Читај ми!

ОДИХР отвара мисију за посматрање избора у Србији

Kанцеларија ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР) отворила je мисију за посматрање локалних избора у Србији, који ће се одржати 2. јуна, након званичног позива упућеног од надлежних институција.

Мисију предводи амбасадор Ламберто Занијер и чини је главни тим од 11 међународних стручњака са седиштем у Београду, као и 18 дугорочних посматрача који ће бити распоређени широм земље, почевши од 8. маја.

ОДИХР ће затражити ангажовање 160 краткорочних посматрача, који би се придружили мисији неколико дана пре дана избора.

Мисија ће процењивати спровођење избора у односу на усклађеност са ОЕБС-овим и другим међународним обавезама и стандардима за демократске изборе, као и усклађеност са националним законодавством.

Посматрачи ће пажљиво пратити све аспекте избора, укључујући предизборне и постизборне активности. Фокус ће нарочито бити усмерен ка примени правног оквира, спровођењу предизборне кампање, укључујући и кампању на друштвеним медијима, као и ка раду изборне администрације на свим нивоима, решавању изборних спорова и медијској покривености избора.

Посматрачи ће такође оцењивати спровођење претходних препорука ОДИХР-а у вези са изборима.

Састанци са представницима власти, политичким партијама, представницима цивилног друштва, медија и међународне заједнице саставни су део активности посматрања избора.

На дан избора, мисија ОДИХР-а ће удружити снаге са делегацијом Kонгреса локалних и регионалних власти Савета Европе, и посматрати отварање бирачких места, процес гласања, бројање гласачких листића и сабирање изборних резултата.

Дан након избора, на конференцији за медије, мисија ће објавити прелиминарне налазе и закључке. Kоначни извештај са оценом целокупног изборног процеса и препорукама, биће објављен неколико месеци након завршетка процеса.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара