Извор: РТС

Резерве донеле Немачкој бод и прво место у групи, Швајцарска испустила тријумф

Фудбалери Швајцарске и Немачке ремизирали су 1:1 у последњем, трећем колу групе А Европског првенства. Немци су првопласирани са седам бодова, док су Швајцарци на другој позицији са пет бодова.

Два минута делила су изабранике Мурата Јакина од првог места у групи А. 

Момци који су ушли са клупе у другом полувремену, Давид Раум и Никлас Филкруг су својом акцијом донели гол и бод Немачкој.

Швајцарска је одлично припремила утакмицу и потпуно је неутралисала нападе домаћег састава. Први гол јепао већ у 17. минуту после сјајног шута Андриха са 25 метара. Прелеп погодак је поништен због прекршаја у нападу Џамала Мусијале у зачетку акције.

Дозу среће су Швајцарци претворили у погодак у 28. минуту, кад је Ндоје утрчао пред Нојера и постављањем ноге скренуо центаршут Фројлера у мрежу.

Најозбиљнија претња Немачке у даљем току дуела десила се у 70. минуту, кад Мануел Аканђи мајсторском реакцијом пред самим голом спречава зицер Вирца. Лопта је већ била виђена у голу. Ни Крос није лукавим шутем из слободног ударца са левог крила успео да матира спремног Зомера.

Швајцарци су чак могли да дуплирају вођство, али је Варгаса у 84. минуту омела недозовољена позиција, а Џаку четири минута касније феноменална "парада" Мануела Нојера.

Константни притисак Немаца коначно је обезбедио гол у другом минуту судијске надокнаде преко Филкруга.

Победом 1:0 Мађарске над Шкотском, поредак у групи А је такав да су Немци први са седам бодова, Швајцарци су иза са пет. Мађари се надају проласку са три бода, док су Шкоти последњи са бодом.

Крај меча - 1:1!

Немачка је првопласирана, а Швајцарска на другом месту у групи А!

90+2! ГООООЛ! Филкруг спасава Немачку - 1:1!

Центарфор Немачке у свом стилу, главом, у крцатом "петерцу" матира Зомера! 

88' Нојер показује класу! - 1:0

Голмански гигант показује зашто је један од најбољих готово деценију уназад! Фантастична парада за одбрану Џакине "бомбе" која је ишла право у гол покрај стативе.

84' Варгас се прерано радовао голу - 1:0

Швајцарци су кренули да славе други погодак. Међутим, Варгас је у контранападу био у недозвољеној позицији.

82' Лукави Крос! - 1:0

Генијалац Крос је покушао шут из слободног ударца на левом крилу десном ногом право у даљу малу мрежу. Зомер га је прозрео.

76' Јулијан освежава напад - 1:0

Уместо Вирца и Мусијале су на терену Лерој Сане и Никлас Филкруг.

Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

Аканђи на терену не тргује кад је победа у питању, али уме ван њега

Момак који је феноменалном реакцијом спречио изједначење је успео да усред врхунске професионалне каријере дође до дипломе трговачке школе 2017. године.

70' Аканђи спасава Швајцарску! - 1:0

Штопер Манчестер ситија је спречио чист зицер Вирца високо подигнутом ногом. Лопта је већ била виђена у голу!

67' Жути картон за Џаку - 1:0

Прегруб старт капитена Швајцарске.

65' Јакинова трострука измена, Нагелсман "вади" Андриха - 1:0

Нови играчи међу швајцарских 11 у игри су Амдуни, Варгас и Дуа, уместо стрелца јединог гола Ндојеа, Ридера и Емболоа.

Нагелсман је заменио несуђеног стрелца Андриха за Маскимилијана Бајера.

Давид Раум се бави фудбалом откад је проходао

Нови играч на терену, Давид Раум игра фудбал од своје четврте године. Његов први тим био је Туспо Нирнберг, у његовом родном граду. Четири године касније, тада осмогодишњак потписао је за суседни Гројтер Фирт, придруживши се њиховој академији.

60' Нагелсман реагује изменама у одбрани - 1:0

Та и Мидлштат иду на клупу. На терену су Раум и Шлостербек.

54' Крос је могао и боље - 1:0

Изгледна позиција на 18 метара од гола, са довољно простора и времена за намештање, а шут десном ногом далеко поред гола.

50' Мусијала не користи врхунски пас Вирца - 1:0

Најбољи играч Бундеслиге за ову сезону Флоријан Вирц упутио је мајсторско додавање са средине терена између две линије право ка Мусијали који је шутирао право у Зомера.

EPA/Geogri Licovski

Почело је друго полувреме у Франкфурту

Без измена код Немачке и Швајцарске.

Крај првог полувремена - 1:0

Швајцарска је оставила сјајан утисак не само због вођства него због организоване одбране, која ремети проток додавања и креативност код ривала.

