Читај ми!

Расписани избори за 2. јун за одборнике 66 локалних самоуправа и београдске и нишке општине

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић расписала је изборе за одборнике 66 јединица локалне самоуправе. Расписани су избори и за одборнике београдских и нишких општина.

Председница парламента Ана Брнабић одлуку о расписивању избора за 2. јун потписала је у Дому Народне скупштине.

Брнабићева је указала да су се усвајањем измена и допуна Закона о локалним изборима стекли услови за расписивање избора у 66 јединица локалне самоуправе.

“Радује ме што смо из парламента послали снажну поруку свим нашим грађанима да смо као њихови изабрани представници кадри и способни да разговарамо и да постигнемо договор упркос свим нашим разликама. Као што сам и рекла, након постигнутог договора о датуму избора, сматрам да је овакав договор победа свих одговорних људи“, навела је Брнабићева.

Председница Скупштине је позвала све политичке актере да воде рачуна о томе да политика не треба и не сме да буде средство које раздваја људе и да је заједничка обавеза да се политички систем развија у демократском правцу који промовише дијалог, узајамно поштовање и већи степен разумевања.

“Као председница Народне скупштине Републике Србије наставићу да инсистирам да ово највише представничко тело свих грађана Републике Србије поштује и промовише управо такве вредности. Желим свима успешне изборе“, навела је Ана Брнабић.

 

И председник Привременог органа града Београда Александар Шапић расписао је за 2. јун изборе за одборнике у 17 градских општина.

Посланици Скупштине Србије усвојили су 23. априла измене и допуне Закона о локалним изборима којима су померени рокови за расписивање избора, што је био један од захтева опозиције у дијалогу о побољшању изборних услова који је вођен од 1. априла на иницијативу Ане Брнабић.

Изменама и допунама Закона о локалним изборима се омогућава да се београдски и локални избори, који нису одржани у децембру, одрже истог дана – 2. јуна, што је био један од захтева опозиције у разговорима о побољшању изборних услова.

Закон предвиђа да се одлука о расписивању локалних избора доноси најраније 150 дана, најкасније 45 дана пре истека мандата одборника, као и да од дана расписивања локалних избора до дана гласања не може да прође мање од 30, а ни више од 60 дана.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара