petak, 23.10.2020, 10:33 -> 15:01
Izvor: RTS, Financial Times
Da li ste probali limun koji raste iz vulkanskog pepela
Evropska komisija odobrila je zahtev Italije da se "Limone dell'Etna", sorta limuna koja se gaji na Siciliji, zaštiti geografskom oznakom.
Više od 200 godina u podnožju vulkana na istoku Sicilije, na nadmorskoj visini od 400 metara gaji se "limun Etne" na zemlji vulkanskog porekla u umerenoj mediteranskoj klimi.
Proizvođači koriste posebnu tehniku uzgoja koja se prenosi sa generacije na generaciju već više od dva veka. Oni su 2014. godine formirali udruženje za promociju i zaštitu te vrste limuna, koji ima veću kiselost od drugih vrsta tog voća koje se gaje na Siciliji.
U odnosu na druge sorte limuna ima za oko 30 odsto više soka, a sadržaj esencijalnog ulja ima odličan aromatični profil. Organoleptičke karakteristike "limuna Etne" čine ga idealnim proizvodom za ekstrakciju esencije, kao i za industriju soka i kandirane korekora.
Upotreba varira u zavisnosti od vrste, veličine, oblika, boje i debljine kore.
"Limun Etne" gaji se u 15 opština u provinciji Katanija, u Italiji. Ova kultura sazreva između kasne jeseni i kraja zime, kao i tokom proleća i leta.
Uputstvo
Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, neproverene optužbe, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo kakve vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje je zabranjen na ovom portalu. Komentari se moraju odnositi na temu članka. Prednost će imati komentari gramatički i pravopisno ispravno napisani. Komentare pisane velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i kraćenja komentara koji će biti objavljeni. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu webdesk@rts.rs. Polja obeležena zvezdicom obavezno popunite.
Broj komentara 0
Pošalji komentar