Prirodne vanile sve manje, kilogram i do 500 evra!
Cena prirodnog sladoleda od vanile proteklih godina je porasla širom sveta i male su nade da će se smanjiti, otkrio je vlasnik firme "Aust & Hahman" koja je jedan od najpoznatijih snabdevača tržišta vanilom. Uzrok je nezapamćena nestašica ove arome.
Cene vanile na nekim mestima povećane su 16 puta, a skočile su sa prosečno 30 evra po kilogramu na oko 500 evra! "Aust & Hahman", firma osnovana 1881. godine u Hamburgu, specijalizovala se za sve vrste vanile i godišnje prodaje oko 300 tona tog sastojka.

„Proizvodnja vanile u dubokoj je krizi“, rekao je Hahman.
Vlasnik pomenute nemačke kompanije naglasio da je na primer burbon vanilu, koja potiče sa Madagaskara, ostrva Reunion ili Komorskih ostrva, gotovo nemoguće naći: „Trenutno uopšte ne možemo da je ponudimo“.
Umesto toga prodaje se vanila sa Tahitija, koja ima blagu aromu i potiče iz Papue Nove Gvineje.
Dok se proizvodnja prirodne vanile smanjila najviše zahvaljujući niskim cenama na Madagaskaru, potražnja među potrošačima za prirodnim sastojcima je porasla.
Navodi se da se aroma vanile dobija iz fermentisane mahune vanile, koja je posebna vrsta orhideje i pošto je potrebno tri do četiri godine da se uspostavi plantaža vanile, za sada, nema načina da se situacija na tržištu poboljša.

Uputstvo
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, neproverene optužbe, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo kakve vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje je zabranjen na ovom portalu. Komentari se moraju odnositi na temu članka. Prednost će imati komentari gramatički i pravopisno ispravno napisani. Komentare pisane velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i kraćenja komentara koji će biti objavljeni. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu webdesk@rts.rs. Polja obeležena zvezdicom obavezno popunite.
Broj komentara 3
Pošalji komentarVanila
Vanila je radno intenzivna fitokultura. Mora da se radi i raducka oko nje stalno i svaki dan. Cene vanile na svetskom tržištu idu u ciklusima gore i dole a ciklusi traju nekoliko godina gore i nekoliko godina dole, obično. Kad cena padne niko neće da radi vanilu jer je cena mala i ne isplati se raditi je. Kad cena zbog nestašice ode uvis, počne da se radi više i više jer se isplati rad za krajnju cenu koji uzgajač dobije. I tako u krug po ciklusima proizvodnje cena varira od godine do godine.
Da li bi možda i za jednu hladnu knedlu 500 evra!
Da li im barem poslužuju hladna pića!
Boro
''Zbog niske otkupne cene''. Pa da, Nemci plaćali mizerno nisku cenu na Madagaskaru, ljudi neće više da uzgajaju i sada se čude što je nema na trzistu. Ako je bila 30e/kg, koliko ste vi njima plaćali na Madagaskaru? 2e?