Читај ми!

Помен жртвама комплекса логора Госпић-Јадовно-Паг

Над Шарановом јамом, једном од масовних гробница на обронцима Велебита, у Хрватској, одржан је помен жртвама комплекса логора Госпић-Јадовно-Паг. Четрнаесту годину заредом, помен је организовало удружење "Јадовно 1941" које окупља потомке жртава.

Потомци жртава стигли су из Републике Српске, Србије, Хрватске,  Словеније. Као и претходних тринаест година, водила их је жеља да се поклоне сенима предака.

Уз жељу да истина о страдању у у логору, који је практично формиран одмах по проглашењу  НДХ-а, не падне у заборав, председник удружења "Јадовно 1941" из Бањаlуке Душан Басташић подсећа да су жртве страдале на најмонструозније начине.

"За свега 132 дана, у комплексу логора Госпић - Јадовно - Паг угашено је не мање од 40.000 живота од чега 38.000 православних Срба, међу њима и 73 свештенослужитеља Српске православне цркве. Већина жртава је убијена бацањем у крашке јаме, којима Лика и Велебит обилују, поклана на Пашком рту Слана или удављена у Јадранском мору", наводи Басташић.

Помоћник министра рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Небојша Видаковић истакао је да је незаборав дуг који имамо према прецима.

У комплекс логора Госпић-Јадовно-Паг, довођени су, а потом ту и убијани Срби и Јевреји са читаве територије Независне Државе Хрватске.

Дакле, ту нису страдали само Срби из Лике, како се често погрешно мисли. Логорши су на Велебит и Паг стизали из казнионице у Госпићу, преко сабирних центара Овчара и Ступачиново.

За 132 дана постојања, од априла до августа 1941. године, тај пут пакла прешло је око 42.000 мушкараца, жена и деце. Ликвидирано је око 40.000 људи, а 2.000 оних које нису стигли да побију, пошто их је у томе спречила италијанска војска, усташе су транспортовале у Јастребарско, а потом у тек основани логор Јасеновац.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара