Како су некада популарни "Стојадин" и "Тристаћ" доспели у цртани филм?

На данашњи дан 1972. године почела је серијска производња Заставе 101. То је ауто који је обележио једно време, а данас овај олдтајмер доспео је и на цртани филм. Један креативни Зрењанинац је наменио главне улоге у свом цртаном филму управо "стојадину" и другим аутомобилима насталим у “Застави” из Крагујевца.

Ово је Старленд. Измишљени град Дарка Марчете из села Клек код Зрењанина. У граду се снима цртани филм са темама из саобраћајне културе. Главни глумци су познати домаћи аутомобиле. Уз Заставу 101 - Столета се појављују и друге звезде домаћих путева.


"Стојадин је наш производ. Онако генерално то је наш ауто и најзаступљенији је. Тристаћ такође, он се родио много раније и зато Триле има већи чин, зато што је старији. Али њих двојица су ту главна екипа и имају помоћника Југа и Фићку која је детектив. То је женски лик",
објашњава Дарко Марчета, аутор цртаног филма.

Прави заљубљеници у Заставина возила, међу којима предњаче Крагујевчани, нису изненађени што су њихови љубимци поново актуелни.


"Ја мислим да је то због тога што их све мање и мање има, да им расте популарност. Та љубав за 101 је што ми је био то први ауто који сам имао и возио"
каже Марко Станојевић, из Крагујевца.


До сада су припремљене две епизоде цртаног филма "Моја патрола".


"Идеја да се домаћи ликови, Заставини аутомобили је свакако идеја која ће бити примењена за наше тржиште, српско. Можда тржиште старе Југославије. Али уколико видимо потенцијал и уколико публика буде прихавтила ову анимирану серију као адекватну за едукацију, ми увек свакако можемо да убацимо Ламборџини и Ферари у причу",
наглашава Мирко Максимовић, сарадник у цртаном филму.

"Да се деца едукују у две ствари. У епизоди да буде саобраћај првенствено, Другу ствар провлачимо кроз ситуације. Значи две ствари да се не претрпавају деца са информацијама"
додаје Дарко.


Идеја о Столету и његовим другарима родила се пре три године, а поводом обележавања 50 година како је први "стојадин" изашао са траке. Од тада је број макета за цртани филм стално увећаван и данас оне заузимају више од десет квадратних метара.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се