Пољопривреда и туризам на заједничком путу

Највећи број становника у љубовијском крају бави се пољопривредом и туризмом, а мештани су с годинама почели да сарађују једни са другима на заједничку корист. Угоститељи за потребе гостију купују домаће производе од локалних произвођача чиме се прича заокружује, јер сав новац остаје код малих сеоских пољопривредних и туристичих газдинстава.

Скоро све што произведе на свом имању, Цвета Радојичић из Дрлача прода гостима који у то место крај Дрине долазе на одмор. Тренутно сарађује са два сеоска туристичка газдинства у свом комшилику.

 

"Махом је то сир, кајмак домаћи, хлеб ако траже да се умеси, уштипци домаћи, пите, домаћа јаја, за сезону летњу паприка, парадајз и то продајемо кад стигне, значи све домаће имамо, малина и купина и то. И можете ли да зарадите? Може, може да се заради” каже Цвета Радојичић  из Дрлача.

Крај обале Дрине, од Горње Трешњице до Љубовије, лети буде више гостију него мештана. Тај податак локално становништво искористило је као пословну прилику.

"Ту је најбитнија ставка комуникација нас угоститеља са произвођачима домаће хране. Ту у близини имамо једну сарадницу са којом сарадјујемо свакодневно кад су гости ту у вези хране. Они се спријатеље на крају са тим гостима и ти гости желе да им наши пољопривредници шаљу ту робу у Београд, Нови Сад, Ваљево", додаје Драган Тадић, из Дрлача.

Удруживање локалног становништва  пут је у ком се види прилика за развој сеоског туризма, али и останак младих у руралним крајевима. У љубовијском крају туризам је већ годинама у експанзији, а производоња здраве хране област у коју, кажу, треба улагати.

"Самим тим и приходи појединичаних пољопривредних газдинстава и туристичких субјеката су повећани, али и приходи Општине Љубовија. И Општина Љубовија ће у наредном периоуд наставити да подстиче ту сарадњу између пољопривреде и туризма и надам се да ће на тај начин отоворити нова радна места и повећати приходи свих чиналаца" истиче Милан Јовановић, председник Општине Љубовија.

Пољопривреду и туризам у Љубовији виде као стратешке делатности, а незагађену природу и плодно земљиште за производњу органске хране - као мамац за домаће и стране туристе.


субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се