Читај ми!

Свет осуђује терористички напад у Москви, Кијев негира умешаност

УН, Сједињене Америчке Државе, Европска унија и многе друге државе осудиле су терористички напад у дворани "Крокус сити" у Москви, у којем су убијене десетине људи. Саучешће породицама жртава упутио и председник Србије Александар Вучић. Украјина поручује да нема везе са нападом.

Свет осуђује терористички напад у Москви, Кијев негира умешаност Свет осуђује терористички напад у Москви, Кијев негира умешаност

УН, Европска унија и бројне државе осудиле су напад на тржни центар у Москви и изразиле саучешће руском народу.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес најоштрије је осудио напад и изразио саучешће ожалошћеним породицама, народу и Влади Руске Федерације.

Званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова захвалила је генералном секретару УН на брзом формулисању јасног става о терористичком нападу.

ЕУ шокирана

Портпарол Европске уније Петер Стано поручио је да је ЕУ шокирана и згрожена терористичким нападом, додавши да Унија осуђује све нападе на цивиле.

“Европска унија је шокирана и згрожена извештајима о терористичком нападу на дворану ‘Крокус сити’ у Москви. ЕУ осуђује све нападе на цивиле. Наше мисли су са свим погођеним руским грађанима”, навео је Стано на друштвеној мрежи Икс.

Француски председник Емануел Макрон осудио је тероризам "у свим његовим формама", док је Министарство спољних послова Француске изразило солидарност са Русима.

Саучешће руском народу поводом напада изразио је и мађарски премијер Виктор Орбан.

Грчко Министарство спољних послова осудило терористички напад у Москви и назвало га "страшним".

Шпанско министарство спољних послова саопштило је да је шокирано вестима из Русије, где се догодио терористички напад и истакло да "Шпанија осуђује сваки облик насиља".

Португалски министар спољних послова Жоао Гомеш Карвињо написао је на друштвеним мрежама да су "вести које долазе из Москве ужасне" и да су напади на цивиле су увек неприхватљиви.

Напад је осудила и Амбасада Велике Британије у Москви истичући да је то "ужасна трагедија".

Словеначко Министарство спољних послова саопштило је да нема оправдања за терористички напад у Москви и за убиство невиних цивила, као и да околности напада "морају бити брзо и темељно истражене".

Бела кућа: Ужасан напад

И Бела кућа је осудила терористички напад у Москви, наводећи да засад нема информација да је Украјина умешана у, како је рекао, "ужасан" напад на концертну халу у Москви.

"У овом тренутку нема назнака да су Украјина, или Украјинци, умешани у пуцњаву. Желим да вас одвратим у овом тренутку од било какве повезаности са Украјином", рекао је портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби.

Он је изразио саучешће породицама убијених.

"Сцене су ужасне и тешке за гледање, а наше мисли су са жртвама овог стравичног напада", рекао је он.

Америчка амбасада у Москви је позвала грађане САД да избегавају то подручје, а изразила је и саучешће породицама жртава.

Подољак: Немамо везе с нападом

Саветник украјинског председника Михаило Подољак поручио је да Украјина нема никакве везе са нападом у дворани "Крокус сити".

"Пре свега, Украјина се више од две године бори са руском војском. И све ће се у овом рату одлучивати само на бојном пољу. Само по количини наоружања и квалитативним војним одлукама. Терористички напади не решавају никакве проблеме", навео је Подољак на платформи Икс.

Истакао је и да Украјина никада није прибегла употреби терористичких метода, као и да је то увек бесмислено.

Подсећа да су стране амбасаде упозоравале на могуће нападе.

Саучешће упутили Ердоган, Мадуро,...

Саучешће турског председника Реџепа Тајипа Ердогана пренео је турски министар спољних послова Хакан Фидан током телефонског разговора са руским колегом Сергејем Лавровим.

Председник Венецуеле Николас Мадуро поручио је у саопштењу да "Венецуела искрено саосећа са породицама људи који су погинули током овог неоправданог злочина" и изразио саучешће руском руководству и "целом братском народу Русије", преносе РИА Новости.

Напад су осудили и Уједињени Арапски Емирати, Саудијска Арабија, Иран. Председнику Русије Владимиру Путину саучешће су упутили председник Азербејџана Илхам Алијев и палестински председник Махмуд Абас.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара