Читај ми!

Немачка тражи напредак у формирању ЗСО за чланство Приштине у Савету Европе

Портпарол немачке амбасаде у Приштини Кристијан Бочер изјавио је да за одлуку о чланству Приштине у Савету Европе није довољно само спровођење одлуке о упису земљишта манастира Високи Дечани у катастар, већ шира интенција приштинских власти у остваривању преузетих обавеза.

Као и Француска, званични Берлин очекује да Приштина предузме опипљиве кораке ка стварању Заједнице општина са српском већином пре коначног гласања о захтеву за чланство у Савету Европе, навео је Бочер приштинским медијима.

"Када је реч о коначном гласању о захтеву Косова за чланство у Комитету министара, биће узета у обзир укупна слика коју је представило. Овако важна одлука, за коју је потребно две трећине гласова, не може се повезати ни са једном темом као што је спровођење одлуке за манастир Дечани. Као што је више пута речено, Немачка очекује да ће Косово предузети опипљиве кораке ка стварању Заједнице општина са српском већином, за чије се стварање Косово залагало годинама уназад. Француски председник је то такође ставио до знања у последњем телефонском разговору са премијером Куртијем", рекао је Бочер.

Портпарол немачке амбасаде рекао је да је примена судске одлуке за манастир Високи Дечани важна одлука која је допринела успешном гласању у Парламентарној скупштини Савета Европе.

"Коначна примена судске одлуке о манастиру Дечани био је важан корак који је несумњиво допринео успеху Косова у гласању о апликацији за чланство у Парламентарној скупштини Савета Европе. Међутим, важно је напоменути да је примена ове одлуке била само примена косовских закона и жалосно је што је требало толико времена да се спроведе одлука коју је донео Уставни суд, највиша судска институција", објаснио је Бочер.

Након Макрона и помоћник америчког државног секретара Џејмс О'Брајен, на састанку који је имао са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, рекао је да САД подржавају пут Приштине ка евроатлантским интеграцијама, али је рекао да су, како би се кренуло напред, обавезе из дијалога морају бити спроведене, укључујући хитан напредак у вези са питањем ЗСО.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се