Читај ми!

Топличке колачаре, котулаче – да ли сте пробали чипс од зукве

Топлица је изузетно богата аутохтоним сортама воћа које се гаји на том подручју стотинама година уназад. Један од чувара традиције је професор воћарства на Топличкој академији, који на свом имању има више од 30 старих сорти јабука и 20 врста крушака и трешања које је сам калемио.

Драган Оровић калемарством се бави више од 30 година. На овај начин сачувао је аутохтоне сорте јабука у родном селу Ргају, на обронцима Видојевице.

"Најкарактеристичније су шуматовка, шарунка, будимка, јонатан стари, па ту имам некакве кожаре, колачаре, котулаче, значи има 33 старe сортe", каже проф. Драган Оровић из Прокупља. 

Калем гранчице крушака и трешања доносио је са Радана, Голије и из Шумадије, па на својој плантажи има и голијску лепотицу раданку и његову омиљену зукву.

"Неко је поистовећује са дивљом јабуком. Међутим није, она је калем, она роди одлично. Ја имам око 300 и нешто стабала. Наравно, мени је идеја да правимо јабуково сирће. Покушали смо нешто да радимо, сушимо те јабуке и могу вам рећи да смо од те сорте добили фантастичан чипс", каже професор Оровић.

Драган, а и његови малобројни горштаци, не размишљају о комерцијализацији, без обзира на добре услове и повољне подстицајне мере које држава даје за органску производњу.

"Пољопривредни произвођачи треба да се јаве нама да их што више упутимо у сам процес сертификовања и наравно и у остале детаље, као што су избор положаја терена, локалитет, одабир сорти, како би им та производња била што лакша", каже Александар Петковић, градски већник за пољопривреду.

"Ми немамо тржиште за ове сорте, прво зато што народ то и не познаје, друго неке које познаје, ми нисмо доступни тржишту, не можемо ни да дођемо, ни да нам дођу возила, пут је у врло лошем стању", каже професор Драган Оровић.

Готово сва планинска села у Топличком округу, где су одлични услови за бављење органском производњом, немају добре путеве, због тога је већина мештана напустила ове крајеве.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара