У здравственим установама укинита забрана посета, а заштитне маске више нису обавезне

Након разматрања актуелне епидемиолошке ситуације у Србији и свету радна група за поступање у условима пандемије ковид 19, донела је 5 закључака, које је Министарство здравља послало директорима здравствених установа. Заштитне маске више нису обавезне у здравственим установама, а укинута је и забрана посета.

 

Информацију да маске вишу нису обавезне у здравственим установама, грађани су дочекали са олакшањем.

"Много лакше, не морамо више да носимо по џеповима, да их стављамо на уста, лакше се дише и много лакше генерално функционишемо без њих", каже један грађанин Смедерева.

"Коначно искрено имамо неки свој мир, враћамо се у неку нормалу", сматра суграђанка.

Општа болница и Дом здравља у Смедереву су од 12. априла, постепено, примењивали препоруке Министарства здравља. Укинута је респираторна амбуланта, а није обавезно ни тестирање на ковид код пацијената са симптомима акутне респираторне инфекције.

"Тестирање пацијената није више законски обавезно, ко рецимо треба да се тестира на ковид услед смештања на неку хоспитализацију или путовање у иностранство, тако да то нисмо више у обавези да радимо, а у случају неких фебрилних стања, респираторних инфекција, изабрани лекар може да, ако сматра да је потребно уз поштовање индикација да тражи тестирање, антигенски тест на ковид 19, који ми наравно радимо у нашој епидемиолошкој служби", каже др Олгица Обрадовић, директорка Дома здравља Смедерево.

Комисија за болничке инфекције сваке здравствене установе, на основу процене фактора ризика, као и на основу процене епидемиолошке ситуације у самој установи, уколико се укаже потреба, може поново да уведе примену епидемиолошких мера.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се