Читај ми!

Олимпијац из Страгара

Ускоро се навршава 130 година од рођења једног од двојице првих српских олимпијаца - Душана Милошевића из Страгара код Крагујевца. Бранио је боје Србије на Олимпијским играма у Стокхолму 1912. године заједно са Драгутином Томашевићем из Бистрице код Петровца на Млави.

За 12 секунди претрчао је 100 метара на Кошутњаку, 20. мај 1912. Месец дана касније Душан Милошевић одлази у Стокхолм и представља Краљевину Србију на Олимпијским играма. На циљ стиже трећи, без пласмана у друго коло. Како тврде хроничари, неко га је отровао арсеном.

“Побеђивао све тамо, на тренинзима и онда се појавила једна одређена доза љубоморе, злобе, зависти, уз коментар „Ево чобанче са Балкана да нам помрси конце. Нећемо ваљда то дозволити", наводи Зоран Јарић, професор физичке културе у пензији.

Након вишенедељног лечења у стокхолмској болници, школовао се у Берлину и водио је очев рудник азбеста у Страгарима. Због тога је Зоран Јарић живот олимпијца Душана Милошевића преточио у књигу, која би требало да буде објављена у септембру. На понос мештана Страгара.

“То је наш први олимпијац. Потиче одавде, наш земљак”, каже мештанин Страгара.

Други додају: „То је велики успех прво за место, како и за нас грађане”.

“Успео, и наше место подигао на високу лествицу.”

И направили су му Олимпијску спомен-собу у Основној школи" Јулијана Ћатић", која ће ускоро бити реновирана.

“Желимо да сачувамо сећање на нашег Страгарца и да на истом месту се налази све оно што подсећа на њега, односно новински чланци, фотографије и све што ће заправо говорити о томе шта је и ко је он био”, истиче Милица Лазић, потпредседница Удружења "Душан Милошевић – први српски олимпијац".

На дан рођења Душана Милошевића, 1. јуна, у Страгарима ће бити организован и традиционални меморијал са његовим именом.

Добривоје Шишмановић, председник Удружења "Душан Милошевић - први српски олимпијац" каже да ће симболично бити одржана трка на 100 метара: “Ту ће се такмичити преко 300 ученика из свих школа Шумадијског округа. Имаћемо такмичење у 16 различитих категорија. По завршетку самог такмичења организоваћемо једну ревијалну фудбалску утакмицу”.

Један од првих српских олимпијаца био је и међу оснивачима БСК-а, а волео је и пливање. Преминуо је маја 1967. у Београду, где је и сахрањен.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара