Читај ми!

Стефановић: Гласање у ПС СЕ крах Вучићеве политике; Пауновић: То није партијска тема, пред Србијом дипломатска битка

Борко Стефановић из ССП-а каже за РТС да су у ПС Савета Европе, гласањем о захтеву Приштине за чланство, прекршили своја правила, као и да је то последица прихватања Охридског и Бриселског споразума. Снежана Пауновић из СПС-а каже да то није тачно и да је од Стефановића, бившег преговарача, очекивала рационалност. Саговорници су изнели различите ставове и о последицама могућег усвајања резолуције о Сребреници у УН.

Снежана Пауновић из Социјалистичке партије Србије и Борко Стефановић из Странке слободе и правде говорили су у Јутарњем програму РТС-а о гласању у Парламентарној скупштини Савета Европе о захтеву Приштине за чланство, иницијативи за усвајање резолуције о Сребреници у УН, као и о дијалогу власти и опозиције о изборним условима.

Борко Стефановић је рекао да је гласање у ПС СЕ било очекивано и да су у тој институцији прекршили своја правила, пошто је јасно да Приштина не заслужује ни по једном критеријуму да буде примљена у Савет Европе.

"Са друге стране, то јесте последица неколико ствари. То је последица удаљавања наше власти од свог европског пута и европских партнера, а ово је и последица прихватања Охридског и Бриселског споразума од стране председника Вучића и тачке 4, која каже да се Србија ‘неће противити чланству Косова у међународним организацијама‘", наводи Стефановић.

Према његовој оцени, то је "тужан крах" политике Александра Вучића и Српске напредне странке, због тога што су, сматра, на сваком пољу урадили све супротно од онога што причају грађанима.

"Мислим да су ово, уз тему о Сребреници, две намерно потенциране и дигнуте теме у нашој јавности да би се суштински прикрила незапамћена крађа на изборима", истиче Стефановић.

Снежана Пауновић је рекла да се не може ни из једног угла, осим чисто партијског, прихватити оно што је рекао Стефановић.

"Ја разумем партијску борбу, али ово није тема за такав вид борбе. Просто је нетачно, да не кажем неку грубљу квалификацију, да је усменим прихватањем било каквог Охридског споразума, анекса, француско-немачког плана, како год га ко доживљавао и звао, да је то последица тога", додаје Пауновић.

Напомиње да је од Стефановића, као од некога ко је био преговарач, очекивала рационалнији приступ.

"Пред Србијом је битка која је дипломатска. Сви смо у обавези да искористимо ако хоћете и личне контакте уколико их имамо, неки од нас их имају, и да пробамо да овај процес, који је суманут, који је историјски преседан, који заиста најпре вређа ту стару даму Европу и све њене принципе и правила, да пробамо да утичемо на то да се један овакав преседан не учини, зато што ће безмало отворити Пандорину кутију", истиче Снежана Пауновић.

Пауновићева је рекла да нико из владајуће већине "не би користио ту тему да прикрије било шта, а камоли изборну крађу".

"Изборна крађа се није догодила. Догодили су се неки избори који нису окончани на начин на који би то било драго мом уваженом колеги", каже Пауновић.

Резолуција о Сребреници – последице по Србију?

Стефановић каже да му није јасно шта иницијатива за усвајање резолуције о Сребреници може добро да донесе, јер суштински ставља све те ужасне жртве у руке нерешених националних пројеката на Балкану и не може донети помирење.

"Са друге стране, та резолуција не може имати никакве последице ни по српски народ, ни по постојање Републике Српске, ни по некакву ратну одштету, како се често спомиње из уста режима. То је још један спин и још једна лаж и још један покушај да се грађани Србије застраше. Пресудом Међународног суда правде јасно је одређено да Србија није одговорна за тешки злочин или како су они квалификовали – геноцид у Сребреници, и да самим тим Србија не може да одговара, нити се спомиње Србија нити Република Српска", објашњава Стефановић.

Снежана Пауновић истиче да документ свакако није творевина владајуће већине у Србији, и да није сигурна да резолуција не би за рецидив имала и неки захтев за ратну одштету и ко зна какве још моменте који ће бити изазвани.

"Искрено се надам да неће имати озбиљније последице, али не мислим да било ко резолуцију ставља на сто у Уједињеним нацијама тек тако, нарочито да то тек тако ради Немачка, јер ми коначно немамо сагласност и немамо предлог из Босне и Херцеговине на ову тему", истиче Пауновић.

Може ли бити договора о изборима

Када је реч о јучерашњем састанку представника власти и опозиције код председнице Скупштине Ане Брнабић, Пауновићева сматра да је могуће постићи договор и да ту има врло квалитетних и паметних предлога.

"Оно што пре свега очекујем је да се постигне сагласје унутар опозиционог блока, које тренутно не постоји", напомиње Пауновић.

Стефановић је, упитан да ли ће учествовати на изборима, рекао да ће заједнички донети одлуку и саопштити је.

"Власт одбија било какво побољшање услова. Апсолутно све наше предлоге су одбили. Једини начин, став је Странке слободе и правде, јесте да се избори изменом уставног закона помере на јесен", сматра Стефановић.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво