Читај ми!

Гордана Сиљановска Давкова – универзитетска професорка и оштар противник Преспанском споразуму

Северна Македонија је добила прву жену председника државе Гордану Сиљановски Давкову (71), која важи за стручњака за уставно право, активни је политичар из редова ВМРО-ДПМНЕ, жестоки критичар "националне издаје" и борац за правду.

Сиљановска Давкова је у другом кругу председничких избора убедљиво победила противкандидата, актуелног председника РСМ Стеву Пендаровског, кога је подржала владајућа СДСМ, освојивши двоструко више гласова.

Кандидатуру Сиљановске Давкове, осим ВМРО-ДПМНЕ подржале су и бројне јавне личности, професори, интелектуалци.

Према писању скопских медија, Сиљанковска Давкова је позната по свом жестоком наративном и опозиционом односу према владама у прошлости и по свом стручном раду у области права.

Она се јуче други пут нашла у другом кругу председничких избора са Пендаровским. Први пут је то било на прошлим изборима одржаним 2019. године, када је Пендаровски однео тесну победу.

Последњих пет година се као посланик активно борила за права Македонаца.

Деведесетих била министарка, универзитетска је професорка

Завршила је Правни факултет и универзитетска је професорка. Рођена је 11. маја 1953. у Охриду.

Била је министарка без портфеља од 1992. до 1994. године у првој влади Македоније.

Претходно је била и члан Уставне комисије Собрања Републике Македоније 1991. године, која је предузела значајне кораке у осамостаљивању земље.

Докторирала је са похвалама 1993. године на Универзитету у Љубљани.

Оснивач је и првог Савета европског покрета у Македонији. У периоду од 2012. до 2016. године била је и члан Венецијанске комисије за питања мањина. У том периоду увек је стајала на страни ученика.

Данас је народни посланик коалиције ВМРО-ДПМНЕ, као и редовни професор на Правном факултету у Скопљу, на Институту за правно-политичке науке. Аутор је преко 200 научних радова из области уставног права, као и члан бројних домаћих и међународних института и правних удружења.

Против увођења двојезичности

Скопски портал Лидер пише да је Сиљановска била против увођења двојезичности, односно увођења албанског језика као другог званичног у Северној Македонији.

"Ако су моје родитеље тукли да пишу и говоре српски, да су и моји деда и баба својевремено морали да говоре бугарски, лоша је та асоцијација, а богами током Другог светског рата у западном делу Македоније и документа и акти су били на албанском језику. Тако да не могу да разумем претње јер смо и са говорнице чули да 'ако нећеш, мораћеш да научиш'", говорила је Сиљановска Давкова.

Нова председница се противи и Преспанском споразуму

Била је против Преспанског споразума, јер сматра да приказује Македонију као земљу у распаду која се подредила Грчкој и дозволила јој да се "дрско меша у њене унутрашње ствари.

Сиљановска говори да је покрајина Македонија у Грчкој већ прогласила Солун као главни град Македоније и то пред страним гостима (на паради у Солуну 28. октобра) уз наглашавање да ће Македонци изгубити оно најважније придев македонски.

У опширној правној анализи споразума о решавању спора око имена државе, она је истицала да су неприхватљиви уставни амандмани грубо кршење свих принципа и да потпуно мењају историју, македонски идентитет, македонски језик, културу и образовање, политички и административни систем, Устав, слободе и права човека и грађанина.

Сиљановска Давкова је борац против криминала и корупције, а колеге из ВМРО-ДПМНЕ описују је као "жену са ставом и знањем, која ће донети промене које сви очекују". Наводи се и да нису ретки ни они који о њој говоре на исти начин иако су представници супротстављених табора.

У свом првом обраћању синоћ поручила је да ће бити председник свих грађана Северне Македоније без обзира на њихову етничку припадност.

Инаугурација Сиљановске Давкове би требало да буде одржана најкасније 12. маја, када истиче мандат Пендаровском.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара