Читај ми!

Парламент одобрио – престоница Индонезије сели се у џунглу

Џакарта добија посебан статус и остаје економски центар земље, а престоница се сели у источни Калимантан, на индонежанском делу острва Борнео, одлучио је републички парламент.

Парламент Индонезије озваничио је намеру те земље да престоницу пресели у Нусантару, на острву Борнео.

Како јавља Ројтерс, посланици су данас доделили посебан статус престоници Џакарти, тако да остане економски центар земље.

Индонезија већ неко време најављује да ће главни град државе из пренасељене Џакарте, чија је надморска висина све нижа, преселити у Нусантару, град вредан 32 милијарде долара који се гради у џунглама источног Калимантана, индонежанског дела острва Борнео.

Ова изградња је водећи пројекат одлазећег председника Џока Видода, који је обећао бољу расподелу богатства и развоја широм архипелага, а не само на острву Јави.

Министар унутрашњих послова Тито Карнавиан рекао је након расправе у парламенту да би Џакарту ипак требало и даље развијати како би се такмичила с другим "градовима светске класе", након што се седиште владе пресели у Нусантару.

Према садашњим прописима, Џакарта ће остати главни град Индонезије док председник не изда декрет којим се Нусантара службено именује новим главним градом, што се планира ове године.

Очекује се да ће влада ове 17. августа одржати званичну прославу Дана независности у Нусантари, а пресељење хиљаде државних службеника планирано је до краја ове године.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво