Ko nas vozi, a ko nam šije?

Video-snimak koji se nedavno osvanuo na društvenim mrežama, u kojem putnici javnog gradskog prevoza objašanjavaju vozaču kojim putem da ide kako bi putnike odvezao do stajališta na Zelenom vencu, pokrenuo je pitanje stručnosti onih koji svakodnevno odgovaraju za naše živote. Nedostatak radne snage primorava da slobodna radna mesta zauzimaju i oni koji nisu dovoljno kvalifikovani što, tvrde stručnjaci, može da ima opasne posledice.

Prema nekim računicama, Srbiji nedostaje bar 5.000 vozača svih profila. Bolje plaćena pozicija šofera u inostranstvu odvodi tamo veliki broj onih koji znaju taj posao. Ipak, na oglase ima odziva, ali vrlo često kandidati ne ispunjavaju osnovni kriterijum - iskustvo.

33797167
33797167 Pripremila Nikolina Rakić

"Mesta za vozače se mogu popuniti ali se dovodi u pitanje njihova profesionalnost. Nedostaju profesionalni, stručni vozači koji iza sebe imaju određenu pređenu kilometražu, poznavanje rute", kaže Miloš Turinski iz "Poslova Infostud".

Slična situacija je, kažu, i sa kuvarima i frizerima, pa se kutlače i makaza hvataju i oni koji nisu školovani za te pozicije. Stručnjaci upozoravaju da to može da bude vrlo opasno po društvo.

"Na mestima gde je potebna stručnost moraju da budu ljudi sa dostojanstvom da znaju to što rade i da ga rade na najbolji način. Ovako imamo sve elemente, koji govore o tome da je to nevolja i za te ljude, koji se na taj način zapošljavaju, ali je nevolja i za društvo", rekao je sociolog Ratko Božović. 

Da bi nevolja bila manja, mnogi se odlučuju za prekvalifikaciju.

Mirjana Kovačević iz Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike kaže da treba da budu predviđeni uslovi koje treba da ispune polaznici tih programa prekvalifikacije, ali i uslovi koje će ispuniti izvođači obuka kako bi se garantovao onaj krajnji rezultat.

Na prekvalifikaciju se reše oni koji žele da promene zanimanje, da steknu nova znanja, ali najčešći su oni koji zbog nedostatka posla u struci nemaju izbora.

"To prekvalifikovanje je jedna forma adaptacije ljudi u siromaštvu izbora. Oni moraju da izaberu, makar i na crno, ono gde mogu da se zaposle. Dakle, motiv je problematičan", kaže Božović.

Nedostatak stručnih radnika je i među bravarima, zavarivčima, konobarima, šnajderima, krojačima. A ako se ovakav trend nastavi, prema nekim procenama, kvalifikovanu radnu snagu moraćemo da uvozimo.

Broj komentara 0

Pošalji komentar

Uputstvo

Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, neproverene optužbe, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo kakve vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje je zabranjen na ovom portalu. Komentari se moraju odnositi na temu članka. Prednost će imati komentari gramatički i pravopisno ispravno napisani. Komentare pisane velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i kraćenja komentara koji će biti objavljeni. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu webdesk@rts.rs. Polja obeležena zvezdicom obavezno popunite.

Zaključano: Otključajte povlačenjem strelice u desno ...
utorak, 01. april 2025.
9° C

Komentari

Da, ali...
Kako preživeti prva tri dana katastrofe u Srbiji, i za šta nas priprema EU
Dvojnik mog oca
Verovatno svako od nas ima svog dvojnika sa kojim deli i sličnu DNK
Nemogućnost tusiranja
Ne tuširate se svakog dana – ne stidite se, to je zdravo
Cestitke za uspeh
Da li ste znali da se najbolje gramofonske ručice proizvode u Srbiji
Re: Eh...
Leskovačka sprža – proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom