Читај ми!

Народна скупштина РС о страдањима у сребреничкој регији; Додик: Није тачно да је почињен геноцид

Посланици Народне скупштине Републике Српске на посебној седници Народне скупштине расправљају о закључном извештају Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да се Република Српска према догађајима у Сребреници увек односила као према месту где је почињен злочин, али да није тачно да је почињен геноцид јер дефиниција геноцида није испуњена ни у деловима у Сребреници.

"Нема геноцида учињеног у историји а да није једногласно прихваћен као такав, док муслимани желе једногласно да наметну такву одлуку. Морам рећи да се 3. маја обиљежава страдање у Добровољачкој, али то код муслимана не постоји. Злочинац је смо онај за којег они мисле да јесте. Упорно покушавају да наметну број од 8.000 страдалих у седам дана. То је потпуна лаж", рекао је Додик.

Каже да ако су муслимани хтјели помирење, требало је да признају и српске жртве, а не да их негирају.

Посланик СНСД-а Срђан Мазалица рекао је на данашњој седници да је процес помирења у БиХ угрожен резолуцијом о Сребреници која се предлаже у Генералној скупштини УН, док је самостални посланик Рамиз Салкић рекао да је неприхватљив извештај Независне међународне комисије о Сребреници којим се, како тврди, покушава увести ревизионизам у пресуде које су донесене у Хашком трибуналу.

Након представљања Извјештаја, народни посланици минутом ћутања су одали почаст свим страдалима у сребреничкој регији.

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић предложио је да НСРС усвоји извештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992–1995. године, у којем пише да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида, нити геноцид уопште.

среда, 01. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво