Читај ми!

Положени венци у Спомен-парку ослободиоцима Београда; Хил: Поглавље у српско-украјинским односима пише се на позитиван начин

Амбасадори Украјине, САД, Италије, Канаде, Пољске, Норвешке и Словеније, као и представници амбасада Немачке, Француске, Холандије, положили су венце у Спомен-парку ослободиоцима Београда у знак сећања на Дан победе у Другом светском рату, али и Дана сећања и помирења, који се данас обележава у Украјини.

Амерички амбасадор Кристофер Хил, подсећајући и на велику жртву српског народа у Другом светском рату, али и на помоћ украјинских војника у ослобађању Београда, нагласио је да сматра да је управо тај део историје створио врсту модерног поглавља за српско-украјинске односе, поглавља које је наставило да се пише на веома позитиван начин док пролазимо кроз веома тешка времена у свету.

Хил је рекао да сматра да сви схватамо да је ово тренутак историје у коме сви морају да кажу да нећемо дозволити овакву агресију на Украјину и да ћемо сви учествовати и учинити све да помогнемо Украјини.

"У овим судбоносним тренуцима сви смо ми Украјинци", рекао је Хил, који је изразио захвалност и народу Украјине на жртви коју је поднео заједно са осталим члановима алијансе у Другом светском рату, како би године мира биле пред нама.

Подсетио је да су се данас сви окупили да обележе важну комеморацију, дан завршетка Другог светског рата.

"Био је то можда највећи рат на свету, свакако најокрутнији рат на свету. За Србију, то је био посебно бруталан и тежак рат. Срби су морали да оплакују људе које су изгубили и да обнављају своју земљу, што и данас са великим успехом чине", рекао је Хил,

Подсетио је да је 1944. украјински фронт Совјетске армије учествовао или предводио заједно са српским снагама у Првом корпусу, ослобађање Београда.

То је како каже, такође био веома монументалан догађај за Србију и означио је почетак краја фашизма у Србији.

"Наравно, уследило је још много месеци ратовања на Сремском фронту и другде, веома дуго и тешко време посебно за Србе, али време које је коначно кулминирало њиховим потпуним ослобођењем. Али то је обележило и оне украјинске снаге које су кроз толику жртву помогле у ослобађању, крећући се равницом и на крају учествујући у ослобађању Београда", подсетио је амбсадор.

Хил је нагласио да мисли да је управо тај део историје из Другог светског рата створио неку врсту модерног поглавља за српско-украјинске односе, поглавље које је наставило да се пише на веома позитиван начин док пролазимо кроз веома тешка времена у свету.

Толкач: Победа 1945. године нам је дала добру лекцију какви да будемо

Амбасадор Украјине Волидимир Толкач захвалио је представницима дипломатског кора са којим је данас одао почаст жртвама Другог светског рата уз подсећање да је Украјина само у том рату изгубила више од 8.000.000 грађана који су гинули и на обалама Дњепра, Волге, Одре, Саве, Дунава.

Толкач је подсетио да смо тада сви заједно издржали претњу рата и ујединили смо се против веома великог непријатеља за наш свет.

"Победа 1945. нам је дала добру лекцију какви да будемо и како да се ујединимо, шта можемо да урадимо да никада више не започнемо рат", рекао је Толкач и подсетио на поруку и тадашњу жељу света да се више никада ништа слично не понови, да не губимо животе чланова наших породица, наших бранилаца, наше деце.

Нагласио је да Украјина цени све земље и пријатеље са којима на Дан сећања и помирења може да се сети свих тих жртава.

"Нажалост, последње три године овај дан обележавамо у потпуној окупацији Руске Федерације. Изгубили смо животе, наше браниоце и живимо под злочинима руске војске и руских политичких лидера", истакао је Толкач и подсетио да је Украјина, независна, суверена земља, брутално нападнута и жртва агресије свог суседа Руске Федерације.

"Волели бисмо да урадимо све да се овај дан никада не понови у будућности. Желели бисмо да живимо у уједињеној Европи, у уједињеном свету са свим нашим савезницима, са свим нашим пријатељима у миру и благостању", рекао је Толкач, који је захвалио свим дипломатама који су се одазвали његовом позиву да обележе Дан сећања и помирења, али и на подршци коју су Украјини пружали последње три године.

"Хвала што сте покушали да нам помогнете да одбранимо своју земљу наш слободан избор да живимо у слободи и демократији", рекао је Толкач након минуте ћутања за све жртве Другог светског рата.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара