Читај ми!

Опоравак немачке привреде – има ли разлога за оптимизам

Немачка влада очекује ове године минимални економски раст. За министра привреде Роберта Хабека, а и за неке економисте, то је довољно да виде "прекретницу" у економском расположењу у Немачкој.

Бројке звуче овако – ове године би немачка привреда могла да порасте за 0,3 одсто. У фебруару је иначе влада предвиђала да ће привреда да порасте за 0,2 процента. Разлика је, дакле, минимална.

И упркос томе, министар привреде Роберт Хабек из редова Зелених, али и неки аналитичари, оцењују да је реч о могућој "прекретници набоље" за немачку привреду.

"Знакови конјунктурног опоравка у последње време су ојачали“, рекао је министар Хабек приликом представљања прогнозе ове среде у Берлину.

Он је закључио да економски раст од 0,3 одсто "није нешто чиме би требало бити задовољан", али каже и да постоји читав низ ствари које указују на позитиван развој. У то спада и бржи пад инфлације од очекиваног. Она би тако, након прошлогодишњих 5,9 одсто, ове године могла да падне на 2,4 процента.

Повећање потрошње

Даљи показатељ да би с привредом могло да крене набоље јесте и раст реалних плата, што би могло ублажити пад куповне моћи узрокован инфлацијом. "Грађани поново имају више новца у новчанику“, тврди Хабек.

Његов оптимизам потврђује и једна студија фондације "Ханс Беклер" која показује да жеља за потрошњом расте у свим платним групама. Иначе, за више новца за потрошњу постарали су се и пад цена енергената, као и очекиван пад камата Европске централне банке.

Подршку министровом оптимизму пружа и тзв. "Показатељ економског расположења" економског института Ифо по којем се расположење међу предузетницима у априлу додатно побољшало. То је трећи по реду узастопни раст тог показатеља.

"Економски раст се стабилизује и то пре свега захваљујући услужном сектору", рекао је директор Ифо-института Kлеменс Фуест.

Још увек много проблема

Министар Хабек истовремено указује и на проблеме који морају да буду уклоњени како би се инвестиције поново покренуле. Он ту пре свега мисли на смањење бирократије, што је потребно како би се убрзало издавање дозвола потребних за покретање предузетничких пројеката.

"Немачка је подбацила у конкурентности и зато морамо да засучемо рукаве", рекао је Хабек.

Представници привреде такође сматрају да је пре свега потребно уклонити структурне препреке.

"Немачка у поређењу са светом губи тло под ногама и то пре свега због огромног пореског терета и бирократије", указује Мартин Ванслебен, директор Немачке индустријске и трговинске коморе (ДИХK).

Он каже да је предузетницима сада потребан јасан сигнал да долази до позитивних промена.

Министар привреде и копредседник Зелених Хабек поново се заложио и за државне субвенције у привреди, посебно у области технологија које погодују заштити климе. Он је узео у одбрану недавно критикованог канцелара Олафа Шолца (СПД) којем су удружења привредника пребацила да је неефикасан. Хабек је подсетио на успехе које је влада остварила у стабилизацији цена енергената, смањењу инфлације и подстицању обновљивих извора енергије.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се