Ндојеов гол у 28. минуту само је круна добре припреме.

38' Та "зајахао" Емболоа - 1:0

Врло јак дуел није прошао без интервенције Орсата. Штопер Немачке се одразио толико високо да је потколеницом ударио Емболоа у лице са леђа.

Други картон за играча Немачке, стога неће рачунати на њега у наредном дуелу.

Tanjug/AP/Darko Vojinovic

35' Швајцарци не знају за бон-тон - 1:0

Група нацијача покрај корнер заставице дала је себи за право да згужваним мајицама гађа Тонија Кроса, легенду европског фудбала. Когод да је, а нарочито такво име, није заслужио такав третман.

Ружна и крајње необична слика од Швајцараца.

30' Ндоје пуца од самопоуздања - 1:0

Немци су изгубили лопту на средини терена, што је отворило контру за усамљеног Ндојеа. Упутио је добар шут са ивице казненог простора, тик поред стативе.

28' ГОООЛ! Ндоје стрелац за Швајцарску - 1:0!

Искористили су дозу среће на једној страни, голом на другој страни.

Фројлер је на левом крилу одлично убацио лопту за Ндојеа, који је био на ивици офсајда. 

25' Ндоје добија жути картон - 0:0

Прекршај над Антониом Ридигером. Орсато се први пут ухватио за џеп на мечу.

17' Поништен прелеп гол Андриха за вођство Немачке - 0:0

Везни играч Немачке затресао је мрежу Зомера са преко 25 метара дистанце. Нажалост по њега, тим,навијаче и љубитеље лепих голова, у зачетку акције је Џамал Мусијала начионио фаул у нападу уклизавањем у Ебишера током борбе за лопту у "петерцу".

Данијеле Орсато је консултовао ВАР технологију и констатовао поништен гол.

EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Родригез "бије битку" са Хаверцом, а највећу битку је добио као дете

Бек Швајцарске спечио је изглену прилику Немаца. Занимљиво је да је као дете патио од тешке болести. Рођен је са дијафрагматичном хернијом, што значи да су му стомак, слезина, јетра и црева били померени  у грудни кош. Родригез је имао 50 посто шанси да преживи и био је надгледан сваких шест месеци током прве три године свог живота.

13' Хаверц поново опасан - 0:0

Улетео је нападач Немачке у "петерац", међутим иправовремена и хладнокрвна реакција Родригеза спречава шут и могући погодак.

Дуел Хаверца и Родригеза
EPA/Georgi Licovski

9' Рани притисак Швајцарске - 0:0

Екипа Мурата Јакина врло је агресивна како у пресингу ка Нојеру, тако и на својој половини. Немци су пар пута морали да врате лопту голману и крену испочетка.

2' Mусијала се дао у трк - 0:0

Десно крило Немачке од почетка показује да је расположено за игру. Преузео је лопту и повукао напад на другој страни дугим спринтом. Гиндоган није успео да прими његов пас услед борбе са два штопера.

Немци су добили корнер из ког је Каи Хаверц добро шутирао главом, али право у Зомера.

Tanjug/AP/Darko Vojinovic

Меч је почео!

Почетни ударац извели су формални гости, а суштински домаћини.

Канцелар Немачке Олаф Шолц присутан у Франкфурту

Олаф Шолц
FRIEDEMANN VOGEL

И Немци имају "Рамба"

Антонију Ридигеру је током одрастања у Берлину надимак био "Рамбо“ због агресивности са којом је играо на бетонским теренима у свом комшилуку. Није ни чудо што воли јаке стартове и на трави и што га његови саиграчи сматрају лидером.

Загревање фудбалера Швајцарске

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

Припремање Мануела Нојера

ЕPA/Georgi Licovski

Састав Немачке

Састав Швајцарске

Преко 100 година међусобних дуела - први пут на Евру

У богатој историји међусобних сусрета, која датира од 1908, Швајцарска и Немачка ће се први пут сусрести на Европском првенству.

Иницијални сусрет на званичним такмиечњима био је 1938. на Светском првенству у Француској. Први четвртфинални сусрет завршен је 1:1 после 120 минута, па је морао да се понови. Швајцарска је славила са 4:2.

Наредни сусрети на светским смотрама били су током 1960-их. Западни Немци су победили у групној фази у Чилеу са 2:1 и четири године касније у Енглеској са 5:0.

Најскорије надметање ове две екипе било је у Лиги нација 2020. године. Оба дуела завршена су нерешено (3:3, 1:1).

Што се тиче самог састава репрезентације Швајцарске, познато је да се ради о мултикултуралној групи, у складу са самим државним уређењем. Најпознатија имена у пуној снази су дефанзивац Манчестер ситија Мануел Аканђи и голман Интера Јан Зомер. Неизоставни су ветерани, синоним за састав Швајцарске у претходној деценији, Ђердан Шаћири и Гранит Џака.

Шаћири је са 32 године као члан Чикаго фајера на заласку клупске каријере, али њему никада не фали жара, а ни искуства. Џака је неизоставни члан чудесног Бајер Леверкузена, новог шампиона Немачке.

Ваља истаћи и Ноу Окафора из Милана, те играча Њукасла Фабијана Шера.

Нагелсман се одлучио за комбинацију ветерана испробаних у свим биткама и нових имена. Међу голманима је можда и најзвучнији тандем на првенству Нојер - Тер-Штеген. Остаје питање Нојерове форме после тешке повреде.

Без Бајерна се не може, а минхенски тим представљају, уз Нојера, још четири играча: Џошуа Кимих у одбрани, Александар ПавловићЏамал Мусијала и Лерој Сане у везном реду, те Томас Милер у нападу.Из редова недопобедивог освајача домаће "дупле круне" Бајер Леверкузена на списку су Џонатан ТаРоберт Андрих и добитник признања за играча године у Бундеслиги Флоријан Вирц. Интернационалнце предводе освајачи Лиге шампиона Антонио Ридигер и Тони Крос из Реала.

Ту су и Каи Хаверц из Арсенала, Илкај Гундоган из Барселоне и играч Брајтона Паскал Грос.Финалисту Лиге шампиона Борусију Дортмунд представљају Нико Шлотербек и Никлас Фулкруг. Штутгарт има чак пет имена на списку од 27 играча, Хофенхајм и Лајпциг по два, а из Ајнтрахта је позван Робин Кох.

Швајцарска иза Румуније у квалификацијама

Швајцарци су се на Европско првенство у Немачкој пласирали са друге позиције у групи И, једној од слабијих, без неког од чланова европске елите. Ривали су им били Румунија, Израел, Белорусија, Андора и репрезентација такозване државе Косово.

Крајњи скор им је био 4-5-1, а један-једини пораз су доживели у последњем колу против првопласиране Румуније. Било је 1:0 на "Националном стадиону" у Букурешту.

Са 22 постигнута гола били су међу најефикаснијим селекцијама током квалификација, за шта је заслужан и квалитет ривала. У свих пет ремија су примили гол, тако да се дефанзива није добро показала. Убедљиво су тријумфовали над Израелом и Андором код куће (оба пута по 3:0) и као гости против Белорусије (5:0).

Дом фудбалера Ајнтрахта са капацитетом од 47.000 места има богату историју великих фудбалских дуела на клупском и репрезентативном нивоу. На овогодишњем Европском првенству биће поприште пет утакмица, укључујући један дуел осмине финала.

Франкфуртски "Валдстадион", односно "Стадион у шуми" изграђен је 1925. године и на њему као домаћин игра Ајнтрахт. Име је добио због крајолика у који смештен, на месту где је некада било поље за војну обуку.Четири пута је реконструисан, а последњи пут 2005. године, када му је придодат придев "Нови".

Мењао је имена у складу са спонзорским уговорима или Фифиним такмичењима. Тренутни званичан назив му је "Дојчебанк парк".На овом стадиону је Словачка савладала Белгију 1:0, Енглези су рмеизирали са Данцима 1:1, а након дуела Швајцарске и Немачке ће се одиграти и сусрет Словачке и Румуније 26. јун. Такође, у Франкуфрту ће се састати и један пар осмине финала 1. јула.

EPA/RONALD WITTEK

Пети највећи град и друга најмногољуднија метропола у Немачкој раскрсница је западне Европе и економски центар огромног значаја. Франкфурт је живахан град који нуди широк спектар узбудљивих атракција - од шармантних таверни у којима се служи сајдер од јабуке до живописног старог града и реномираних музеја.

Франкфурт на Мајни са око 700.000 људи у ужем језгру града економски је центар покрајине Хесен и једна од финансијских и саобраћајних "жила куцавица" целе Европе.

Франкфурт је умало постао главни град Западне Немачке, али је због преференција канцелара Конрада Аденауера избор пао на Бон.

Оба дуела групе А од 21.00

Како не би било икаквих калкулација, сва четири тима групе А излазе истовремено на терен.

Треће коло групе А:
Швајцарска - Немачка (21.00, Франкфурт)
Шкотска - Мађарска (21.00, Штутгарт)

Ситуација у групи је таква да су Немци и Швајцарци сигурни на прве две позиције. Шкотска мора да прилично убедљиво савлада Мађарску како би обишла Швајцарце, у случају пораза од Немаче.

Табела након другог кола:
1. Немачка 6 7:1 +6
2. Швајцарска 4 4:2 +2
3. Шкотска 1 2:6 -4
4. Мађарска 0 1:5 -4

Читај ми!