Читај ми!

Кинески председник Си Ђинпинг стигао у Београд

Председник Кине Си Ђинпинг стигао је у званичну дводневну посету Београду. На Аеродрому "Никола Тесла дочекао га је председник Србије Александар Вучић са члановима Владе. У његову част, била је постројена Гарда Војске Србије. Авион кинеског председника од границе су пратили српски "мигoви".

Кинески председник Си Ђинпинг стигао у Београд Кинески председник Си Ђинпинг стигао у Београд

Свечани дочек кинеске делегације, која броји 400 људи, предвиђен је за среду испред Палате "Србија".

Домаћин председника Си Ђинпинга је председник Србије Александар Вучић, а двојица лидера разговараће о широком спектру тема - од политичких, економских и технолошких, до сарадње у области културе.

Током дводневне посете Си Ђинпинга Србији планирано је потписивање више од 30 споразума.

Организован је и свечани ручак, где ће кинески председник имати прилику да проба српска јела и вина, а биће уприличен и музички програм на српском и кинеском језику, који ће бити завршен песмом "Ово је Србија".

Због доласка кинеског председника предузете су велике мере безбедности, па његову делегацију обезбеђује више од 6.000 полицајаца.

Си је последњи пут био у Србији 2016., што је била прва посета председника Кине Србији након 32 године. Том приликом је потписана Декларација о стратешком партнерству.

Вучић се са Сијем састао у октобру прошле године у Пекингу, током трећег форума "Појас и пут", када је потписано 18 споразума, укључујући и Споразум о слободној трговини Србије и Кине, који би ускоро требало да ступи на снагу.

Поред тога, потписано је и више билатералних докумената, попут оних о сарадњи полиције у управљању ванредним ситуацијама, о изградњи саобраћајница, српско-кинеског индустријског парка, извозу јабука, дигитализацији.

Ово је прва посета председника Сија Европи у последњих пет година, од избијања пандемије ковида 19. Током ове европске турнеје обилази само три европске престонице - Париз, Београд и Будимпешту.

Петодневну турнеју почео је посетом Француској 5. маја, а након Београда одлази у Будимпешту.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара