Razgovori delegacija Beograda i Prištine u Vašingtonu – šta je sve na pregovaračkom stolu

Predstavnici Beograda i Prištine razgovaraju u Beloj kući. Iako je najavljeno da će tema biti ekonomska saradnja i povezivanje kroz zajedničke projekte, ministar finansija Siniša Mali je rekao da je na sto stavljen "nikad gori papir" i da jedna od tačaka podrazumeva međusobno priznanje. Dodao je da se borba nastavlja. Vučić uoči sastanka poručio: "Predaja nije opcija".

Razgovori predstavnika Beograda i Prištine počeli su u Vašingtonu. Delegaciju Srbije predvodi predsednik Aleksandar Vučić, u njoj su i ministar finansija Siniša Mali, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Predstavnike Beograda očekuje izuzetno teške razgovore, iako Srbija ima jako korektne odnose sa administracijom predsednika SAD Donalda Trampa, izjavila je uoči sastanka premijerka Ana Brnabić.

Ipak, rekla je da ne očekuje da na sastanku našoj delegaciji budu postavljeni ultimatumi jer, kako je istakla, Srbija više nije u takvoj poziciji.

Mogućnost ultimatuma i nametanja razgovora o statusu, umesto najavljenih ekonomskih tema, odbacio je i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Objasnio je da politički sporazum nije ni pripremljen i da se govorilo samo o oblikovanju ekonomskog okvira, o onome što bi moglo da spada u normalizaciju odnosa, ali što se tiče svakodnevnog života ljudi, infrastrukture, putne, železničke, uspostavljanja slobode kretanja robe, kapitala.

"Široka paleta projekata" 

Beograd je spremio široku paletu projekata za saradnju sa Prištinom, naveo je Marko Đurić. Međutim, istakao je da očekuje da na sto budu stavljene i teške političke teme.

"Ukoliko do toga bude došlo, svi oni koji prate srpsku politiku prethodnih osam godina mogu da znaju da će odgovor države Srbije na konstruktivne predloge biti odgovoran, ali ćemo uvek biti spremni da kada je potrebno i odbijemo ono što nije u interesu Srbije", poručio je Đurić.

Značaj zajedničkih ekonomskih interesa i saradnje ističe i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, koji se poručio da se nada da će delegacija Prištine biti spremna da razgovara o budućnosti i infrastrukturnim projektima.

Šta Priština želi "za stolom"

Od kosovskih vlasti, međutim, stigle su oprečne najave.

Predsednik Hašim Tači poručio je prištinskoj delegaciji da "preduzme smele korake", istakavši da je srećan što je Bela kuća posvećena postizanju mirovnog sporazuma. 

Međutim, premijer Avdulah Hoti koji predvodi delegaciju Prištine, iako je najavio je razgovore o velikim infrastrukturnim projektima vrednim tri milijarde dolara, takođe je poručio da se delegacija Prištine sa delegacijom Beograda sastaje samo radi uzajamnog priznavanja.

O temi sastanka i mogućnosti za dogovor oglasio se i američki kongresmen i albanski lobista Eliot Engel.

Iako smatra da bi konačni dokument trebalo da dovede do uzajamnog priznanja, sumnja da se tako nešto može postići, jer se, kako je rekao, predsednik Srbije Aleksandar Vučić usprotivio stavljanju uzajamnog priznanja na sto.

недеља, 21. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару