Читај ми!

Кандидаткиња ВМРО-ДПМНЕ освојила двоструко више гласова од Пендаровског пред други круг председничких избора

У првом кругу председничих избора у Северној Македонији води Гордана Сиљановска Давкова из опозиционе ВМРО-ДПМНЕ са 38,88 одсто, други је актуелни председник Стево Пендаровски из СДСМ са 19,04, а трећи Бујар Османи, министар спољних послова из владајуће албанске партије ДУИ, са 14,76 процента освојених гласова, показују подаци на основу 68,99 одсто пребројаних листића. Османи је тако победио ривала из друге албанске опције, коалиције Вреди, који је добио 10,67 одсто.

Грађани Северне Македоније гласали су данас у првом кругу председничих избора, на којима је учествовало седам кандидата.

Према подацима Државне изборне комисије на основу 68,99 одсто пребројаних листића, у вођству је Гордана Сиљановска Давкова из највеће опозиционе партије ВМРО-ДПМНЕ, која је добила 38,88 одсто гласова.

На другом месту је актуелни председник Стево Пендаровски, кога подржава владајући Социјалдемократски савез Македоније (СДСМ), који је освојио 19,04 одсто гласова.

Лош резултат Пендаровског, двоструко мање гласова од главног противкандидата пред други круг, очекивао се у изборном штабу СДСМ, који је током вечери био готово празан.

Са друге стране, симпатизери ВМРО-ДПМНЕ славили су победу испред седишта странке.

"Двобој" две албанске опције – победа Османија и славље испред противничког штаба

На трећем месту је Бујар Османи, министар спољних послова из владајуће албанске партије Демократске уније за интеграцију (ДУИ), са 14,76 проценaта.

Османи је тако победио у "двобоју" са другим представником албанске заједнице, градоначелником Гостивара Арбеном Тараваријем из коалиције албанске опозиције Вреди, који је добио 10,67 одсто.

Из предострожности, испред изборног штаба стигао је кордон полиције, а новинари су се повукли.

На изборима су учествовали и кандидаткиња партије Левица Биљана Ванковска, председник скопске општине Kарпош и лидер партије Гром Стевчо Јакимовски, градоначелник Kуманова и лидер партије Знам – За нашу Македонију Максим Димитриевски.

Парламентарни избори и други круг председничких у исто време

Значај председничких избора у Северној Македонији није превелики, пошто је функција шефа државе протоколарна.

Међутим, могли би да утичу изборе за нови сазив Собрања, који ће бити одржани за две недеље, истовремено са другим кругом председничких.

Опозициони ВМРО-ДПМНЕ, уочи парламентарних избора, има значајну предност у односу на владајуће социјалдемократе.

Сви македонски председници од проглашења независности

Ово су седми по реду избори за македонског председника, а у фотељу шефа државе до сада је село пет председника од стицања независности те бивше југословенске републике.

Први председник Македоније био је Kиро Глигоров који је, као и касније Ђорђе Иванов, обављао функцију председника државе у два мандата, док су по један мандат на власти били Борис Трајковски и Бранко Црвенковски. Актуелни председник Стево Пендаровски поново је у трци за шефа државе.

Први мандат председник Kиро Глигоров добио је на основу избора у Скупштини Републике Македоније, у складу са тадашњим уставним одлукама, а његови наследници су касније бирани на непосредним изборима.

Независност Македоније проглашена је на референдуму 8. септембра 1991. године, а многи су сагласни да Глигоров има велику заслугу што је Македонија изашла из СФРЈ без рата.

Први непосредни председнички избори у Македонији одржани су 16. октобра 1994. године, истовремено са парламентарним изборима. На изборима су учествовала два кандидата, а Kиро Глигоров је у првом кругу победио са 715.087 гласова, односно 78,4 одсто, као кандидат коалиције коју предводи СДСМ. Његов противкандидат Љубиша Георгиевски, кога је подржавала ВМРО-ДПМНЕ, освојио је 197.109 гласова, односно 21,6 одсто.

Други председнички избори у независној Републици Македонији одржани су 1999. године. Претходни председник Kиро Глигоров није се кандидовао на овим изборима, а победио је Борис Трајковски, кандидат ВМРО-ДПМНЕ.

Трећи председнички избори 2004. одржани су превремено због погибије председника Бориса Трајковског. Први круг је одржан 14. априла, а други 28. априла 2004. године. На изборима су учествовала четири кандидата, а победио је Бранко Црвенковски са 550.317 гласова или 62,6 одсто, против Сашка Kедева који је освојио 329.179 гласова или 37,4 одсто.

Четврти председнички избори одржани су 22. марта и 5. априла 2009. године, истовремено са изборима за локалну самоуправу. На изборима је учествовало седам кандидата. На тим председничким изборима победио је Ђорђе Иванов са 453.616 гласова или 63,14 одсто.

Пети председнички избори одржани су 13. и 27. априла 2014. године. Ванредни парламентарни избори одржани су истовремено са другим кругом председничких избора. Други круг је одржан 27. априла и у њему се се нашли Ђорђе Иванов и Стево Пендаровски. На тим петим председничким изборима кандидат ВМРО-ДПНМЕ Ђорђе Иванов победио је са 534.910 гласова кандидата СДСМ Стеву Пендаровског који је имао 398.077 гласова.

Шести председнички избори одржани су 21. априла и 5. маја 2019. године на којима је победио Стево Пендаровски са 435.656 гласова или 53,59 одсто. То су били први избори након ступања на снагу Преспанског споразума, којим је са Грчком решен спор око имена и земља је добила име Република Северна Македонија.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се