Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

СБ УН одлучивао о статусу Палестине; ИДФ: Елиминисано 40 оперативаца Хамаса у Гази

Сукоб Израела и Хамаса – 195. дан. Интензивни удари ИДФ-а на град Газу, десетине погинулих и повређених, јавља Вафа. На северу Газе убијен Јусеф Шабат, високи званичник Хамаса. Командант Иранске револуционарне гарде задужен за нуклеарну безбедност упозорава да би Иран би могао да преиспита своју "нуклеарну доктрину" услед израелских претњи. Европски савет осудио напад Ирана на Израел и најавио нове санкције Техерану. Данас седница СБ УН о захтеву Палестинаца за пријем у пуноправно чланство УН.

СБ УН одлучивао о статусу Палестине; ИДФ: Елиминисано 40 оперативаца Хамаса у Гази СБ УН одлучивао о статусу Палестине; ИДФ: Елиминисано 40 оперативаца Хамаса у Гази

Серија експлозија затресла је насеља са обе стране израелско-либанске границе. Центар сукоба се са међусобних претњи Техерана и Јерусалима преселио на обрачун Израела са Хезболахом.

Повређено је 18 људи у нападу Хезболаха на северу Израела, што је један од најозбиљнијих напада од почетка рата. Израел је узвратио ударом дубље у територији Либана. Наводи се да су борбени авиони напали Хезболахово упориште.

У Појасу Газе ситуација не мирује. Камп Нусеират је седам дана заредом под ракетним и артиљеријским бомбардовањем. Убијено је на десетине Палестинаца, док је велики број повређен, јавља Вафа.

У СБ УН синоћ је била оштра полемика о Агенције УН за помоћ Палестинцима УНРВА, којој су поједине земље, са САД на челу, укинуле финансирање због изреалских тврдњи да су запослени те агенције учествовали у терористичкој акцији Хамаса 7. октобра прошле године.

Док су Русија и Кина истицале значај УНРВА и позвале на поновно финансирање те агенције, САД су поручиле да ће америчка политика за Газу зависити од низа конкретних и мерљивих корака које Израел, како каже, мора да спроведе за решавање хуманитарне патње и безбедност хуманитарних радника.

Иначе, СБ УН сутра гласа о палестинском захтеву за пуноправно чланство у УН, а на које би САД могао да стави вето, пише Ројтерс. За усвајање резолуције потребно је најмање девет гласова "за" и да САД, Британија, Француска, Русија или Кина не ставе вето.

Израел ће сам доносити своје одлуке, истиче премијер Банјамин Нетанјаху поводом позива Британије и Немачке да не погоршава ситуација на Блиском истоку. Кремљ је такође позвао на деескалацију на Блиском истоку.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво