Читај ми!

Милеи започео шок терапију, аргентински пезос девалвирао у односу на амерички долар

Аргентинске власти су ослабиле вредност пезоса у односу на амерички долар и према новом курсу један амерички долар вреди 800 пезоса уместо досадашњих око 400. Најављене су мере строге штедње у јавном сектору и могућа хиперинфлација. Министар економије захтева економску "шок терапију". Председник Хавијер Милеи је распустио девет министарстава, а земља ММФ-у дугује 44 милијарде долара.

Убрзо након што је нови председник Аргентине Хавијер Милеи преузео дужност његова администрација је саопштила да ће ослабити вредност домаће валуте за у односу на амерички долар. 

Наводе да је у питању "терапија економског шока", а која је, како кажу, била део изборних обећања Милеија са циљем да се реши "најгора економска криза у Аргентини у последњих неколико деценија".

Министар економије Луис Капуто најавио је да ће према новом курсу један амерички долар вредети 800 пезоса, уместо садашњих 391.

Аргентина је од 2019. вештачки одржавала своју валуту строгом контролом њеног кретања.

Резултат такве политике била је повећана потражња за америчким доларом на неформалном тржишту валута, где се пезос котирао по много нижој стопи од званичне.

Мере штедње 

Ресорни министар је упозорио да следи и огромно смањење буџета за јавне послове.

Капуто је навео да нова политика штедње подразумева смањење субвенција за гориво и јавни саобраћај, али и потпуно замрзавање средстава на одређено време за поједине велике уговоре претходне владе и оглашавање.

Нове аргентинске власти укидају и расписивање јавних тендера, а биће поништени и одобрени тендери чија израда још није почела.

"Реалност је да новца за плаћање јавних радова нема и да су та средства, као што сви Аргентинци знају, често завршавала у џеповима политичара или бизнисмена", истакао је Капуто.

Најава могуће хиперинфлације

Министар  је истакао и да је од претходних власти наследио најгоре економско стање у историји Аргентине и да мора да предузима бројне и ефикасне кораке са циљем да се избегне хиперинфлација.

"Упозоравам грађане Аргентине да ће, у погледу инфлације, стање бити горе него пре неколико месеци. И то кажем зато што је, како каже председник, боље рећи непријатну истину него удобну лаж", рекао је Капуто, а преноси Ел Паис.

"Да бисмо могућу хиперинфлацију разумели у бројкама – говоримо о млеку које са 400 пезоса може да скочи на 60.000 пезоса за годину дана. Наша мисија је да избегнемо такву катастрофу".

Нагла инфлација и дуг од 44 милијарде долара

Аргентина се суочава са наглом инфлацијом, при чему су цене порасле за око 150 одсто током 2022.

Државни дуг је изузетно висок, а око 40 одсто становништва живи испод границе сиромаштва.

Директорка Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристалина Георгијева истакла је ове мере "храбрим" и нагласила да ће ММФ помоћи у стварању амбијента за раст приватног сектора.

"Поздрављам одлучне мере.
То је важан корак ка обнављању стабилности и поновној изградњи економског потенцијала земље", рекла је Георгијева, а преноси Би-Би-Си.

Аргентина ММФ-у дугује 44 милијарде долара.

Шта ће рећи Конгрес

Милеи је током председничке кампање обећао да ће укинути Централну банку, заменити пезос доларом, али је и махао моторном тестером која је симболизовала напоре да се пресече и скрати корумпирани државни апарат.

Већ је укинуо девет министарских ресора.

Међутим, нејасно је да ли ће странка и коалиција аргентинског председника, трећа по снази у Конгресу, бити у стању да спроведе све најављене мере штедње без великих политичких сукоба.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара