Читај ми!

Брнабићева: Јачање НАТО трупа у БиХ и на КиМ забрињавајућа вест

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је да је забрињавајућа најава команданта НАТО за Европу Кристофера Каволија о слању додатних снага на Косово и Метохију и Босну и Херцеговину. 

Ана Брнабић, на конференцији за медије у Скупштини Србије, рекла је да НАТО снаге гурају резолуцију о геноциду у Сребреници у УН, као и да знају да ће евентуално њено усвајање на Генералној скупштини у Уједињеним нацијама изазвати додатне поделе и нестабилности у БиХ.

"Без обзира на то што ће тако нешто бити практично подривање мира и стабилности у БиХ и на Западном или целом Балкану, не одустају од тога, не желе чак ни да одложе, нити да дају шансу дијалогу, већ гурају то. Са друге стране, акумулирају трупе да би ваљда спречили неку ескалацију", рекла је Брнабићва. 

Нагласила је да се ескалација спречава договором, разговором и давањем шансе дијалогу.

"Немојте да гурате ствари на силу и да правите преседане који ће сутра користити сви остали да додатно дестабилизују свет. Уместо што мислите да сте велики, силни, моћни, да вам се све може, да никаква правила, процедуре, закони и повластице не важе за вас, а да можете све да решите трупама, оруђем и насиљем. Није добра порука", констатовала је Брнабић.

"Отварање Пандорине кутије"

Истакла је да још има времана и да се нада да ће чути поруку да ипак морају да покушају да направе договор и консензус унутар Босне и Херцеговине, да пре свега морају да испоштују институцију трипартитног председништва БиХ, да не подривају и директно иду супротно Дејтонском мировном споразуму и Уставу те земље.

"И не знам шта очекују да буде резултат тога, осим што очигледно да у ствари ипак знају да ће то подривати стабилност, зато што сада одговарају на то не дијалогом, већ трупама. Тужно", констатовала је Брнабићева.

Оценила је да ће бити преседан ако успеју да прогурају резолуцију о Сребреници у Генералној скупштини УН.

"Тада ће отворити Пандорину кутију. Након тога, Бог нека им је свима на свету у помоћи шта ће то изазвати", поручила је Брнабићева.

"МУП ради свој посао"

Брнабићева рекла је да нема информацију због чега су четворица припадника такозване косовске полиције јуче задржана од стране српског МУП-а, али је навела да припадници МУП-а раде свој посао, док припадници такозване косовске полиције крше уставни поредак Србије.

"Могу да похвалим припаднике МУП-а јер раде свој посао. Ти људи (припадници косовске полиције) подривају уставни поредак Србије. Срби на КиМ не подривају уставни поредак ничега, зато што живе у својој земљи. Малтретирани су сваки дан, привођени, оптужени без икаквих доказа, држани у притвору без адвоката. Кадија их тужи, кадија им суди. Зато што неко у Приштини каже да подривају њихов самосмишљени уставни поредак", изјавила је Брнабићева.

На питање да ли је тај гест задржавања одговор на изјаву председника Александра Вучића да ће органи у Србији реаговати на свако кршење уставног поретка, Брнабићева је навела, како претпоставља, да су се људи коначно одазвали апелима да се брани уставни поредак Републике Србије. 

"Нико из међународне заједнице не реагује годинама на све оно што ради (премијер институција самоуправе у Приштини) Аљбин Курти, на малтретирање тих људи (Срба). Претпостављам да ће ово сада поздравити. Имају они (Приштина) свој такозвани уставни поредак.  Ми имамо прави Уставни поредак, зато што смо међународно призната земља. Очекујем похвале од стране међународне заједнице за наше припаднике МУП-а, као и за наше тужилаштво и све релевантне институције", рекла је Брнабићева.

среда, 01. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво