Настављено суђење Војиславу Mедићу, суд усвојио два нова доказна предлога одбране

У Жупанијском суду у Осијеку настављено је суђење некадашњем судији Војног суда у Београду Војиславу Медићу, ког Хрватска оптужује да је учествовао у мучењу ратних заробљеника после пада Вуковара почетком деведесетих. Суд је усвојио два од три нова доказна предлога одбране.

Одбрана Војислава Медића наставила је са доказивањем тезе да оптужница терети погрешног човека. Тврде да се један од испитивача лажно представљао презименом Медић како би сакрио свој прави идентитет. То, додају, доказују поглавља из публикације хуманитарних организација, у којој су посматрачи описали шта се дешавало у логорима у којима су мучени хрватски војници.

"Испитивачи у логорима у већини случајева нису говорили мена заточеницима те су они могли само да их идентифицирају по чиновима и униформи или најчешће као војна лица. Неки од испитивача су приликом ислеђивања заточеника користили надимке или псеудониме", каже Томислав Филаковић, адвокат одбране.

Судско веће је као неважан доказ одбацило предлог одбране да се поново саслуша сведок Горан Видаковић, некадашњи члан војног тима који је обилазио логоре Сремска Митровица, Стајићево и Ниш. Он би, тврди одбрана, могао да открије прави идентитет испитивача. За тужилаштво је тај предлог био неприхватљив.

"Морам већу нагласити да се оптуженом Медићу њему не ставља на терет да је био члан оперативног тима, он је био само једна од особа која је испитивала у логорима", каже Мирјана Зубчевић из Жупанијског државног одвјетништва.

У међувремену је председник Жупанијског суда одбио захтев одбране за изузеће судског већа због неправилности током вођења поступка. Суђење се наставља 16. априла, када би требало да буде саслушан сведок одбране.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво