Trajni snimak

Dejan Atanacković: autorov izbor iz dela

U emisiji „Trajni snimak” Dejan Atanacković čita i komentariše fragmente iz svog romana „Luzitanija”. Izdavačka kuća Besna kobila objavila je 2017. godine ovaj roman prvenac kojim autor osvaja NIN-ovu nagradu za najbolji roman godine.

Okolnosti Prvog svetskog rata u romanu Luzitanija Dejana Atanackovića čine kulise za fantazmičnu predstavu o telu i telesnosti kroz brojne priče o progresu, ludilu, nestajanju i besmislu rata. Veštom naracijom i spontanom imaginacijom autor osvetljava likove koji uskim hodnicima vlastitog lavirinta stižu do samog središta - sopstvenog utočišta, sopstvene „Luzitanije".

„Do svoje smrti, 1929. godine, Eduard Hodek nije prestao da ističe u svojim bečkim razgovorima i raspravama, pa i na frontu gde će fotografski dokumentovati komadanja i raspadanja mnogih ljudskih tela, kako će, po njegovom skromnom mišljenju i iskustvu, čitav dvadeseti vek biti bespogovorno posvećen razvijanju načina, modusa, postupaka, tehnika - te samim tim i strategija - nestajanja. Stvari, ljudi i pojave nestajaće u uzajamnom susretu i imenovanju, kroz zabrane i oslobađanja, u mnoštvu i u samoći; nestajaće pred pogledom i od pogleda, u sebi i u drugome; konačno, nestajaće kao ishod tako neutoljive želje za nestajanjem kakvu nijedna druga želja neće moći da nadmaši".

O autoru:

Dejan Atanacković (Beograd, 1969) predaje više predmeta iz oblasti vizuelne umetnosti i kulture na univerzitetskim programima u Firenci i Sijeni. Sarađuje sa firentinskim Muzejom prirodnih nauka na predmetu Arhivi tela, posvećenom istoriji predstava ljudskog tela. Poslednjih godina vodi radionice zasnovane na dijalogu i saradnji studenata i psihijatrijskih pacijenata. U Beogradu je, uz podršku Muzeja savremene umetnosti, pokrenuo „Drugi pogled", inicijativu za nove narativne tokove, kroz javni rad beogradskih alternativnih vodiča. Kao vizuelni umetnik, od devedesetih realizuje samostalne izložbe i kustoske projekte. Pojedini Atanackovićevi radovi deo su muzejskih i privatnih kolekcija.

Urednik emisije: Predrag Šarčević

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару