ИЗ ЧАСА У ЧАС

Удари ИДФ-а на град Газу и Кан Јунис; Тензије у преговорима око прекида ватре

Рат Израела и Хамаса – 116. дан. Десетине Палестинаца погинуло је у нападима ИДФ-а на град Газу, а Израел је издао нову наредбу за евакуацију западног дела града. Израелска војска је саопштила да је убила три наоружана припадника радикалних палестинских организација у болници у Џенину на Западној обали. Док се у Паризу преговара о потенцијалном привременом прекиду ватре између Израела и Хамаса, израелски премијер Бенјамин Нетанјаху искључује могућност повлачења трупа из Појаса Газе. С друге стране, палестински огранак Исламског џихада одбацује било какве преговоре које не укључују излазак израелске војске из Газе.

Удари ИДФ-а на град Газу и Кан Јунис; Тензије у преговорима око прекида ватре Удари ИДФ-а на град Газу и Кан Јунис; Тензије у преговорима око прекида ватре

Одговорност за јучерашњи напад на америчку војну базу у Јордану преузела је проиранска група Исламски отпор у Ираку. Техеран одбацује оптужбе да је повезан с нападом. Председник САД Џозеф Бајден је најавио да ће кривци за то дело одговарати.

Портпарол америчког Савета за националну безбедност Џон Кирби каже да Бела кућа не тражи рат са Ираном или ескалацију сукоба на Блиском истоку.

Док се чека одговор Америке, израелске снаге гађале су неколико локација јужно од Дамаска, где се, како се претпоставља, налази штаб иранске Револуционарне гарде и база шиитских екстремиста.

У Појасу Газе не престају сукоби. Палестинске власти тврде да је 215 људи убијено у израелским нападима у протекла 24 сата, 26.637 од почетка сукоба. Најтеже је на југу енклаве.

Представници хуманитарних организација поново упозоравају на очајну ситуацију у Гази. Шеф Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца (ИФРЦ) Јаган Чапагаин истиче да се хуманитарна криза у Гази продубљује.

Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама на Блиском истоку (UNRWA/УНРВА) саопштила је да од краја фебруара неће моћи да настави рад у Појасу Газе ако се прекине финансирање, које је најавило више земаља, укључујући Америку, Велику Британију и Немачку.

Шеф израелске дипломатије одбио је да се састане са шефом Агенције, понављајући оптужбе да су запослени у УНРВА учествовали у нападу Хамаса 7. октобра.

Званичници Израела, САД, Египта и Катара договорили су оквир за преговоре о споразуму о таоцима између Израела и Хамаса, наводи се у извештају који је пренео Ен-Би-Си њуз. То је потврдио и катарски премијер.

Предложени споразум би омогућио ослобађање преосталих америчких и израелских талаца, што би пратиле фазне паузе у борбама и испоруке помоћи Гази, заједно са разменом палестинских затвореника.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара