Читај ми!

Завршни круг преговора у Бриселу

Постигнут договор делегација Београда и Приштине, после још једне рунде дијалога уз посредовање ЕУ. Кетрин Ештон, током дана, одржала одвојене састанке са делегацијама. Договор објављен после тројног састанка.

16.35 - Српска делегација на путу ка седишту НАТО. 

16.25  - Постигнут договор Београда и Приштине. Параф ставили Дачић и Тачи. 

16.22 - Маја Коцијанчич најавила хитно обраћање Кетрин Ештон медијима. Ројтерс јавља да је постигнут споразум.

16.04 - Делегације Београда и Приштине и Кетрин Ештон, иако је била најављена пауза, наставили су преговоре у Бриселу тројним састанком, изјавила Маја Коцијанчич, преноси Бета.

15.14 - Завршени одвојени разговори Кетрин Ештон са делегацијама Београда и Приштине. У току је пауза, јавља дописник РТС-а. У 16 часова састанак српске делегације са генералним секретаром НАТО, потврђено Танјугу у прес служби Алијансе.

14.00 - Почели билатерални састанци Ештонове са делагацијама Србије и Приштине, јавља дописник РТС-а из Брисела.

13.21 - Марко Ђурић: Споразум могућ ако не буде одступања од предлога који је на столу.

12.51 - Дачић и Тачи стигли на састанак, потврдила Маја Коцијанчич. 

11.54 - Делегација Београда стигла у седиште шефице европске дипломатије.

11.30 - Расмусен: НАТО спреман да помогне спровођење споразума Београда и Приштине. Очекујем да ће тај споразум бити постигнут веома брзо.

После још једне рунде дијалога уз посредовање ЕУ постигнут је договор делегација Београда и Приштине. Висока представница ЕУ Кетрин Ештон, током дана, одржала је одвојене састанке са делегацијама, а договор објављен после тројног састанка.

Уочи почетка састанка, саветник председника Србије Марко Ђурић рекао је да је споразум Београда и Приштине могућ ако не буде одступања од предлога који је на столу и истакао да ће заједница српских општина имати извршна овлашћења, нарочито по питању полиције.

"Тачи континуирано манипулише и износи неистине у погледу садржаја предлога споразума", рекао је Ђурић.

Према његовим речима, за Приштину је најтеже то што споразум који је сада на столу предвиђа да ће на северу Косова бити искључиво полиција српске националности и да косовске безбедносне снаге неће моћи да приступе Северу без одобрења НАТО и сагласности заједнице српских општина.

"Заједница српских општина ће имати извршна овлашћења, а нарочито у области полиције на северу кроз избор команданта што ће бити у диркентој надлажности ЗСО, уколико данас овде треба да се договоримо око нечега. То је за српску страну `conditio sine gua non`. Имаће извршна овлашћења и кроз надлежносит самих општина, а имаће и извршна овлашћења кроз комплетно вршење функција у области просвете, здравства, школства.. дакле стратешки преглед онако како је то формулисано у предлогу споразума о коме се тренутно расправља", рекао је Ђурић.

"Има наде за договор. Споразум је могу, ако не буде одступања од предлога на столу и манипулација", навео је саветник председника.

Ђурић је додао да је за Београд од кључног значаја да ЗСО поставља регионалног команданта, да је то њено дирктно извршно овлашћење, као и то што ће састав полиције одражавати етничку стрктуру, а не "као што је до сада било предлагано са пришитнске стране, да имамо 80/20 или 60/40 однос у саставу полицајаца у корист Албанаца".

"Наде за договор има, али не треба да манипулишемо јавношћу, а може га бити ако се будемо држали онога што је предлог и не буде одступања од онога што је витални интерес српске заједнице у читавом процесу", навео је Ђурић.

Поред премијера, првог потпредседника Владе и саветника председника у Бриселу је и шеф владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин.

Како јавља дописник РТС-а, после подне се очекује састанак српске делегације са генералним секретаром НАТО-а Андерсом Фогом Расмусеном. Према најавама, планирано је да тим Београда од Расмусена затражи писмене гаранције да војска Косова неће бити распоређена на северу Косова.

Одлука о путу у Брисел донета је синоћ после консултација председника Томислава Николића, премијера Ивице Дачића и вицепремијера Александра Вучића.

Како је навео извор близак српском преговарачком тиму, нова рунда преговора биће концентрисана посебно на две од укупно 15 тачака документа који је предложила Ештонова.

Српска делегација је добила гаранције да ће тачка 14 (присуство и чланство Косова у међународним организацијама) бити модификована, на начин који ће бити прихватљљив за Београд, навео је тај извор, наглашавајући да Србија, за тачку девет, тражи да регионалног команданта полиције бира Заједница српских општина.

Портпаролка високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, Маја Коцијанчич поновила је да су разлике међу странама заиста мале.

Нагласила је да шефица европске дипломатије жели да Београд и Приштина још једном размотре понуђено и дођу до решења пре него што Кетрин Ештон у понедељак преда извештај Савету Европске уније.

Председник српског парламента Небојша Стефановић рекао је да је делегацији Београда понуђен бољи предлог и да је спремна за договор.

У Стејт департменту је речено да САД заједно са Европском унијом и високом представницом Кетрин Ештон подстичу "Србију и Косово да наставе напоре да би се постигао и потписао споразум који би нормализовао њихове односе".

Шеф Делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер рекао је да се нада позитивном исходу данашње рунде дијалога.

Девета рунда дијалога Београда и Приштине одржана је у среду, али после 15 сати разговор није резултирао договором због опструкције Приштине.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара