на асистенцију ВАР-а, јер је Антонио Силва ударио Локошвилија унутар шеснаестерца.

53' Жути картон за Невеша - 1:0

Рубен Невеш је неспортски зауставио чакветадзеа на половини и добио жути картон због повлачења с леђа.

50' Могло је бити, али није - 1:0

Кварацкелија је лоше захватио лопту после продора са десне стране Чакветадзеа који му је упутио додавање на дсетак метара од гола. Могао је најбољи фудбалер Грузије да постигне и други гол на утакмици.

47' Напето на почетку другог дела, Роналдо надомак гола - 1:0

Лоша реакција фудбалера Грузије након корнера Португалије умало није реализован голом Роналда.

EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Почело је друго полувреме - 1:0

Ударац са центра извели су фудбалери Грузије. Меч је настављен. Чекао се почетак и друге утакмице између Чешке и Турске како не би било одступања великог у дуелима.

Промена у тиму Португалије пре другог дела меча

Рубен Невеш је ушао у игру, Палиња је завршио меч.

Крај првог полувремена, Грузија - Португалија 1:0

Завршено је прво полувреме утакмице имеђу Грузије и Португалије. Једини стрелац у првих 45 минута игре био је Хвича Кварацкелија, голом у другом минуту меча.

Грузија има вођство које им је потребно за даљи ток надметања на Европском првенству, али Португалија је била веома опасна након примљеног гола, међутим упркос великом броју покушаја није успела да изједначи.

Проблем Португалаца, упркос великом броју акција, било је нагомилавање играча близу шеснаестерца, али и лош завршни пас. Велики број фудбалера на малом простору онемогућавао је пас ка Роналду, јер Португалци нису успели да помете компактну и дисциплиновану одбрану Грузије.

Репрезентације Грузије наставља да сања сан из квалификација. Вили Сањол је био у праву, његов тим из меча у меч стиче искуство и развија се у добром правцу. Веома дуг пут очекују Грузине до елиминационе рунде, али доживе пораз, урадиће до играјући фудбал и то квалитетан.

45' Још два минута игре у првом полувремену - 1:0

44' Смилурање Нета, казна жути картон - 1:0

Нето је симулирао прекршај близу шесанестерца, а судија Шерер је показао жути картон.

43' Узалудни покушаји Португалије - 1:0

Португалија покушава ударцима изван шеснаестерца да постигне гол, али играчи нису довољно прецизни. Неколико пута до сада су слали брзе лопте ла голу Мамардашвилија, али без успеха.

40' Португалија не може да пронађе празан простор - 1:0

Велики труд улажу играчи Португалије да дођу до шесанестерца Грузије, али им завршни пас квари све идеје и покушаје. Одлична дисциплинована одбрана и покушаји из контранапада су одлика Грузина на утакмици против Португалаца.

Кварацкелијин гол пети најбржи икада на европским првенствима

Кварацкелија је постигао гол након једног минута и 32 секунде, што је пети најбржи на првенствима Европе. Поред ове занимљивости, Микутадзе је укључен у сва три гола Грузије на овом континенталном шампионату. Постигао је два гола на претходна два сусрета, а сада је асистент.

Микутадзе је рођен у Лиону, прошао је Олимпикову школу, а селектор Грузије је такође Фрамнцуз, Вили Сањол.

Кварацкелија, Мукутадзе и екипа
Tanjug/AP Photo/Andreea Alexandru

30' Феликс опасан и хладан као лед - 1:0

Одличан шут Феликса без компликација, након пријема направио је простор себи да са ивице шеснаестерца постигне гол. Брз и снажан шут завршио је поред стативе. Феликс је шутирао левом ногом.

28' Роналдо добио жути картон - 1:0

Роналдо је добио жути картон због реакције у којој је тражи пенал од судије.

28' Консисао промашио изгледну прилику - 1:0

Имао је Консисао прилику да постигне погодак, са десне стране унутар шеснаестерца, али је лоше захватио лопту која је окрзнула спољни део мреже.

Португалија прави обруч око дефанзиве Грузије и чини се да је близу изједначујућег гола. Притисак дуго траје, али се Грузини веома добро држе.

23' Консисао прави проблеме Грузинима - 1:0

Брзоноги Франсиско Консисао задаје велике проблеме противницима из Грузије, те га најчешће заустављају прекршајима, али изван опасне зоне. Португалија има посед лопте од чак 78 одсто. Грузија се брани.

21' Течна игра Грузије - 1:0

Фудбалери Грузије играју веома прецизно кратка додавања, тиме и покушавају да пренесу лопту са своје на противничку половину терена. Истини за вољу, Португалци се налазе на половини ривала, али не успевају да креирају шансу.

17' Роналдо упутио незгодан ударац из слободњака - 1:0

Имао је Роналдо прилику да постигне погодак из слободног ударца. Упутио је незгодну лопту која је ишла 130 километара на час. Голман Мамардашвили био је прибран.

Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

14' Нема већих узбуђења, Грузија из контранапада покушава - 1:0

Покушавају фудбалери Грузије из контранапада да постигну још један гол, али им не полази за руком, јер су Португалци изузетно опрезни у транзицији и добро се трансформишу из напада у одбрану. Гол им је консолидовао редове.

Кашија рекордер по броју наступа у Грузији

Гурам Кашија је један од најискуснијих грузијски фудбалера. Тренутно наступа за Слован из Братиславе.

Каријеру је почео у Динаму из Тбилисија, а већину каријере провео је у Холандији, чак осам година био је део Витесеа, одиграо је 292 утакмице и постигао 24 гола.

Кашија је део репрезентације Грузије од 2009. године, уписао је 115 наступа, у чему је рекордер.

7' Португалија не срља, Грузија опрезна - 1:0

Упркос рано примљеном голу, фудбалери Португалије не покушавају по сваку цену да дођу до опасне зоне где ће угрозити ривала, већ смиреном игром покушавају да пробију дефанзивни зид противника. 

Грузија дисциплиновано брани простор и веома добро преузима играче Португалије.

2' ГООООООООООЛ! Хладан туш за Португалију - 1:0

Маестрална акција Грузина, Кварацкелија је стрелац, а асистент Микутадзе. Одлично је најбољи играч Грузије искористио непажњу дефанзиваца Португалије и истчао у празан простор где је и добио лопту са средине на леву страну, а потом је величанствено сместио у мрежу ривала.

Почео је меч...

Ударцем са центра утакмица је почела. Португалија има први напад.

Све је спремно за почетак...

Све је спремно за почетак дуела у Гелзенкирхену. У истом термину игра се и утакмица између Чешке и Турске из исте групе - Ф.

Тренутни поредак на табели групе Ф изгледа овако:

1. Португалија 6 5:1 +4
2. Турска 3 3:4 -1
3. Чешка 1 2:3 -1
4. Грузија 1 2:4 -2

Интонирање химни...

Почело је интонирање "Португалске", химне Португалије. Уследиће потом и национална песма Грузије "Тависуплеба" - у преводу слобода.

Нова химна Грузије усвојена је са новом државном заставом и грбом. Државни симболи промењени су након свргавања власти после протеста током Револуције ружа.

Фудбалери излазе на терен...

Предвођени капитенима Роналдом и Кашијом, играчи Португалије и Грузије излазе на терен.

Сандро Шерер главни судија

Швајцарац Сандро Шерер биуће главни судија утакмице. Помагаће му Штефан Луп и Беким Зогај. Четврти судија Микола Балакин, а у ВАР соби седеће Федај Сан.

"IShowSpeed" у дресу Роналда борди Португалију

Познати јутјубер и репрер Дерен Џејсон Воткинс, познатији као "IShowSpeed" налази се на трибинама стадиона у Гелзенкирхену у дресу Роналда.

EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Шота Арвеладзе најбољи стрелац Грузије

Најбољи стрелац у историји Грузије је Шота Аверладзе, постигао је 26 голова на 61 утакмици за национални тим. Аверладзе је оставио дубок траг у Ајаксу и Ренџерсу, почетком двехиљадитих година.

EPA PHOTO ANP/COR MULDER

Роналдо бележи рекорде

Португалац Кристијано Роналдо одиграо је 49 мечева на великим такмичењима. 27 на Европском и 22 на Светском првенству. На утакмици против Грузије постаће први европски фудбалер који је наступио на 50 утакмица на великим турнирима.

Стартних 11 Грузије

Прва постава Португалије

Голман Валенсије Гиорги Мамардашвили је са 23 године један од најбољих голмана шпанске Примере. Спречио је највише голова, поуздан је и због дистрибуција лопти према нападачима. Друга је узданица тима. 

Значајни су и Зурико Давиташвили из Бордоа на средини, те Гиорги Микаутаџе, шпиц Ајакса на привременом раду у Мецу, у нападу. 

Oдбрану предводи капитен Гурам Кашија (36), рекордер по броју наступа за национални тим (112). Уклапа се у крупнију поставку централних бекова, заједно са Лашом Двалијем из кипарског АПОЕЛ-а, те Сабом Квирквелијом из Ал Охдода. Солидни у блоку, a троми са лоптом. 

Ипак, Грузија је до Немачке дошла кроз трећи разред Лиге нација и бараже са Луксембургом – који је у већем делу утакмице наступао са играчем мање – и Грчком, после пенал лутрије. Оба меча одиграна су пред фанатичном домаћом публиком, у сусретима набијеним тензијама.

Нови велики тест је на неутралном терену и у најјачој конкуренцији. Тим је млад и неискусан. У таквом амбијенту, Грузини су и даље највећи аутсајдери, са фуснотом.*

* Хвича Кварацелија.  

ЕП у Немачкој последње је за Кристијана Роналда с обзиром на то да је навршио 39 година. Капитен Португалије и вечити такмичар потрудиће се да са позиције најбољег стрелца у историји такмичења (14 голова) освоји још један трофеј за репрезентацију, две деценије од дебија на ЕП. Са 25 наступа, рекордер је и у овом сегменту на Евру. 

Мартинес је заређао 12 тријумфа на кормилу Португалије пре него што је у Љубљани изгубио од Словеније 2:0 у мартовском пријатељском сусрету. У јунским проверама уочена је потентност у нападу и пад концетрације у одбрани.

Тим врви од квалитета. До мере да нападач Спортинга Педро Гонсалвес са 18 голова и 17 асистенција није успео да буде међу 26. Отпао је и Рикардо Орта (13 погодака, 14 додавања за гол), за којег је Мартинес посебно истакао да је заслужио позив. 

Португалци су одлични у одбрани коју предводе Руи ПатрисиоРубен ДијасПепе и Диого Далот. У навали су укомпоновали младе Рафаeла Леаа, Гонсала Рамоса и Жоаа Феликса са нешто старијим Диoгом Жотом и ветераном Роналдом.

Ипак, највећу снагу имају на средини са Бруном ФернандесомБернандом СилвомВитињом и Жоао Палињом.

Добар утисак Грузије, Португалија подиже форму

Екипа Роберта Мартинеза показала је у дуелу против Турске због чега важи за једног од највећих фаворита за освајање такмичења.

Имају Португалци вероватно и најбољи везни ред на туринру, а и играчи на осталим позицијама су се добро показали у уводним дуелима.

Сусрет са Грузијом требало би да им послужи за додатно уигравање, али и за потенцијално одмарање важнијих фудбалера.

Грузија се вероватно нада таквом сценарију, у ком би имали нешто већу шансу за изнанађење.

Одиграли су две у потпуности другачије утакмице до сада и Вили Сањол ће морати добро да припреми меч како би дошао до позитивног резултата.

До сада само један сусрет два тима

Утакмица у Гелзенкирхену биће друга између две селекције.

До сада су се састали само једном и то у пријатељском сусрету 2008. године.

Тада је Португалија славила са 2:0 головима Жоаа Мутиња и Симаа Сабросе.

Кристијано Роналдо и Пепе су и тада били у саставу.

Мултифункционални објекат у Гелзенкирхену, који има покретни кров и терен на извлачење, биће током Европског првенства у Немачкој поприште четири утакмице, а прву ће 16. јуна одиграти репрезентације Србије и Енглеске пред 50.000 навијача.

Како јој име и каже, "Арена Шалке" је дом фудбалера Шалкеа 04. Од 2005, када су права продата немачкој пивари "Велтинс", носи назив "Велтинсова арена", али ће током Европског првенства, због правила Уефе, вратити изворно име.

Нови стадион у Гелзенкирхену отворен је 13. августа 2001, како би заменио застарели "Паркстадион" уочи 100. годишњице оснивања Шалкеа и након историјског успеха – освајања Купа Уефа (данашња Лига Европе) 1997.

Град и клуб су добили много више од новог фудбалског игралишта јер изузетно модерна и комфорна "Арена Шалке" има покретни кров и терен на извлачење, па је погодно место за друге спортове и велике догађаје попут концерата, фестивала, сајмова...

Гелзенкирхен, некада окосница тешке индустрије, сада је центар екологије и соларне технологије у Европи. Биће први домаћин репрезентације Србије на Европском првенству.

Гелзенкирхен се налази у покрајини Северна Рајна-Вестфалија, а у њему по подацима Евростата живи нешто више од 260.000 становника. Град је трговачко средиште региона и велики рударски центар, по чему је и најпознатији.

После слабе развијености и економских проблема двадесетих година прошлог века, у Гелзенкирхену је за време владавине нациста процветала ратна и тешка индустрија, пре свега због повољне локације и природних ресурса.

Постао је један од најважнијих индустријских центара региона познат по електранама, високим пећима и рудницима угља због којих је добио надимак "град хиљаду ватри".

Португалија велики фаворит

Португалци су након мучења у првом колу против Чешке без већих проблема надиграли Турску и вероватно ће као први проћи даље.

Грузија ће након пораза и ремија морати да направи велико изненађење и победи уколико жели да се нађе у другој фази.

26. јун:
ЕСловачка - Румунија (18.00, Франкфурт)
ЕУкрајина - Белгија (18.00, Штутгарт)
ФЧешка - Турска (21.00, Хамбург)
ФГрузија - Португалија (21.00, Гелзенкирхен)