Ćumur – neopevani heroj roštilja

Roštilj je verovatno najtraženije jelo u Srbiji, i za strance i za domaćine, a najukusnije je meso ispečeno na ćumuru. U dragačevskom kraju ćumurane rade punom parom – posao nimalo lak, ali svaki prihod ljudima na selu dobro dođe u mesecima kada zima zamrzne poljske radove.

Zanat koji je bio pred izumiranjem, poslednjih godina oživeo je, jer je ćumur sve traženiji na domaćem tržištu i u okruženju. Proizvodnja energenta koji ne služi za ogrev nije nimalo laka, ali za mnoge porodice predstavlja dopunu prihoda, posebno u zimskom periodu.

34856397
34856397 Pripremio Predrag Stojković

„Mi smo se sad u ovom vremenu i ovom periodu opredelili na ćumur, jer je malo zatajila prodaja drva na tržištu, slabije ih narod kupuje, pa smo se opredelili da radimo ćumur i tu smo našli neku računicu“, kaže Veljko Milosavljević, ćumurdžija iz Dljina.

„Troši se za vrunu kad se peku prasad. Sad za Nikoljdan je isto trebalo trebalo za ribu, isto se u vruni pekla riba i troši se i za to, troši se za roštilj“, navodi Vladimir Milosavljević.

„Pa mogu vam reći u dragačevskom kraju sad u ovom periodu svaka ćumurana radi. Ko je god ima svaka gori i svaka proizvodi ćumur“, dodaje Veljko.

34856469

Sve ćumurane i danas se zidaju onako kako su to činili naši preci. Ćumurdžije koje su u taj posao zakoračili tek pre tri godine, kažu da im nije neophodno majstorsko pismo, ali su kupci namerodavniji da procene da li su iskustvom i teškim radom dobro ispekli zanat.

„Primera radi, ako se stavi neko loše drvo meko, nema neku veliku kaloriju. Ako se stavi na primer tvrdo drvo bukva, cer, grab, nebitno, to ima veću kaloriju“, objašnjava Vladimir.

„Najbolje za roštilje je bukva. Bukva, može i cerovo“, precizira Velimir.

Iako je ćumurdžijski posao težak, prljav, pun dima, mladi iz Dljina koji se njime bave neće odustati dokle god bude bilo kupaca.

U ove dve ćumurane svakih petnaest dana proizvede se oko dvesta sedamdeset džakova ćumura. Ćumurdžije kažu da ove zime neće biti zime za ćumur.

Broj komentara 1

Pošalji komentar
(ponedeljak, 31.dec.2018 00:40)
anonymous

- Šta ćete od priloga uz pljeskavicu? - pita prodavačica.

- Sve osim ćumura.

Uputstvo

Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, neproverene optužbe, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo kakve vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje je zabranjen na ovom portalu. Komentari se moraju odnositi na temu članka. Prednost će imati komentari gramatički i pravopisno ispravno napisani. Komentare pisane velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i kraćenja komentara koji će biti objavljeni. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu webdesk@rts.rs. Polja obeležena zvezdicom obavezno popunite.

Zaključano: Otključajte povlačenjem strelice u desno ...
nedelja, 30. mart 2025.
9° C

Komentari

Da, ali...
Kako preživeti prva tri dana katastrofe u Srbiji, i za šta nas priprema EU
Dvojnik mog oca
Verovatno svako od nas ima svog dvojnika sa kojim deli i sličnu DNK
Nemogućnost tusiranja
Ne tuširate se svakog dana – ne stidite se, to je zdravo
Cestitke za uspeh
Da li ste znali da se najbolje gramofonske ručice proizvode u Srbiji
Re: Eh...
Leskovačka sprža – proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom