Читај ми!

Турудић: Чини се да руководство Израела не слуша никога, очекујем ескалацију рата

Прошло је више од шест месеци од почетка сукоба у Гази, током којих је погинуло више од 33.000 људи. Притисак на власти Израела неће довести до драстичне промене, сматра уредник Око портала Момир Турудић, додајући да се стиче утисак да руководство Израела не слуша никога. Наводи да примирје није на помолу, већ да се очекује интензивирање борби. Техеран ће реаговати после напада ИДФ-а на конзулат Ирана у Сирији, а до сукоба у Либану ће доћи пре или касније, очекује Турудић.

После напада Израелских одбрамбених снага у којем је погинуло седам хуманитарних радника Светске централне кухиње, уредник Око портала Момир Турудић каже да рат није на преломној тачки, већ очекује ескалацију ситуације. 

Израел је саопштио да је реч о трагедији и да су смењена двојица официра. Ипак, утицајни оснивач организације каже да нема сумње да је реч о намерном гађању. Канцеларија Агенције Уједињених нација за људска права саопштила је да је реч о ратном злочину.

Турудић наводи да је велики број хуманитараца УН раније у рату погинуо, али и да су већина били Палестинци. Подсећа да је у Гази убијено више од 33.000 људи, од чега преко 14.000 деце.

"Мислим да ће доћи до даље ескалације, до даљег затезања односа и ширења рата", најављује Турудић.

Одговор Беле куће на ситуацију у Гази 

Амерички председник Џозеф Бајден је после разговора са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом рекао да наставак помоћи зависи од конкретних корака земље на заштити цивила и омогућавању доставе хуманитарне помоћи.

"Реторика се заоштрава и такође је очигледно да је америчкој администрацији све теже да вербално правда своју подршку", објашњава Турудић.

Ипак, не очекује да ће се војна помоћ коју Израел добија од САД умањити и да ће бити драстичних промена.

Каже да ће формирање привремене луке ради лакше испоруке хуманитарне помоћи значити да војна дејства морају да се воде са више рачуна – како не би дошло до неконтролисаних инцидената у које би могла бити укључена и америчка војска.

"Вашингтон стално понавља да не би смело да дође до напада великих размера на Рафу јер би то довело до немерљивог страдања цивила", објашњава Турудић.

Али каже да се стиче утисак да израелско руководство у овом тренутку не слуша никога.  

Ситуација после напада ИДФ-а на иранску амбасаду у Дамаску

Техеран је најавио одмазду после израелског напада на комплекс иранског конзулата у Сирији када су погинула и тројица иранских генерала.

Турудић је у Јутарњем дневнику рекао да ће овог пута одговор бити жешћи него у случају убиства генерала Касема Солејманија.

"Интересантно је да је први пут од Исламске револуције и прекида дипломатских односа 1979. године, дошло до директне комуникације између Вашингтона и Техерана одмах после напада – јер су Американци желели да хитно убеде Иран да не стоје ни на који начин из овог напада на амбасаду и да нису знали ништа о томе", наводи уредник ОКО портала.

Не верује да ће доћи до директног сукоба, али да ће нека врста одговора вероватно укључивати појачане нападе из Сирије или много вероватније са територије Либана на израелску територију.

"У овом тренутку мислим да Ирану такође не одговара ескалација колико год овај напад на Конзулат био схваћен као провокација", објашњава Турудић.

Могућа ескалација борбе са Хезболахом у Либану

Момир Турудић сматра да засад неће доћи до диретног сукоба Израела и Хезболаха у Либану – ни после напада у којем су убијени чланови покрета Амал, савезника Хезболаха.

"У Израелу заиста готово више нико од војних безбедносних званичника не скрива да је Либан следећа тачка сукоба", каже Турудић.

Наводи да је у рату са Хезболахом за шест месеци погинуло око 400 људи на либанској страни, и око 50 војника на израелској страни, те да је у поређењу са дешавањима у Појасу Газе то минималан број.

"Али је доста очигледно да се и једна и друга страна за тај сукоб припремају", најављује Турудић.

Спољашњи и унутрашњи притисак на Израел

Израел се суочава са унутрашњим и спољшњим притиском, али се чини да руководство Израела не слуша никога, каже Турудић.

"Први пут смо имали да Америка није уложила вето на резолуцију којом се тражи трајни миру, али то је и даље на нивоу речи", објашњава саговорник у Дневнику.

Унутрашњи притисак на власт у самом Израелу има више утицаја, Турудић објашњава да грађани траже решење за сукоб.

"Због талаца, због тога што се крај рата не види, све је јачи и јачи, али у овом тренутку мислим да не може довести до неке драстичне промене", објашњава Турудић унутрашње ралоге притиска.

Избори су у септембру али је то "бескрајно далеко", каже уредник Око портала. 

Преговори у Каиру – Рамазан био шанса за мир

Сматра да су шансе за мир биле много веће пре почетка светог муслиманског месеца Рамазана.

"Чини ми се да су било какви преговори, било какав договор, даље него пре месец дана", каже Турудић.

Наводи да је много вероватније да ће доћи до интензивирања борби и до много већег страдања него што је досад било.

"Могуће да ће доћи до неке размене талаца, опет мислим да ће то бити релативно мали број. Чак и прича о израелским заробљеницима на палестинској страни, на страни Хамаса је све тиша јер готово нико више не зна колико је Израелаца убијено и погинуло у ових шест месеци рата, а колико их је још живо", Турудићева је експликација тренутне ситуације у Гази.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара