Читај ми!

Ко ће у министарску фотељу први пут

Нова Влада Србије, како се очекује, биће изабрана сутра на седници Скупштине Србије, која је заказана за 12 часова. Према најави мандатара Милоша Вучевића, нови кабинет ће имати 31 члана, од којих је 10 жена. У новој влади биће и они који ће први пут обављати ту функцију.

Мандатар Милош Вучевић, после седнице Председништва СНС-а, саопштио је будући састав Владе, у којој ће се наћи девет нових министара.

Адријана Месаровић – министарка привреде

Адријана Месаровић рођена је у Новом Саду 1981. године. Школовала се у родном граду. Као мастер економије посветила се раду у области банкарства, финансија и економије.

Завршила је и школу у Саутемптону у Великој Британији, као и више специјализованих обука највишег нивоа стручног оспособљавања из информатике.

Године 2018. постављена је на место помоћника градоначелника Новог Сада, где се у највећој мери бавила пројектима привлачења инвестиција, координирања између Града Новог Сада и других домаћих и страних компанија.

Била је учесник више различитих конференција и панела на тему реализације пројеката јавно-приватног партнерства у Републици Србији и свету.

Током непуних 15 година радног искуства, како у приватном сектору и сектору банкарства, тако и у јавном сектору Града Новог Сада, стекла је значајно искуство у области економије и финансија, као и у процедурама неопходним за реализацију најзначајнијих пројеката у оквиру којих значајан удео имају међународни пројекти.

Јелена Жарић Ковачевић – министарка државне управе

Јелена Жарић Ковачевић је рођена 1981. године у Нишу, где је завршила основну и средњу школу. Дипломирала је на Правном факултету и стекла звање мастер правних наука. По занимању је адвокат.

У актуелном сазиву Скупштине Србије посланица је СНС-а и обавља функцију председнице Одбора за уставна питања и законодавство.

Заменица је члана и у Одбору за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу.

Милица Ђурђевић Стаменковски – министарка за бригу о породици и демографију 

Милица Ђурђевић Стаменковски рођена је 1990. године у Београду. Завршила је Факултет политичких наука Универзитета у Београду, на коме је стекла звање дипломираног политиколога.

Председница је и суоснивач политичке странке Заветници.

Била је посланица у прошлом сазиву Скупштине, а на децембарским изборима у коалицији са покретом Двери није прешла цензус. Сада је у коалицији са СНС-ом за београдске изборе.

Немања Старовић – министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

Немања Старовић рођен је у 1982. године у Новом Саду. 

Након Карловачке гимназије завршио је мастер студије на Филозофском факултету у родном граду, а 2013. године и Дипломатску академију Министарства спољних послова Републике Србије.

Био је помоћник градоначелника Новог Сада, 2012. године, као и државни секретар у министарствима одбране и спољних послова.

Дејан Ристић – министар информисања и телекомуникација

Дејан Ристић, историчар, преводилац, сценариста и стручњак у области интегралне заштите и управљања културним наслеђем, рођен 1972. у Београду.

Завршио је Дванаесту београдску гимназију, а затим дипломирао на Филозофском факултету Универзитета у Београду – одсек историја.

Тренутно обавља функцију директора Музеја жртава геноцида, а обављао је дужности управника Народне библиотеке Србије, као и државног секретара за културу у Влади Републике Србије од 2013. до 2015. године.

За Народног посланика изабран је 6. фебруарa 2024. године.

Дарко Глишић – министар за јавна улагања

Дарко Глишић, инжењер геодезије, рођен је на Убу 1973. године.

Глишић је један од оснивача Српске напредне странке, у којој обавља функцију председника Извршног одбора. Некадашњи је посланик Народној скупштини Србије.

За председника Општине Уб биран је три пута.

Усаме Зукорлић – министар без портфеља

Усаме Зукорлић, теолог, рођен је 1992. године у Константину у Алжиру.

Завршио је мастер студије на Интернационалном универзитету у Новом Пазару. Председник је Странке правде и помирења, коју је основао његов отац Муамер Зукорлић. 

Усаме Зукорлић је народни посланик у два мандата, а у прошлом је обављао и функцију потпредседника Скупштине.

Татјана Мацура – министарка без портфеља

Татјана Мацура, предузетница, рођена је 1981. године.

Председница је Удружења "Маме су закон".

Политичку каријеру започела је у покрету Доста је било, где је била чланица Главног одбора. Овај покрет напустила је 2018. године, и са групом колега основала Странку модерне Србије. На функцији копредседнице Странке модерне Србије била је од 2018. до 2020. године. 

Посланица је актуелног скупштинског сазива са листе СНС-а.

Марко Ђурић – министар спољних послова 

Марко Ђурић, рођен 1983. године, долази на министарско место након што је обављао дужност амбасадора Србије у Сједињеним Америчким Државама. Ђурућ је и потпредседник Српске напредне странке.

У периоду од 2012. до 2014. године био је спољнополитички саветник председника Србије.

Студирао је на Правном факултету у Београду и Новом Саду, где је и дипломирао.

Ђурић се 2000. године прикључио покрету Отпор, где је постао активиста у прес-тиму. Нашао се међу оснивачима и првим члановима Српске напредне странке. Године 2009. постао je координатор Правног тима и асистент заменика председника странке Александра Вучића. 

Крајем 2012. године постао је члан Председништва СНС-а, маја 2016. године изабран је за потпредседника СНС-а.

У мају 2014. именован је за директора Канцеларије за Косово и Метохију. Био је шеф тима за преговоре Београда и Приштине и шеф преговарачке групе за поглавље 35 у процесу приступања Србије ЕУ. 

Позната имена у Влади Србије

Поред нових имена, мандатар за састав Владе Скупштини Србије ће на седници Скупштине за министре предложити и Синишу Малог (први потпредседник Владе и министар финансија), Ивицу Дачића (потпредседник Владе и министар унутрашњих послова), Ирену Вујовић (потпредседница Владе и министарка заштите животне средине и водопривреде) и Александра Вулина (потпредседник Владе). 

За министре су предложени и Горан Весић (министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре), Дубравка Ђедовић Хандановић (министарка рударства и енергетике), Томислав Момировић (министар унутрашње и спољне трговине), Маја Поповић (министарка правде), Томислав Жигманов (министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог) и Братислав Гашић (министар одбране). 

Тања Мишчевић је предложена за министарку за европске интеграције, Славица Ђукић Дејановић за министарку просвете, Александар Мартиновић за министра пољопривреде, Златибор Лончар за министра здравља, Зоран Гајић за министра спорта, Никола Селаковић за министра културе, Милан Кркобабић за министра за бригу о селу и Хусеин Мемић за министра туризма и омладине.

Предложени су и Јелена Беговић за министарку науке, технолошког развоја и иновација, док су Новица Тончев, Ђорђе Милићевић и Ненад Поповић министри без портфеља. 

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара