Hleb iz vremena predaka

Potražnja za integralnim brašnima i spremanju hleba i peciva na tradicionalan način, bez aditiva i industrijskih dodataka, raste iz godine u godinu. To je shvatio i mladi mlinar iz Despotovca Dušan Veselinović, koji je čak registrovao nekoliko receptura za hleb kojima je potrebno dodati samo vodu.

Dušan je četvrta generacija mlinara u Despotovcu. Silom prilika još kao veoma mlad nasledio je taj posao i zavoleo ga. Najbolja stvar koju je uradio jeste da je sačuvao originalne mašine svoga pradede, jer vodenični kamen star pedeset godina melje žito bolje nego bilo koja savremena mašina.

„Postoje u Srbiji ljudi koji melju još na kamen. Ovo je stari kamen koji trenutno ne može da se nabavi kod nas, redak je jer je iscela i na njemu meljemo sve žitarice - pšenicu, raž i heljdu“, kaže Dušan Veselinović, mlinar iz Despotovca.

U mlinu Veselinovića kao da je vreme stalo. Tu su ručno pravljene mašine iz tridesetih godina prošlog veka - pravi mali muzej. Doduše dešava se da spadne kaiš, ali ništa strašno, sve i dalje radi kao dobro podmazano. Nekada je mlin pokretala reka Resava, danas, ipak, struja.

„Te mašine je nabavio moj pradeda, one su stare mašine iz 20-ih i 30-ih. Ostale su neke od njih koje i dalje koristimo, one služe za čišćenje žita“, kaže Veselinović.

Mušterije dolaze sa raznih strana i zadovoljne su.

„U ovaj mlin dolazim jer mi je blizu i navikli smo, od davnine dolazimo u njega“, kaže Dejan Stanimirović, mušterija iz Isakova.

Dušan je mnogo truda i vremena utrošio da registruje mešavine za integralni, crni i beli hleb od punog zrna žitarica – pšenice, raži i heljde uz dodatak soli, šećera i suvog kvasca tako da je potrebna jedino precizna količina vode.

Ukus je kaže kao iz vremena njegovih predaka, kada za belo brašno i aditive niko nije ni znao.

Broj komentara 4

Pošalji komentar

Uputstvo

Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, neproverene optužbe, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo kakve vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje je zabranjen na ovom portalu. Komentari se moraju odnositi na temu članka. Prednost će imati komentari gramatički i pravopisno ispravno napisani. Komentare pisane velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i kraćenja komentara koji će biti objavljeni. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu webdesk@rts.rs. Polja obeležena zvezdicom obavezno popunite.

Закључано: Откључајте повлачењем стрелице у десно ...
ponedeljak, 31. mart 2025.
13° C

Komentari

Da, ali...
Kako preživeti prva tri dana katastrofe u Srbiji, i za šta nas priprema EU
Dvojnik mog oca
Verovatno svako od nas ima svog dvojnika sa kojim deli i sličnu DNK
Nemogućnost tusiranja
Ne tuširate se svakog dana – ne stidite se, to je zdravo
Cestitke za uspeh
Da li ste znali da se najbolje gramofonske ručice proizvode u Srbiji
Re: Eh...
Leskovačka sprža – proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom