Читај ми!

Дан за гласање у Северној Македонији - бирају се председник државе и нови сазив парламента

У Северној Македонији одржавају се 11. редовни парламентарни избори, заједно са другим кругом председничких избора. Грађани бирају између два председничка кандидата - Гордане Сиљановске Давкове и Стеве Пендаровског. На парламентарним изборима могу да гласају за неку од 17 изборних листа.

Бирачка места у Северној Македонији отворена су у 7 часова, а грађани ће моћи да гласају до 19 часова.

Будући да се у истом дану одржава други круг избора за новог председника државе, као и парламентарни избори, грађани могу само једном да изађу на бирачко место и да одмах гласају и на једним и на другим изборима.

Право гласа на председничким изборима има 1.814.317 бирача, док на парламентарним изборима право гласа има 1.815.350 бирача – 1.033 више у односу на други круги круг председничких избора.

Како преносе скопски медији, до разлике у броју бирача за други круг председничких и парламентарних избора дошло је углавном због стеченог пунолетства.

Гласање се одвија у шест изборних јединица, а неке од коалиција и партија имају листе само за одређене изборне јединице. На изборима је 1.755 кандидата, од којих су 1.002 мушкарца и 753 жене.

Територија Републике Северне Македоније подељена је на шест изборних јединица и у свакој се бира по 20 посланика, док се три посланика бира по пропорционалном моделу у једној изборној јединици која обухвата Европу, Африку, Северну и Јужну Америку, Аустралију и Азију.

На овим изборима нема гласања у дијаспори, па ће број посланика који ће бити изабрани бити 120.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара