Извор: РТС

Хранач помогао Португалцима да упишу први тријумф на првенству Европе

Фудбалери Португалије савладали су Чешку 2:1 у утакмици првог кола у групи Ф на Европском првенству.

Португалија је у узбуљдивој утакмици извојевала победу против Чешке и то преокретом. Овом утакмицом окончано је прво коло групне фазе на Европском првенству.

Португалија је доминирала у првом полувремену, али су изостали голови. Чешка се сјајно бранила и била на висини задатка у дефанзиви. Међутим, у офанзиви нису покушавали чак ни преко контранапада да дођу до шанси за поготком.

Стрелац првог гола на утакмици био је Лукаш Провод у 62. минуту утакмице. То је шокирало Португалце који су неколико минута пре примљеног поготка, нападали свим силама и правили изгледне прилике да угрозе противника. Велико славље играча Чешке није трајало дуго, динамична и нападачка игра, преко крилних фудбалера Португалије оконча је аутоголом Робина Хранача у 69. минуту меча.

Фудбалери Португалије су креирали сјајну акцију коју је окончао Диого Жота у 87. минуту. Роналдо је искористио центаршут Кансела да десне стране и уздрмао тим Чешке, погодио је стативу, а онда је Жота спровео у мрежу. Ипак, тај гол је неколико тренутака касније поништен због офсајда. Велико славље навијачима Португалије донео је резервиста Консисао и 92, два минута после уласка на терен. Нето је са леве стране упутио снажну лопту по земљи, али је Хранач опет био трагичар, лопта му прошла кроз ноге, те је успорио додавање и оставио Консисао брисан простор који је затресао мрежу, без оклевања.

Консисао је овим голом постао трећи најмлађи стрелац гола за Португалију на европским првенствима. Испред њега су: Ренато Санчез који је против Пољске 2016. године када је дао гол имао 18 година 317 дана и Кристијано Роналдо поготком против Грчке на Евру 2004, имао је 19 година 128 дана.  Консисао сада има 21 годину 187 дана.

На крају, ово је жељени резултат Португалије с којим је желела да почне ново Европско првенство. Имали су доста шанси и наишли су на чврсту одбрану бриљантног голмана Станека, који их је у неколико прилика спречио да дођу до гола. Чеси могу да се похвале веома организованом дефанзивном игром, али не и организованом транзиционом игром.

Витиња из Португалије прошлашен је за најбољег играча утакмице.

Раније у првој утакмици групе Ф Турска је победила Грузију 3:1. Португалија ће у другом колу, 22. јуна играти против Турске, док ће Чешка истог дана играти против Грузије.

Прво коло:
18. јун: Турска - Грузија 3:1 (Дортмунд)
18. јун: Португалија - Чешка 2:1 (Лајпциг)

Табела после првог кола:
1. Турска 3 3:1 +2
2. Португалија 3 2:1 +1
3. Чешка 0 1:2 -1
4. Грузија 0 1:3 -2

Крај утакмице, Португалија - Чешка 2:1

Португалија је уписала први тријумф на Европском првенству у Немачкој.

93' Холеш је напустио игру, наступиће Чори

92' ГОООООООЛ! Сада стварно, Португалија води - 2:1

Велико славље навијачима Португалије донео је резервиста Консисао. Нето је са леве стране упутио снажну лопту по земљи, али је Хранач опет погрешио, лопта му је прошла кроз ноге и дошла право на шут стрелцу другог гола који је био неумољив.

Консисао је добио жути картон јер је скинуо дрес приликом славља.

90' Четири минута до краја меча - 1:1

90' Трострука промена у Португалији - 1:1

Витиња, Кансело и Нуно Мендеш су изашли из игре, а меч ће наставити Семедо, Консисао и Нето.

88' Нема гола, офсајд - 1:1

Ирати је из ВАР собе сугерисао Гвиду да је Роналдо био у офсајду приликом центаршута Кансела.

87' ВАР проверава гол

87' ГОООООООЛ! Роналдо, статива, а онда Жота и погодак - 2:1

Сјајни Кристијано Роналдо је ударцем главом, а након центаршута Кансела, уздрмао гол Чешке, међутим погодио је стативу. Потом је Диого Жота успео да затресе мрежу Чеха.

84' Напета игра у финишу утакмице - 1:1

Португалија и даље напада, силно мотивисана и жељна да дође до тријумфа. Чеси се колетивно бране и сјајно прате игру с акцентом на крилне играче. 

Делује да су Португалци у везном реду исувише индивидуално настројени, изузимајући Бернарда Силву.

79' Још једна двострука промена у тиму Чешке - 1:1

Лукаш Провод, стрелац водећег гола за Чешку је напустио игру, а после њега и Павел Шулс. У наставку ће играти Антоњин Барак и Петр Шевчик.

75' Португалија и даље напада - 1:1

Један потпуо непредвидив период игре у коме тимови нападају, али без ефикасности.

Изгледаш ми као луткица из Трста...

Tanjug/AP Photo/Petr Josek

69' АУТОГОЛ! Изједначење - 1:1

Витиња је центрирао ка Нуну Мендешу, али је лоша реакција дефанзиве Чешле и голмана Станека довела до тога да Хранач постигне аутогол и донесе Португалији изједначење.

65' Гол је висио у ваздуху, али су га постигли Чеси - 0:1

Португалија је примила гол након једног напада који није деловао обећавајуће, нити је изведен из контранапада, односно пресинга, већ након непажње дефанзиваца. Двострука промена у 60. минуту у тиму Чешке донела је резултат. Тако се то ради, кратко, али ефикасно.

Претходно су Португалци свим снагама напали противнике, и деловало је да ће постићи погодак, ипак, примили су.

63' Двострука промена у Португалији - 0:1

Диого Далот и Рафаел Леао су окончали меч. Гонсало Инасио и Диого Жота ће играти у наставку меча.

62' ГОООООООООООООООЛ! Чешка води, Провод слави - 0:1

Невероватна акција Чеха крунисана је голом. Дудера је центрирао са леве стране, Пепе је одличан био у скоку, али је лопта дошла до Цоуфала који је оставио на шут Проводу, а он је савладао голамана Португалије са двадесетак метара удаљености, сјајним ударцем.

60' Двострука измена у Чешкој - 0:0

Шик и Кухта су напустили игру. Читил и Линрг ће играти у наставку дуела. Нападачи Чешке нису показали, апсолутно ништа, справом их је Хашек заменио.

59' Силва увек мора да дода - 0:0

Бернардо Силва увек мора да дода лопту, то је научио од Гвардиоле, вероватно. Имао је сјајну прилику са десне стране унутар шеснаестерца, а могао је да упути ударац ка голу Станека, ипак се одлучио за лошије решење.

57' Шик добио жути картон - 0:0

Патрик Шик је оборио Кансела на 20 метара од гола и добио је жути картон. Роналдо ће извести слободан ударац.

56' Португалија напада, гол виси у ваздуху - 0:0

Португалија напада, а делује да гол виси у ваздуху и да је питање времена колико може Чешка још да издржи да не прими погодак.

55' Однос тачних додавања је велики - 0:0

У досадашњем делу меча Португалија је имала 414 тачних додавања, а Чешка само 113.

53' Једносмеран правац утакмице - 0:0

Утакмица се наставља тамо где је стала у првом полувремену - једносмерни правац игре Португалије и чврст адефанзива Чешке.

Португалија мора да буде креативнија у последњој трећини да би Чесима направила проблеме.

50' Чешка нема игру, делује све изван ритма - 0:0

Све што покушају у нападау Чесима се врати као бумеранг у дефанзиви. Не може се знати ко се од играча више ознојио, јер пада киша, али делује да су дефанзивци Чешке веома уздрмани. Португалија покушава да направи обруч, тиме што дефанзивци организују нападе дубоко у поље ривала.

45' Почело је друго полувреме - 0:0

Није било промена у тимовима Португалије и Чешке.

Од Уефиних репортера, 13 играча Чешке на загревању

13 чешких играча на клупи за резерве је почело загревање током паузе, јављају репортери Уефе. Делује да је селектор Хашек незадовољан приступом првог тима.

Крај првог полувремена, Португалија - Чешка 0:0

Окончано је прво полувреме утакмице, без голова. Португалија је била бољи ривал, али није крунисала игру голом. Чешка се бранила и то им је уродило плодом.

Живахно прво полувреме. Португал је више пута претио, али се показало да је Чехе тешко пробити, пратили су кретњу ривала од првог минута. На полувремену су отишли без примљеног гола, а највише захваљујући фантастичној одбрани Станека у 32. минуту Роналду.

Дефанзива је можда била и део плана игре селектора Ивана Хашека, али чини се да је Чешка играла онако колико су им противници дозволили. Чеси морају да промене образац игре, пре свега да одустану од дефанзиве, иако су одлично одиграли, ако желе погодак. 

Португалија је у последњим минутима првог дела приказала извесну нервозу, а уколико се настави оваква игра, без ефикасности, могуће је да ће доћи до исхитрених реакција.

Рафаел Леао, Роналдо и Бруно Фернандеш били су најопаснији и најкреативнији играчи Португалије.

46' Роналдо и левом ногом шутира - 0:0

Покушао је Роналдо ударцем из окрета да савлада голамана Чешке, али је Станек био одличан на голу.

45' Још минут игре у првом полувремену - 0:0

Судија Гвида је доделио минут зауставног времена у првом делу игре.

42' Португалија напада, Чешка се брани и тако од почетка - 0:0

Фудбалери Португалије од почетка су започели офанзивно, док се Чеси бране. Велико је питање да ли је Патрик Шик имао више од пет пријема и додавања лопте.

39' Леао, Леао... није сваки пад прекршај - 0:0

Покушао је Рафаел Леао да надмудри судију Гвида, али је уместо прекршаја добио жути картон, због симулације фаула на ициви шеснаестерца.

Мартинес носи кабаницу, да му не покисне одело

Селектор Португалије
EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES

Оптимиста види погодак

EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

33' Португалија жељна гола - 0:0

Фудбалери Португалије толико нападају, да су управо стигли до седмог корнер ударца. Чеси нису успели ниједном да из угла убаце лопту. То говори о стилу игре два тима у досадашњем делу игре.

32' Станек мајсторски одбранио ударац Роналда - 0:0

Одличном кретњом Роналдо се ушуњао иза дефанзивне линије Чешке, али није искористио додавање Фернандеша. Станек је маесталном рефлексном реакцијом зауставио његов ударац у ситуацији један на један.

26' Леао кратак за неколико центиметара - 0:0

Два додавања била су довољна Португалцима да од средине терена дођу до петерца ривала. Бернардо Силва је одличним пасом пронашао Фернандеша који је одмах послао лопту до Леаа на неколико метара од гола, али је нападач Португалије упркос клизању био кратак за неколико центимерата... Напад је окончан гол-аутом.

EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

25' Напад је добра одбрана - 0:0

Играње нападачког фудбала је увек добар план, али није могуће напасти без лопте. Колико год се чинило тешким, играчи Чешке ће морати да нађу начин да задрже лопту на дужи временски период, ако желе да се такмиче против Португалије.

18' Неподношљива лакоћа дефанзиве - 0:0

Фудбалери Чешке демонстрирају сјајну дефанзивну игру. Где год да су Португалци покушали да пробију наишли су на одличну кретњу Чеха. Чини се да је Португалија ближа голу, због иницијативе на терену, али како би се то колоквијално рекло, лопта је округла.

16' Чеси удвајају Леа кад год могу - 0:0

Цоуфал једном није успео да задржи Рафаела Леаа, али се након тога тим освестио и почео да га удваја, те играч Португалије нема много простора да крене у дриблин, иако има сјајан први корак.

13' Дозвољено је понекад ударити Роналда, када судије не виде - 0:0

Добио је два ударца Роналдо у досадашњем делу игре, све је било на ивици фаула, а судија је проценио да нема прекршаја. Португалија је вратила иницијативу и високим пресингом приморавају Чехе се што пре ослобађају лопте, што они често чине на корист противника.

Tanjug/AP Photo/Petr Josek

10' Чеси се са петорицом у дефанзиви бране - 0:0

Изворна формација Чешке на овом мечу је 3-5-2, с тим што долази до промене приликом дефанзивне игре у којој се петорица налазе у задњој линији. Португалија не одустаје од напада, али не може да пробије чврсту одбрану противника.

7' Чеси примирили игру, Португалци офанзивни - 0:0

Чешка је након уводне офанзиве Португалије преузела иницијативу и позиционим нападима покушава да продре у поље ривала.

3' Миран почетак утакмице - 0:0

По два напада на обе стране окончана лошим коначним додавањем испред шеснаестерца ривала. Португалија боље позиционирана и почиње нападе са леве стране преко Нуна Мендеша.

1' Почео је меч - 0:0

Почетни ударац извели су фудбалери Португалије.

"Ја сам онај који нисам успео да будем"

После утакмице неко би (Роналдо или Шик) могао да каже стихове великог Фернанда Песое - "Ја сам онај који нисам успео да будем".

Интонирање химни...

"Где ми је дом", химна Чешке је управо интонирана, а уследиће "Португалска", национална песма Португалије.

Изашли су фудбалери...

Предвођени Роналдом и Соучеком, фудбалери Португалије и Чешке су управо изашли на терен. Уследиће интонирање химни.

EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

"Ах, ко ће написати историју онога што је могло бити?"

Иза Португалије и Чешке стоји једна титула првака Европе. Вечерас почињу пут ка другој.

Роналдова нова станица 900

Роналдо има 895 голова у каријери у свим такмичењима, за клуб и државу. Сигурно ће бити силно мотивисан да дође до бројке од 900 погодака управо на Евру. 

Ако постигне гол на Европском првенству, биће најстарији стрелац у историји европских шампионата. То исто важи и за две две године старијег Пепеа.

Роналдо и на трибинама

EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES

Загревање завршено...

Фудбалери Португалије и Чешке су окончали загревање на терену. Упутили су се ка свлачионицама, а након последњих припрема вратиће се на терен како би одиграли меч првог кола групе Ф.

Ту су и Чеси, али скромнији аплауз за њих

Изашли су на загревање и фудбалери Чешке, али су доживели аплауз слабијег интензитета.

Концерт звукова, врисака, тешких звиждука за Роналда са трибина Лајпсишког стадиона

Изашли су фудбалери Португалије на загревање, дочекани су овацијама, а када се појавио Кристијано Роналдо уследили су аплаузи и врисак публике.

Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

Тим Чешке за дуел против Португалије

Састав Португалије за дуел против Чешке

Марко Гвида главни арбитар меча

Марко Гвида је италијански фудбалски судија који суди у Серији А. На Фифиној листи је од 2014. године и рангиран је као судија у елитној категорији Уефе. Његови помоћници биће Филипо Мели и Ђорђо Перети. Четврти судија је Словенац Раде Обреновић. У ВАР соби седеће Масимилијано Ирати.

EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Роналдо није на терену...

Кристијано Роналдо није изашао на терен, налази се у свлачионици, а очекује се да ће ускоро ће изаћи како би обавио загревање.

Португалија успешнија у међусобним дуелима

Репрезентација Португалије успешнија је од селекције Чешке у међусобним сусретима. Португалија је четири пута била боља, а Чешка само једном 1996. године у четвртфиналу на Европском првенству у Енгеској. Стелац је био Карел Поборски.

Екипе су последњи пут играле једна против друге у Лиги нација 2022. године, а Португалија је била убедљива са 4:0 у Прагу. Тај меч судио је српски арбитар Срђан Јовановић.

Ерупција одушељења на трибинама

Песма и аплаузи дочекали су играле Португалије по изласку на терен. Неки од играча користе мобилне уређаје како би забележили атмосферу пре прве утакмице за Евру.

Камере прате Роналда...

Сви објективи фотографа и сниматеља на Лајпсишком стадиону су усмерена ка Кристијану Роналду који предводи тим Португалије.

Креће се аутобус португалски

Аутобус селекције Португалије креће се улицама Лајпцига и иде у правцу стадиона који за ово првенство Европе има најмањи капацитет - 40.000 места.

Португалци излазе из хотела и улазе у аутобус

Фудбалери и чланови репрезентације Португалије изашли су из хотела у коме су били смештени уочи дуела са Чешком. Велики број навијача налази се испред базе Потугалије како би их испратили.

Чеси проверавају стање терена

Звиждуци и аплаузи су испратили играче Чешке док су излазили на терен.

Чеси су стигли...

Фудбалери Чешке су стигли, излазе из аутобуса један за другим... Сви фудбалери носе сива одела и беле кошуље.

Аутобус Чешке се креће ка стадиону у Лајпцигу

Аутобус са фудбалерима Чешке и стручним штабом креће се ка стадиону у Лајпцигу. На том путу, велики број навијача Чешке поздравља играче.

И Чеси рекордера за трку имају

Патрик Шик је играо за омладинску и младу репрезентацију Чешке Републике. Био је на ширем списку националног тима за Европско првенство 2016. године. Дебитантски наступ уписао је 27. маја 2016. године за сениорску репрезентацију. Меч је завршен победом Чешке резултатом 6:0, а Шик је постигао један гол.

На мечу Европског првенства 2021. године у Глазгову, 14. јуна, постигао је два гола против Шкотске и донео свом тиму победу - 2:0. Други гол је постигао готово са пола терена. Гол је постигнут са највеће удаљености у историји Европских првенстава - 45 метара. Претходни рекорд је држао немачки фудбалер Торстен Фрингс.

Шик је на претходном шампионату Европе поделио награду за најбоље стрелца турнира са Роналдом, постигли су по пет погодака.

EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Бразилац Пепе - настарији играч на Евру

Дефанзивац Португалије Пепе је најстарији фудбалер на шампионату, има 41 годину, уједно је најстарији који је играо икад било које првенство Европе. Пуно име и презиме играча Португалије рођеног у Масеју, граду на обали Атантског океана у Бразилу је Кеплер Лаверан Лима Фереира.

Пепе никада није представљао родну земљу ни у једној омладинској категорији. Према речима његовог оца, 2006. године га је контактирао селектор Бразила Дунга у вези са наступом за национални тим, рекавши да ће се, када добије португалско држављанство, придружити њеној репрезентацији.

У августу 2007. и је први пут позван у тим Португалије у квалификацијама за Европско првенство 2008. против Пољске. Повреда током тренинга у мадридском Реалу спречила је његов деби, који се ипак догодио скоро четири месеца касније, у последњем мечу Португалије против Финске 21. новембра.

EPA-EFE/ANTONIO COTRIM

Роналдо ће играти шесто првенство Европе. Поред овог рекорда, Португалац има и највише наступа – 25, али и голова – 14. Рачунајући и квалификационе мечеве, постигао је 55 погодака. У Немачкој ће имати прилику да поменута достигнућа учини недостижнијим, на неко неодређено време.

Кристијано Роналдо је дебитовао на Европском првенству пре 20 година – 12. јуна 2004. године против Грчке у групној фази. Ушао је у игру у 57. минуту. Португалија је губила са 2:0. У последњим минутима утакмице, постигао је први погодак на европским првенствима. Дуел је завршен резултатом 2:1 за каснијег шампиона Европе, а гол тада младог Португалца био је назнака велике фудбалске каријере.

EPA-EFE/JOSE COELHO

Антоњин Паненка је лоб ударцем променио историју извођења пенала. Када год неки фудбалер данас изведе "паненку", подсети љубитеље фудбала на топлу београдску ноћ и храброг Чехословака. Паненкин иновативни ударац не само да је донео титулу првака Европе Чехословачкој, већ је и ушао у историју као један од најславнијих момената у фудбалу.

Португалија - квалитет, таленат, класа, младост и искуство

Тим Португалије врви од квалитета. До мере да нападач Спортинга Педро Гонсалвес са 18 голова и 17 асистенција није успео да буде међу 26. Отпао је и Рикардо Орта (13 погодака, 14 додавања за гол), за којег је Мартинес посебно истакао да је заслужио позив. 

Португалци су одлични у одбрани коју предводе Руи ПатрисиоРубен ДијешПепе и Диого Далот. У навали су укомпоновали младе Рафаeла ЛеааГонсала Рамоса и Жоаа Феликса са нешто старијим Диoгом Жотом и ветераном Роналдом.

Ипак, највећу снагу имају на средини са Бруном ФернандешомБернандом СилвомВитињом и Жоао Палињом.

Чеси конзервативно – на контру, из прикрајка

Тим на терену предводи препорођени Патрик Шик који је са Бајером из Леверкузена освојио Бундеслигу и немачки куп, а много се очекује и од капитена и везисте Вест Хема Томаша СоучекаЧешки медији пишу да је селектор Хашек оснажио тим сачињен углавном од играча из домаћег првенства. Ипак, прави тест су мечеви у Лајпцигу и Хамбургу. 

Голман Јиндрик Стањек брани боје Славије из Прага, док је штопер и капитен градског ривала Спарте, Ладислав Крејчи, звезда у настајању. Са 25 година, предводио је Спарту – у којој наступа и српски репрезентативац Вељко Бирманчевић – до дупле круне. За две године је на 60 утакмица постигао 24 гола, углавном после прекида и са пенала, што је импресиван учинак за играча задње линије. Добре партије наплатиће изгледним трансфером у Ђирону. 

Саиграч Мартин Витик тек је почео да се доказује у Спарти. Шеф матичне академије сматра га највећим талентом у последњој деценији. Предвиђају му велику каријеру, мада му је видно потребно још чврстине. Неко је ко зна да изнесе лопту из одбране. У недостатку креативности, Чеси наступају конзервативно и из контре. Нападају са бока, гађајући Шика и Соучека. За испоруку лопти су задужени Антоњин Барак из Фјорентине и Волфсбургов Вацлав Черни. Међутим, Хашекови креативци само су сенка Росицког и Недведа, чији се прави наследници још увек чекају.

Португалци су већи део 20. века провели у запећку фудбалске елите, а бронза на СП у Енглеској била је "краткотрајни бљесак". Од двехиљадитих редовно изазивају највеће, што су у Европи и постали на првенству 2016. Пут до Немачке препречен је перфектним учинком у слабој конкуренцији под вођством новог селектора Роберта Мартинеса. Фаворити су групе Ф и конкурентни за трофеј. Кристијано Роналдо на бундеслигашким стадионима игра последњи (европски) плес потпомогнут млађим и полетнијим партнерима – савез који из прикрајка може и до најсјајнијег места на подијуму.

Португалија је квалифакције за првенство Европе у Немачкој одиграла под вођством новог селектора Роберта Мартинеса. Заузела је прво место у групи у слабој конкуренцији Словачке, Босне и Херцеговине, Исланда, Луксембурга и Лихтенштајна. Луксембург је савладан резултатом 9:0, што је најубедљивија победа у историји репрезентације. Уписано је свих десет тријумфа – још један португалски рекорд откако се играју квалификације – са гол разликом 36-2.

EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES

Чеси на фудбал гледају са сетом и историја – она најважнија, споредна – даје им за право да буду носталгични. Европска титула у заједници са Словацима, финале и полуфинале од самосталности и прегршт луцидних играча у блиској прошлости згодни су за наду да репрезентација може да заличи на некадашњу. Уједначена група Ф у суседној Немачкој је прилика и тест. Ипак, селектор који дебитује на великим такмичењима, скроман тим и декадентни фудбал позивају на опрез. Код Чешке је једино сигурно да борбе неће фалити.

Далеко од славније прошлости, међу нацијом која више ужива у хокеју на леду, од фудбалера Чешке се одавно не очекује много. Ипак, у релативно лакшој квалификационој борби са Пољском, Албанијом, Молдавијом и Фарским Острвима било је више невоља него што се очекивало. Репрезентација се и осми пут узастопно пласирала на ЕП, али су играчи и селектор Јарослав Шилхави критиковани због приступа.

Екипа је заузела друго место иза Албаније, а испред Пољске. Четири победе, три ремија и један пораз нису били довољни, па је Шилхави након што је обезбедио пласман у Немачку поднео оставку, а на његово место је стигао Иван Хашек.

EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES

Данас модеран дом фудбалера РБ Лајпцига, налази се на месту некада највећег стадиона у Немачкој и једног од највећих у Европи. У њега су уграђени најнапреднији аудио-визуелни системи – осветљење је интегрисано у кров, а акустика на стадиону је најбоља у држави.

"Лајпцишки стадион", како ће се званично звати током Европског првенства, моћи ће да прими 40.000 навијача – мање од свих осталих. На њему ће бити одиграна четири меча, укључујући један дуел осмине финала.

Фото: pixabay

Динамична економска и културна метропола на северозападу Саксоније налази се само 75 минута вожње возом од Берлина. Лајпциг је познат широм света по богатој музичкој традицији и импресивној архитектури. Ту су и удобни кафићи, разнолика уметничка сцена, прелепе зелене површине, али и ноћни живот - за свакога понешто. 

Лајпциг је познат широм света по богатој музичкој традицији и импресивној архитектури. Ту су и удобни кафићи, разнолика уметничка сцена, прелепе зелене површине, али и ноћни живот који никада не замире.

Град се може истражити и са воде, пловећи кануом градским рекама, а ко се умори од веслања добро ће му доћи традиционално лајпцишко јело од шаргарепе, шпаргле и грашка или лајпцишки слаткиш са орашастим плодовима и трешњама. И наравно, као и свуда у Немачкој – пиво.

Фото: pixabay

Други меч у групи Ф

У групи Ф такмиче се Турска, Грузија, Португалија и Чешка.

Прво коло:
18. јун: Турска - Грузија 3:1 (Дортмунд)
18. јун: Португалија - Чешка (21.00, Лајпциг)

Standings provided by Sofascore
Читај ми!